Географія - Олійник Я.Б. - 5.11. Вимірювання кількості опадів

Розподіл атмосферних опадів залежить від багатьох факторів: температури повітря, морських течій, атмосферної циркуляції, висоти місцевості.

У холодних країнах випаровування незначне, тому холодне повітря містить відносно мало водяної пари і при конденсації виділяється мало опадів. У теплих країнах спостерігається протилежне явище: велике випаровування і велика волога місткість повітря зумовлюють значну кількість опадів.

Кількість опадів зменшується в напрямі від екватора до полюсів — це основна закономірність у розподілі опадів на Землі.

Над поверхнею теплих течій повітря нагрівається і насичується водяною парою. Коли вона переноситься в сусідні, холодніші ділянки, з неї виділяються опади. Холодні течії мають протилежну дію.

Атмосферна циркуляція впливає на переміщення повітря з теплого моря на сушу або з теплих місць у холодніші, що збільшує кількість опадів.

Гори змушують насичені вологою повітряні маси підніматися вище, де створюються сприятливі умови для конденсації водяної пари і утворення опадів. А на протилежних — підвітряних — схилах, де повітря, опускаючись, нагрівається, кількість опадів зменшується.

За розподілом опадів на поверхні Землі визначають декілька зон. Найбільше опадів буває в екваторіальних широтах (понад 1000— 2000 мм на рік). На північ і на південь від екваторіальних широт їх стає менше, досягаючи 500 мм на широті 25—30°. У внутрішніх частинах континентів і на західних узбережжях у деяких місцях дощу не буває протягом кількох років. У помірних широтах кількість опадів зростає, досягаючи в середньому 800 мм за рік (у внутрішніх частинах континенту 500-250 мм, а на берегах океанів до 1000 м). У високих широтах при низькій температурі й низькому вмісті вологи у повітрі річна кількість опадів незначна.

Атмосферні опади протягом року розподіляються на більшій частині планети нерівномірно. Поблизу екватора (від 0 до 15° пн. і пд. ш.) опади випадають протягом року, але з чітко вираженими двома максимумами і двома мінімумами.

Між 15 і 25° пн. і пд. ш. — 2 сезони: дощовий (до 4 міс.) і сухий (до 8 міс). У субтропічному поясі більше зимових опадів. У помірних широтах опади випадають весь рік, але у внутрішніх частинах материків найбільше опадів — у теплий сезон. У полярних регіонах також переважають літні опади.

5.11. Вимірювання кількості опадів

Кількість опадів вимірюється за допомогою дощоміра або опадоміра. Дощомір — прилад, який складається із дощомірного відра, в яке потрапляє вода опадів, і дощомірного стакана, в який зливається вода опадів з відра для вимірювання зібраної кількості опадів. Поділки стакана показують товщину шару опадів, які випадають, у міліметрах. Відро встановлюється на вертикальному стовпі і захищається з усіх боків для зменшення видування снігу.

Опадомір — варіант дощоміра. Він має відро площею 200 см2, яке встановлене на стовпі заввишки 2 м. Щоб навальний вітер не видував опадів з планок, роблять для нього ллійкоподібний футляр. Зібрану воду зливають у мензурку й вимірюють. Кількість опадів вимірюють товщиною шару води в міліметрах. Помірний дощ дає 5—6 мм опадів, великий — близько 15— 20 мм, а злива — понад 30 мм.

Самописним приладом для вимірювання дощових опадів є плювіограф. Приймачем у ньому є відро для збирання дощу. Вода, що надходить, стікає по трубці в циліндр, де є поплавець. Поплавець з'єднаний з важільною передачею, яка йде до стрічки барабана з годинниковим механізмом. Від дощової води, що стікає в циліндр, рівень у ньому підвищується і поплавець піднімається. Перо на барабані креслить ллінію вгору. Я к тільки циліндр наповниться, сифон (скляна трубка збоку від циліндра) негайно опорожнить циліндр. Перо на стрічці опуститься, і все почнеться спочатку. На стрічці безперервно записується кількість опадів та час їх випадання.

5.12. Погода. Характеристика складових стану погоди
5.13. Спостереження за погодою
5.14. Значення вивчення погоди для народного господарства
5.15. Клімат
5.16. Залежність клімату від географічної широти, близькості моря, морських течій, рельєфу і висоти місцевості
5.17. Значення клімату в господарській діяльності людини
6. ГІДРОСФЕРА
6.1. Поняття про гідросферу
6.2. Світовий кругообіг води
6.3. Світовий океан та його частини: океани, моря, затоки і протоки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru