Географія - Олійник Я.Б. - 3. ФОРМА І РУХ ЗЕМЛІ

3.1. Сонячна система та її будова

Сонячна система — це планетна система. До неї належать Сонце, 9 планет, їхні супутники, планетоїди (малі планети), або астероїди (зіркоподібні), комети і метеорична речовина. Всі вони рухаються за своїми орбітами навколо Сонця на різній віддалі від нього. На Сонце припадає 99,9 % загальної маси Сонячної системи.

Сонце—центральне тіло Сонячної системи, найближча до Землі зірка (середня відстань 149,6 млн.км); газоподібне, розжарене небесне тіло кулеподібної форми. Сонце обертається навколо власної осі з періодом біля 25 земних діб. У складі Сонця виявлено близько 70 хімічних елементів. Діаметр Сонця 1391 тис. км, маса 1,985 ∙ 1033 г. Поверхнева температура Сонця дорівнює приблизно 6000°. Загальна енергія, яку випромінює Сонце в простір, становить 4 ∙ 1023 ерг/с; із цієї кількості енергії тільки 1:2 200 000 000 частка потрапляє на Землю. Теплова енергія Сонця зумовлена термоядерними реакціями перетворення водню в гелій. Активність Сонця відновлюється в середньому через кожні 11 років. У періоди максимуму активності Сонця рівень ультрафіолетового рентгенівського і радіовипромінювання Сонця зростає в багато разів.

Навколо Сонця планети розмішені таким чином: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун і Плутон.

Планети мають неоднакові швидкості руху й обертання, розміри, об'єм, кількість супутників. Вони кулястої форм и і рухаються приблизно в одній площині майже по кругових орбітах і в одному напрямку — проти годинникової стрілки.

За своїми фізичними властивостями планети поділяються на дві групи: внутрішні планети земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) і зовнішні планети юпітерової групи (Юпітер, Сатурн. Уран, Нептун, Плутон).

Меркурій невеликого розміру (0,38 діаметра Землі). У нього слабке магнітне поле і дуже розріджена гелієва атмосфера. Навколо осі обертається за 88 діб. Опівдні на екваторі Меркурія температура піднімається до 400—500 °С, а вночі падає до -160 °С,

Розміри Венери — 0,97 діаметра Землі. Час обертання навколо осі — 243 доби. Потужна газова оболонка Венерн створює на її поверхні "парниковий ефект", внаслідок чого температура там до 500 °С. Атмосферний тиск на її поверхні досягає 100 атм. Планета обертається навколо своєї осі в напрямку, протилежному обертанню інших планет.

На Марсі теж є атмосфера, але вона дуже розріджена, приблизно така, як на Землі на висоті 15 км, і за складом інша. Його розміри — 0,53 діаметра Землі, а час обертання навколо осі — 24,62 год. На Марсі виявлена найбільша гора в Сонячній системі—вулкан Нікс Олімпік (висота близько 27 км). У центрі — заглиблення діаметром 64 км, на дні якого видно структури, що нагадують застиглу лаву Небо над Марсом червонувато-оранжевого кольору. Це пояснюється тим, що в атмосфері є пил, який розсіює сонячні промені в червоній ділянці спектра. Навколо Марса обертаються два невеликих супутники — Деймос (16 км) і Фобос (27 км). Температура повітря змінюється від 0 °С удень до —100 уночі на екваторі і до — 130 °С на полюсах.

Між орбітами Марса і Юпітера багато астероїдів. Діаметр найбільшого з них — Церери — близько 770 км, а найдрібніших — менше 1 км. Вони обертаються навколо своїх осей і рухаються навколо Сонця за еліптичними орбітами.

Юпітер — найбільша планета Сонячної системи (11,26 діаметра Землі). Час його обертання навколо осі — 9,83 год. На нього припадає 70 % усієї маси планет. Планета оточена потужної шаруватою атмосферою біло-оранжевого кольору, що складається в основному з метану. Най більші супутники: Ганімед, Калісто, Іо та Європа.

Сатурн має величину 9,4діаметра Землі. Час обертання навколо осі — 10,24 год. Навколо нього виявлені кільця, які складаються дрібненьких силікатних частинок розміром від частки міліметра до десятків сантиметрів Атмосфера Сатурна значної товщини, скла дається в основному з метану.

Розмір Урану — 4,2 діаметра Землі, а період обертання навколо осі — 10,7 год. Його атмосфера складається переважно з метану. Він має 14 природних супутників і 10 кілець.

Діаметр Нептуна у 3,9 раза перевищує діаметр Землі. Час обертання навколо осі — 15,6 год Атмосфера за складом схожа на атмосферу Урана, але в ній є сильні вихори. Має 8 природніх супутників і 2 льодово-кам'яних кільця.

Плутон — найдальша планета Сонячної системи. Обертається навколо осі за 6,3 доби. Вважають, що він складається з двох ізольованих небесних тіл невеликої маси, які обертаються близько одне від одного.

3.1. Сонячна система та її будова
3.2. Розвиток уявлень про форму Землі
3.3. Фізико-географічне значення форми Землі
3.4. Розміри земної кулі
3.5. Добове обертання Землі та його наслідки
3.6. Місцевий, поясний і декретний час, лінія зміни дат
3.7. Річний рух Землі та його наслідки
3.8. Тропіки і полярні кола
4. ЛІТОСФЕРА І РЕЛЬЄФ
4.1. Внутрішня будова Землі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru