Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 4.12. ПОРЯДОК ПРИЙМАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

Приймання кондитерських виробів здійснюють у певній послідовності. Починають його з перевірки стану вагону або контейнеру, справності пломб і відтисків на них. У випадку виявлення відхилень одержувач викликає відповідального представника транспортної організації для того, щоб скласти комерційний акт і зробити відповідну відмітку у транспортній накладній про порядок відпуску вантажу. Якщо не виявлені відхилення, то відкривають вагон чи контейнер у присутності комісії у складі товарознавця, матеріально- відповідальної особи і представника неза-цікавленої сторони. Ця ж комісія оглядає вагон або контейнер всередині, щоб проконтролювати дотримання правил завантаження або перевезення. Водночас звертають увагу на санітарний стан вагону або контейнеру, закріплення вантажу, наявності механічних пошкоджень тари, відповідності тари і упаковки вимогам певних документів. Йа споживчій тарі повинен бути наведений вміст основних поживних речовин і енергетична цінність (додатки).

У разі, коли продукція не відповідає вимогам відповідних документів і даним супровідних документів, припиняють подальше приймання і особи, які перевіряють якість продукції, складають акт приймання. В ньому зазначають кількість оглянутої продукції і характер виявлених дефектів. Зміст акту приймання повинен бути переконливим і обґрунтованим. Тому в ньому потрібно детально охарактеризувати, в якому вигляді надійшла продукція, в яких умовах зберігалася, а також описати стан тари і упаковки, дефекти виробів та їх характер.

Одержувач зобов'язаний забезпечити збереження товару і викликати для участі у продовженні приймання представника постачальника.

У випадку виникнення суперечок між сторонами в оцінці якості товару відбирають зразки (проби), їх пломбують, забезпечують етикетками, підписаними особами, що брали участь у відбиранні. Один з відібраних зразків залишається в одержувача, другий направляють виготовлювачу, а третій віддають на дослідження в лабораторію перевіряючої або незацікавленої організації. Про відбирання зразків складають акт, в якому зазначають порядковий номер проби, назву виробів, назву підприємства-виготовлювача та його місцезнаходження, дату виготовлення виробів, дату і місце відбирання проби, номер партії або вагона, контейнера, масу проби, об'єм партії, від якої[ представлена проба, для яких випробувань направляється проба, прізвища, ініціали та посади осіб, що відбирали пробу. Відібрані зразки мають зберігатись у одержувача і виготовлювача до вирішення суперечки.

Для контролю якості пакування і маркування транспортної тари використовують вибірковий одноступеневий контроль (табл. 14.1).

Таблиця 14.1

ВІДБИРАННЯ ПРОБ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ПАКУВАННЯ І МАРКУВАННЯ ТРАНСПОРТНОЇ ТАРИ

Кількість одиниць транспортної тари у партії, штук

Об'єм вибирання, штук

Приймальне число

Бракувальне число

26-50

8

1

2

51-90

13

2

3

91-150

20

3

4

151-280

32

5

6

281-500

50

7

8

501-1200

80

10

11

Партію приймають, якщо кількість одиниць транспортної тари, що не відповідає вимогам нормативно-технічної документації з упаковки i маркування нижча або дорівнює приймальному числу, i бракують, якщо вона більша або рівна бракувальному числу.

Для контролю органолептичних і фізико-хімічних показників відбирають з партії із кількістю одиниць транспортної тари до 50 шт. включно - 3 шт., від 51 до 150 - 5, від 151 до 500 - 8 і від 501 до 1200 - 13 шт. З цієї кількості для перевірки маси нетто пакувальних одиниць фасованої продукції відбирають кількість, що наведено в табл. 14.2.

Таблиця 14.2

ВІДБИРАННЯ ПРОБ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ МАСИ НЕТТО ПАКУВАЛЬНИХ ОДИНИЦЬ ФАСОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Маса нетто пакувальної одиниці, г

Об'єм вибирання, штук

Приймальне число

Бракувальне число

До 50 г

50

7

8

51-200

32

5

6

201-500

20

3

4

501-750

13

2

3

751-1000

8

1

2

Партію приймають, якщо кількість пакувальних одиниць, що не відповідає нормативно-технічній документації за масою нетто, нижча або рівна приймальному числу, і бракують, якщо вона більша або рівна бракувальному числу.

Відібрані одиниці транспортної упаковки розкривають і з вагових карамелі, ірису, цукерок, східних солодощів типу карамелі і м'яких цукерок відбирають точкові проби, перемішують і складають об'єднану пробу масою не нижче як 600 г.

Для карамелі, ірису, східних солодощів типу карамелі, драже, фасованих масою нетто не більше як 1 кг з кожної розкритої одиниці транспортної тари відбирають по дві банки, коробки або по два пакети масою до 100 г і по одній банці, коробці чи одному пакету масою більше за 100 г; потім їх висипають, добре перемішують і складають об'єднану пробу масою не менше як 600 г.

Для цукерок у коробках з кожної розкритої одиниці транспортної тари відбирають не менше однієї коробки. Для складання об'єднаної проби від одержаної вибірки відбирають не менше як: одну коробку - з масою нетто до 400 г і дві коробки - з масою нетто понад 400 г.

Мармелад, пастильні, желейні вироби, рахат-лукум, що фасовані у коробки, з кожного відкритого ящика відбирають не менше ніж дві коробки. 3 кожної коробки відбирають однакову кількість штук виробів і складають об'єднану пробу масою не менше як 400 г. Для формування проб печива, пряників, галет, крекерів, вафель, борошняних східних солодощів, що фасовані у пачки і пакети, відбирають не менше двох одиниць, перемішують і складають об'єднану пробу масою не менше як 400 г.

Відібрану об'єднану пробу ділять на три частини, одну з яких направляють у лабораторію для досліджень, а дві інші залишають як контрольні, що використовують для повторних визначень у випадку виникнення суперечок. Підготовлені проби опечатують або пломбують.

14.3. ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
РОЗДІЛ 15. ЗМІНА ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
ВСТУП
1. ГЕНОФОНД СВИНЕЙ ТА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНЕТИЧНИХ ФАКТОРІВ
2. ПОТРЕБИ СВИНЕЙ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ ТА ПРОТЕЇНОВОМУ ЖИВЛЕННІ
3. ВПЛИВ РІВНЯ І ПОВНОЦІННОСТІ ГОДІВЛІ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ СВИНИНИ
4. ЗАЛЕЖНІСТЬ ЯКОСТІ М'ЯСО-САЛЬНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИН ВІД ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ
5. СУЧАСНІ СТАНДАРТИ І ВИМОГИ ДО ТОВАРНОЇ ЯКОСТІ ОДЕРЖАНОЇ СВИНИНИ
6. СЕРТИФІКАЦІЯ ПРОДУКЦІЇ І СИСТЕМ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ВИРОБІВ ІЗ СВИНИНИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru