Товарознавча характеристика продукції свинарства - Бірта Г.О. - 10 . ДИНАМІКА ТОВЩИНИ ШПИКУ В ТУШАХ ТВАРИН

Численими дослідженнями встановлено, що середній показник товщини шпику має тісний взаємозв'язок з вмістом м'яса та сала в туші свиней. За вирівняністю хребтового сала можна робити висновки про м'ясо-сальні якості туш.

Як свідчать дані І серії наших дослідів, товщина шпику детермінована породними особливостями (табл. 1, 2, 3).

Середня товщина шпику по хребту при забої в 100 кг при середньодобових приростах 250-350 г знаходилась в усіх групах у межах 29,7-34,9 мм. При відгодівлі до 125 кг відповідно збільшувалась і середня товщина шпика по хребту. Так, у тварин мирогородської породи товщина збільшилась на 3,5 мм, а червонопоясної спеціалізованої лінії на 2,5 мм. При збільшенні середньодобових приростів до 600-800 г, середня товщина шпику в тушах дослідних свиней зменшувалась: при забої в 100 кг у межах 29,1-34,0 мм.

В тушах свиней, забитих з живою масою 125 кг, середня товщина шпику дорівнювала 31,5-37,2 мм. Тварини, відгодовані при середньодобових приростах 800-1000 г мали найтонший шпик по І серії дослідів.

При забої в 100 і 125 кг товщина шпику у них дорівнювала відповідно: м'ясні генотипи (Л, ПМ, ЧПСЛ) від 28,6-29,4 до 31,1- 31,6 мм, універсальних (ВБ) - 31,8-34,8 мм, сальних (М) - 33,4-36,6 мм.

Аналізуючи дані II серії дослідів, слід відмітити, що помісі II та III груп мали менші показники товщини шпику та відзначались більш рівномірним відкладанням його по хребту.

Як свідчать дані таблиці 4 при середньодобових приростах 250- 350 г тварини від поєднання ВБхЛ мали найменші показники товщини шпику як при забої в 100, так і в 125 кг: 31,5-34,1 мм. Різниця з помісями ВБхМ, де цей показник був найбільшим, склала відповідно: 2,6 і 2,4 мм. Свині І та II груп займали за цим показником проміжне місце. Найтовщий шпик був на холці: від 48,0-50,7 до 51,0- 54,9 мм. Найтонший шпик спостерігався на попереку, міжпородна різниця при цьому була незначною: при забої в 100 кг 28,4-29,6 мм, при забої в 125 кг - 29,9-31,6 мм. Показник товщини шпику над 6-7 грудними хребцями, який вважається основним, найменшим був при поєднанні ВБхЛ - 34,6-37,3 мм (табл. 5).

При збільшенні середньодобових приростів до 600-800 г середня товщина шпика по хребту зменшувалась. Так, у тварин великої білої породи вона зменшилась на 0,8-1,2 мм, а у помісей II та III груп на 0,6-0,9 мм. Що стосується різниці між групами, то тенденція до тоншого шпику у помісних тварин II і III груп зберіглась. Найбільш рівномірним шпик виявився у свиней III піддослідної групи. При середньодобових приростах 800-1000 г товщина шпику над 6-7 грудними хребцями найменшою була у тварин III групі, при цьому різниця між групами була на рівні 1,0-1,1 мм при забої в 100 та 125 кг. Середня товщина шпику виявилась в межах від 30,9-30,7 до 33,2-35,6 мм. Різниця в показниках товщини шпику над попереком, де він був найтоншим, була незначною між групами: 28,1-29,3 мм при забої в 100 кг і 29,5-31,1 мм при забої в 125 кг (табл. 6).

Таблиця 1

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (І СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 250-350 Г)

Показники

Жива маса

Породи

при забої, кг

ВБ

М

Л

ПМ

чпсл

Холка

100

52,6±2,03

53,2±2,11

50,7±1,85

49,0±1,26

48,6±1,23

125

52,9±2,15

55,5±1,33

52,2±0,99

49,8±2,26

49,6±2,54

Над 6-7 грудними хребцями

100

36,5±0,32

38,5±0,32

33,3±0,94

32,6±0,62

32±0,32

125

38±0,26

42,8±0,58

35,2±0,24

35,4±0,42

34,8±0,16

Поперек

100

25,2±0,36

30,9±0,64

24,8±0,55

24,4±0,38

24,5±1,06

125

29,8±0,95

33,8±0,39

27,8±0,64

27,7±0,52

27,6±0,56

Над І крижовим хребцем

100

28,7±0,39

27,1±0,38

23,4±0,61

22,5±0,62

21,7±0,64

125

30,0±1,03

31,1±0,84

25,7±0,84

25,5±0,94

25,2±0,61

Над II крижовим хребцем

100

32,2±0,56

31,5±0,64

28,9±0,65

30,0±0,38

29,0±0,38

125

34,9±0,64

34,5±0,38

30,4±0,29

30,6±0,49

29,8±0,84

Над III крижовим хребцем

100

27,8±0,35

28,0±0,43

23,5±0,66

24,4±1,06

22,5±0,94

125

32,5±0,9

32,8±0,32

27,2±0,84

27,0±0,55

26,5±1,09

Середня товщина шпику

100

33,8±0,61

34,9±0,52

30,8±0,29

30,5±0,66

29,7±0,88

125

36,4±0,35

38,4±0,16

33,1±0,64

32,7±0,67

32,2±0,64

Таблиця 2

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (І СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 600-800 Г)

Показники

Жива маса при забої, кг

Породи

ВБ

М

Л

ПМ

ЧПСЛ

Холка

100

51,5±1,36

52,6±1,26

50,1±0,98

48,4±2,10

47,9±2,64

125

52,3±1,98

54,8±2,11

51,6±1,25

49,1±0,99

48,8±1,64

Над 6-7 грудними хребцями

100

34,4±0,25

35,3±0,25

31,4±0,22

30,6±0,61

30,1±0,32

125

35,9±0,62

39,6±0,85

33,2±0,34

33,2±0,14

32,8±0,25

Поперек

100

24,7±0,66

30,5±0,35

24,5±1,24

24,1±1,11

24,1±0,38

125

29,5±0,95

33,1±1,21

27,5±0,84

27,3*±0,65

27,1 ±0,61

Над І крижовим хребцем

100

26,1±0,42

26,8±0,85

22,3±0,34

22,2±0,64

21,4±0,31

125

29,7±1,23

30,2±0,65

25,2±0,65

25,1±0,32

24,8±1,21

Над II крижовим хребцем

100

31,5±0,68

31,1±0,65

28,6±1,61

28,8±0,56

28,6±0,39

125

34,2±0,56

33,5±0,35

29,5±0,77

29,7±0,64

29,3±0,64

Над III крижовим хребцем

100

27,2±1,24

27,7±0,31

23,2±0,64

23,5±0,25

22,2±0,94

125

31,8±0,39

31,9±0,84

26,4±1,23

26,2±0,34

26,1±0,26

Середня товщина шпику

100

32,6±1,25

34,0±0,66

30,0±1,05

29,6±0,61

29,1 ±0,64

125

35,6±1,31

37,2±0,49

32,2±0,88

31,8±0,48

31,5±0,53

Таблиця З

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (І СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 800-1000 Г)

Показники

Жива маса при забої, кг

Породи

ВБ

М

Л

ПМ

ЧПСЛ

Холка

100

50,5±1,65

52,0±2,06

49,2±1,23

47,5±1,51

47,4±1,08

125

51,3±1,34

54,1±1,24

50,7±0,98

48,2±2,05

48,3±2,01

Над 6-7 грудними хребцями

100

33,2±0,28

34±0,32

30,3±0,42

29,4±0,16

29±0,37

125

35,1±0,18

38,6±0,52

32,3±0,32

32,4±0,48

31,9±0,29

Поперек

100

24,2±0,94

30,1±1,25

24,1±1,02

23,7±1,32

23,9±1,06

125

28,9±0,67

32,7±0,64

27,0±0,85

26,8±0,85

26,8±0,88

Над І крижовим хребцем

100

25,6±0,61

26,5±038

21,9±0,23

21,8±0,38

21,2±0,64

125

29,1±1,08

29,8±0,64

24,7±0,85

24,6±0,64

24,6±0,35

Над II крижовим хребцем

100

30,9±0,98

30,7±0,92

28,1±0,64

28,3±0,85

28,3±0,66

125

33,5±0,38

33,1±1,06

29,0±0,93

29,2±1,06

29,0±0,84

Над III крижовим хребцем

100

26,7±1,24

27,4±0,23

22,8±0,31

23,1±0,34

22,0±0,35

125

31,2±0,95

31,5±0,65

25,9±0,29

25,7±1,05

25,8±0,66

Середня товщина шпику

100

31,8±0,64

33,4±0,74

29,4±0,64

29,0±0,64

28,6±0,84

125

34,8±0,48

36,6±0,65

31,6±0,62

31,2±0,68

31,1±0,64

Таблиця 4

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (II СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 250-300 Г)

Показники

Жива маса, кг

Групи

І

II

III

IV

ВБхВБ

ВБхПМ

ВБхЛ

ВБхМ

На холці

100

51,2±1,23

49,0±2,06

48,0±1,28

51,0±0,99

125

54,8±2,42

51,2±1,35

50,7±1,09

54,9±0,64

Над 6-7 грудними хребцями

100

35,1±0,22

34,8±0,32

34,6±0,09

35,7±0,35

125

37,9±0,17

37,6±0,29

37,3±0,15

38,6±0,21

На попереку

100

29,5±0,84

28,4±0,84

28,7±0,68

29,6±1,23

125

30,6±0,66

31,3±1,34

29,9±0,74

31,6±0,84

Над І крижовим хребцем

100

30,0±0,37

25,4±0,84

23,8±0,55

27,1±0,32

125

29,8±0,84

28,9±0,66

27,0±0,19

29,8±0,29

Над II крижовим хребцем

100

30,7±0,66

28,6±1,01

28,4±0,64

32,0±0,25

125

30,9±0,54

30,1±0,66

30,4±0,43

33,1±0,62

Над III крижовим хребцем

100

29,1±0,38

27,6±0,55

25,6±0,51

28,9±0,74

125

30,8±0,81

29,9±0,32

29,1±0,38

31,3±0,54

Середня товщина шпику

100

34,3±0,62

32,3±0,29

31,5±1,09

34,1±0,62

125

35,8±0,39

34,8±0,54

34,1±0,34

36,5±0,58

Таблиця 5

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (II СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 600-800 Г)

Показники

Жива маса, кг

Групи

І

II

III

IV

ВБхВБ

ВБхПМ

ВБхЛ

ВБхМ

На холці

100

50,6±2,11

48,4±1,33

47,5±0,87

50,3±1,23

125

54,2±0,66

50,6±1,65

50,1±2,05

54,1±2,11

Над 6-7 грудними хребцями

100

33,0±0,23

32,8±0,33

32,6±0,41

33,6±0,25

125

35,8±0,19

35,5±0,22

35,3±0,38

36,4±0,16

На попереку

100

28,9±0,85

28,1±1,05

28,4±1,32

29,3±0,47

125

30,3±0,65

30,6±0,66

29,5±0,59

31,1±1,21

Над І крижовим хребцем

100

27,3±0,35

25,1±0,84

23,5±0,59

26,8±0,66

125

29,5±0,66

28,1±0,34

26,7±1,23

29,4±0,38

Над II крижовим хребцем

100

30,1±0,51

28,3±1,09

28,1±0,65

30,8±1,06

125

30,3±0,45

29,3±0,66

29,5±0,58

32,1±0,66

Над III крижовим хребцем

100

28,5±0,29

27,3±0,88

25,3±0,64

27,8±0,88

125

30,2±1,05

29,1±0,64

28,3±0,33

30,4±1,06

Середня товщина шпику

100

33,1±0,65

31,7±0,64

30,9±0,64

33,1±0,99

125

35,1±0,34

33,9±0,29

33,2±0,67

35,6±0,54

Таблиця 6

ДИНАМІКА ТОВЩИНИ САЛА ПО ХРЕБТУ (II СЕРІЯ ДОСЛІДІВ СЕРЕДНЬОДОБОВИЙ ПРИРІСТ 800-1000 Г)

Показники

Жива маса, кг

Групи

І

II

III

IV

ВБхВБ

ВБхПМ

ВБхЛ

ВБхМ

На холці

100

49,6±1,25

47,8±0,99

46,6±1,88

49,4±0,99

125

53,1±1,35

50,0±0,1,36

49,2±0,69

53,1±0,88

Над 6-7 грудними хребцями

100

31,8±0,22

31,6±0,16

31,3±0,23

32,3**±0,32

125

34,9±0,31

34,7±0,25

34,4±0,18

35,5*±0,26

На попереку

100

28,3±0,19

27,8±0,34

27,9±0,31

28,8±0,38

125

29,7±0,61

30,2±0,61

29,0±0,64

30,5*±0,51

Над І крижовим хребцем

100

26,8±0,36

24,8±0,84

23,1±0,52

26,3±0,91

125

28,9±0,61

27,8±0,62

26,2±0,91

28,9±0,64

Над II крижовим хребцем

100

29,5±0,55

28,0±0,19

27,6±0,36

30,2±0,61

125

29,7±0,49

28,9±0,55

29,0±0,84

31,5±0,39

Над III крижовим хребцем

100

27,9±0,67

27,0±0,44

24,8±0,66

27,3±0,58

125

29,6±0,22

28,8±0,37

27,8±0,38

29,9±0,84

Середня товщина шпику

100

32,3±0,37

31,2±0,62

30,2±0,51

32,4±0,26

125

34,3±0,61

33,4±0,19

32,6±0,49

34,9±0,61

Аналіз даних III серії дослідів показав, що найтовщий шпик мали свині миргородської породи при різних рівнях відгодівлі. Свині полтавської м'ясної породи мали найтонший шпик, а тварини великої білої породи української та зарубіжної селекції мали проміжні показники (табл. 7, 8, 9).

При середньодобових приростах 250-350 г тварини полтавської м'ясної породи характеризувались найтоншим шпиком - 31,6 мм, хоча свині великої білої породи майже не відрізнялись за цим показником 31,7-32,1 мм. У миргородських свиней товщина шпику дорівнювала 35,9 мм. Збільшення середньодобових приростів до 600-800 г та 800-1000 г призводило до зменшення товщини шпику в усіх піддослідних групах. Що стосується різниць між породами, то найтонший шпик був у полтавської м'ясної породи, а найтовщий у миргородської. Різниця склала при середньодобових приростах 600-800 г 2,2 мм, при приростах 800-1000 г 1,9 мм. Найбільш близькими за цим показником до полтавської м'ясної породи виявились свині великої білої породи зарубіжної селекції.

11. МОРФОЛОГІЧНИЙ СКЛАД ТУШ
12. М'ЯСО-САЛЬНІ ЯКОСТІ
13. ПРИЖИТТЄВЕ ВИЗНАЧЕННЯ ТОВЩИНИ ШПИКУ ЯК МЕТОД ВИВЧЕННЯ М'ЯСО-САЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ
14 .КОРЕЛЯЦІЙНИЙ ЗВ'ЯЗОК МІЖ ОКРЕМИМИ ПОКАЗНИКАМИ М'ЯСО-САЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ
15. ЯКІСТЬ М'ЯСА СВИНИНИ
15.1. Фізико-хімічні показники якості м'яса
15.2. Хімічний аналіз м'язової тканини
15.3. Біологічна повноцінність білків м'яса
15.4. Зміни якості свинини в процесі збереження
16. ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ШПИКУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru