Географія - Гілецький Й. Р. - Промисловість

Сучасна Австралія — розвинута індустріально-аграрна держава. Значного розвитку набули обробна промисловість, електроенергетика (за виробництвом електроенергії на одну особу Австралія посідає одне з перших місць у світі), машинобудування, металургійна, нафтопереробна, хімічна, текстильна, поліграфічна промисловість. Особливістю промисловості Австралії є надмірний розвиток сировинних галузей, продукція яких повністю задовольняє потреби внутрішнього ринку і орієнтується, переважно, на експорт. Країна є одним із найбільших у світі виробників і експортерів сільськогосподарської продукції. Найбільш освоєний і економічно розвинутий район Австралії — Південно-Східний. На нього припадає понад 70 % обробної промисловості.

Промисловість

Основу енергетики країни становить кам'яне і буре вугілля. Недостатнім залишається забезпеченість нафтою і природним газом. Основна частина електростанцій — ТЕС, які працюють на вугіллі та природному газі. Ресурси гідроенергії обмежені, але вони широко використовуються. Гідроелектростанції розміщені переважно в Австралійських Альпах та на острові Тасманія.

Добре розвинута гірничодобувна промисловість. Забезпеченість країни багатьма видами мінеральних ресурсів перетворила її на одну з найбільших гірничодобувних країн світу. Австралія посідає перші місця за видобутком бокситів, алмазів, опалів і свинцю та одне з перших за видобутком вугілля, залізної і манганової руд, міді, цинку, олова, нікелю, титану, вольфраму, срібла тощо. На власній сировині сформувалася потужна металургійна промисловість, яка працює на забезпечення перш за все власних потреб. Це далеко не так.

Достатньо добре розвинуте транспортне машинобудування. Виробництво автомобілів розміщене у містах Мельбурні, Аделаїді, Перті. Виробництво залізничного устаткування є у Ньюкаслі, Сіднеї, Мельбурні, Брісбені. Найбільші суднобудівні заводи розміщені поблизу Сіднея, Мельбурна, у Брісбені, Девенпорті, Ньюкаслі. Основні підприємства сільськогосподарського машинобудування розміщені у промислових містах півдня та південного сходу, а дрібні — у внутрішніх землеробських частинах Австралії.

Хімічна промисловість охоплює виробництво кислот, вибухівки, фосфатних і азотних добрив, пластичних мас та синтетичних смол. Основними центрами галузі є міста південного сходу держави.

Целюлозно-паперова промисловість використовує імпортну деревину хвойних дерев та місцеву деревину. Основний район розміщення галузі - штат Тасманія.

Видобуток руди. Пасовище.

Найбільші підприємства легкої промисловості (взуття, трикотаж, хутряні та шкіряні вироби, синтетичні волокна) розміщені у великих портових містах і промислових центрах південного сходу держави.

Для харчової промисловості характерна експортна орієнтація. Тому найбільші центри галузі розміщені у портових містах.

Сільське господарство

Сільське господарство Австралії характеризується високою товарністю, широким використанням машин. На півночі та у внутрішніх частинах країни сільське господарство екстенсивне, через наявність великих земельних площ. Інтенсивно господарство ведеться переважно у південно-східній та південно-західній частинах, у межиріччі Муррею і Марамбіджі на зрошуваних землях.

Провідними галузями сільського господарства країни є вівчарство та зернове господарство. Під посівами пшениці зайнято 3/4 посівних площ, в основному на південному сході країни. У вологих тропіках вирощують цукрову тростину, ананаси, манго, банани, цитрусові, кісточкові. На зрошуваних землях розвинуто виноградарство, вирощування бавовнику, тютюну і кукурудзи.

Австралія посідає перше місце за поголів'ям овець (132 млн). Розвивається м'ясне і молочне тваринництво. Переважна частина поголів'я овець зосереджена у посушливих районах країни на спеціальних вівчарських станціях. М'ясне скотарство розвинене у тропічній та субтропічній частинах країни. За експортом яловичини й телятини Австралія посідає перше місце у світі. Молочне скотарство розміщується у південно-східній частині країни та навколо великих міст. Добре розвинуте також птахівництво.

Транспорт

Транспорт відіграє важливу роль у великій за територією і рідко населеній країні. Протяжність залізниць становить понад 40 тис. км, а автомобільних шляхів — близько 900 тис. км. 75 % перевезень вантажів і пасажирів, здійснюється автотранспортом. Найгустіша мережа доріг — на південному сході країни. Різні види транспорту об'єднуються у єдину транспортну мережу, яка перебуває у державній власності.

Добре розвинутий в Австралії трубопровідний транспорт: нафто- і газопроводи. Особливе значення мають водопроводи значної протяжності.

Морський транспорт країни обслуговує, в основному, зовнішні торгові зв'язки на суднах іноземних компаній. Повітряний транспорт має велике значення як у внутрішніх, так і у зовнішніх зв'язках.

Зовнішньоекономічні зв'язки

Роль Австралії в міжнародному географічному поділі праці визначається головними статтями експорту: сільськогосподарська продукція (30 %) — зернові, фрукти, сири, м'ясо та м'ясопродукти, шкіряна сировина, вовна; мінеральна сировина, енергоносії, алюмінієві руди, залізна руда, рідкісні та благородні метали; продукція обробної промисловості.

Для розвитку обробної промисловості, сільського господарства країна отримує інвестиції з Японії, США. Головними статтями імпорту є машини та устаткування, готові вироби.

Сільське господарство
Транспорт
Зовнішньоекономічні зв'язки
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
ГЕОГРАФІЧНИЙ ОГЛЯД ЗЕМНОЇ КУЛІ
1. ПЛАН МІСЦЕВОСТІ
1.1. Поняття про план місцевості
1.2. Горизонт. Сторони горизонту
1.3. Способи орієнтування на місцевості. Вміння користуватися компасом
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru