Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - Розгляд і затвердження маршруту

Відповідальним етапом роботи з підготовки групи до походу є оформлення маршрутних звітних документів, що дає змогу класифікувати туристів відповідно до чинних розрядних нормативів.

Розгляд і затвердження маршруту

Усі туристські групи перед виходом на маршрут повинні оформити відповідні документи: маршрутні листи, маршрутні книжки, реєстраційну книгу.

Маршрутний лист -- дорожній документ групи, яка відправляється у похід вихідного дня або на маршрут некатегорійної подорожі.

Існує зразок цього листа, який заповнює керівник групи, підписує голова ради колективу фізкультури, голова правління туристського клубу або відповідальна особа організації, яка проводить похід. Його завіряють печаткою організації.

До маршрутного листа записують учасників подорожі, маршрут із розбивкою на ділянки, вказаними способами переміщення (руху) і суспільно корисної роботи, яку група планує здійснити протягом подорожі. У маршрутному листі вказують організацію, яка проводить похід; маршрут походу та його терміни; відомості про керівника групи та його заступника; список членів групи із зазначенням адреси проживання кожного туриста; для школярів - відомості про стан здоров'я. По закінченні подорожі маршрутний лист повертають до організації, яка його видавала.

Маршрутна книжка - дорожній документ групи, яка вирушає в похід ІІ вище категорій складності.

До книжки вносять список групи з паспортними даними на кожного учасника, докладний календарний план подорожі по днях шляху, контрольні пункти і терміни подання телеграми з маршруту.

Книжку видають керівнику групи тільки після перевірки у маршрутно-кваліфікаційній комісії (МКК) відповідно до розробленого маршруту і підготовленості до нього туристів.

У маршрутній книжці додатково подають інформацію про туристський досвід керівника та учасників походу, зображають схему маршруту, наводять відомості про наявність спеціального спорядження та вагові характеристики вантажу, який беруть у похід. Замовлений маршрутний лист та маршрутна книжка завіряються керівником організації, що проводить похід (підпис, печатка), та не менше ніж за 10 діб подаються до маршрутно-кваліфікаційної комісії. Перед виходом на маршрут керівник групи повинен поставити її на облік контрольно-рятувальної служби (КРС).

Керівник туристської групи, яка готується до походу І і вище категорій складності, заповнює два екземпляри заявок, які підписує голова ради колективу фізкультури, голова правління туристського клубу або відповідальна особа організації, яка проводить похід. їх завіряють печаткою організації.

Реєстраційна книга - дорожній документ обліку контрольно-рятувальної служби (КРС), у якій перед виходом на маршрут керівник групи ставить ч на облік (заповнює реєстраційну книгу, платить за реєстрацію, отримує печатну та підпис у маршрутних документах).

Заяву у двох екземплярах представляють разом із заповненою маршрутною книжкою на розгляд МКК відповідного спортивного товариства, фізкультурної організації, туристського клубу або федерації туризму, ради з туризму і екскурсій. Усі документи на здійснення походу за маршрутами І-Ш категорій складності мають бути подані у МКК не пізніше ніж за місяць до початку походу.

МКК зобов'язана перевірити розроблений маршрут і графік руху у двох варіантах (основному і запасному), знання керівником і учасниками маршруту умов переміщення і природних перешкод, правильність намічених групою заходів у разі непередбаченого відхилення від маршруту і графіка руху, заходи щодо гарантування безпеки подорожі. У процесі розгляду маршруту МКК може викликати учасників майбутньої подорожі та здійснювати контрольні перевірки у польових умовах.

У разі позитивного висновку МКК керівнику групи видають пронумеровані, зареєстровані і завірені штампом МКК маршрутну і реєстраційну книги (один екземпляр реєстраційної книги зберігається у МКК).

За потреби в маршрутну і реєстраційну книги вносять особливі вказівки групі, визначають місце її реєстрації перед виходом на маршрут у відповідній туристській контрольно-рятувальній службі, обговорюють умови використання запасного варіанта тощо.

На підставі позитивного висновку МКК і медичних довідок про стан здоров'я учасників групи маршрутну книжку підписує голова ради колективу фізкультури, голова правління туристського клубу або відповідальна особа організації, що проводить похід, відтак завіряють її печаткою організації.

Реєстраційна книга лишається на зберігання в організації, яка проводить похід.

Контроль за підготовкою і проведенням подорожі
Складання звіту подорожі
Залік мандрівки і присвоєння розрядів
2.3. Організація місця відпочинку туристів
Організація привалів і ночівель
Режим ночівлі і днювання
Установлення і обладнання наметів
Підготовка майданчика
Порядок установлення наметів
Обладнання наметів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru