Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - 3. Загальна підготовка туриста

Успішність проведення туристсько-краєзнавчих походів залежить від рівня загальної підготовки туристів. Туризм є не лише способом пізнання природи, географії, історії, а й активним, насиченим видом відпочинку. Комфорт і безпеку при перебуванні у туристсько-краєзнавчих походах їх учасники повинні забезпечувати самостійно. Оволодіння спеціальними туристськими уміннями, прийомами і навичками - основа загальної туристської підготовки, однак не менш важливими її складовими є виховання фізично і психічно стійких людей, здатних подолати труднощі, стреси, прийти на допомогу у складній ситуації. На формування таких фізичних і психологічних якостей зорієнтовані фізичний і психологічний види підготовки.

3.1. Теоретична підготовка туриста

Формування знань із теорії методики навчання і тренування, лікарський контроль і самоконтроль, гігієна і долікарська допомога є елементами теоретичної підготовки туристів.

Теоретична підготовка туриста - набуття туристами комплексу теоретичних знань, необхідних для успішного здійснення туристичних походів різних категорій складності у будь-якому виді туризму.

Особливість цієї підготовки полягає у тому, що вона пов'язана із географічною, краєзнавчою, топографічною і картографічною видами підготовки.

Географічна підготовка туриста

Дослідження нових територій і вивчення особливостей та закономірностей у природі є способом пізнання світу, неможливим без певних географічних знань.

Географічна підготовка туриста - засвоєння комплексу теоретичних знань із фізичної географії (у т. ч. із геоморфології, гляціології, кліматології) і економічної географії.

Така підготовка є однією з основних складових спеціальної теоретичної підготовки.

Відповідно до розрядних вимог із туризму категорії складності спортивних туристичних походів (від І до V) залежать від тривалості походу, відстані маршруту, а також кількості і технічної складності природних перешкод на маршруті. Такими природними перешкодами на маршруті є: пересічений рельєф (у т. ч. перевали, вершини, каньйони), водні перешкоди (болота, річки), густий ліс. Наявність або відсутність перешкод залежить від фізико-географічної характеристики району, а наявність інфраструктури (шляхів, засобів зв'язку) суттєво спрощує розв'язання технічних і тактичних завдань.

Для розв'язання різноманітних методичних завдань щодо обрання району походу, розроблення маршрутів, з'ясування їх складності використовують "Перелік класифікованих туристських маршрутів", який є складовою розрядних вимог із туризму.

Географічна підготовка туриста дає змогу здійснювати у процесі походу краєзнавчо-географічні дослідження району подорожі. Існують такі її напрями: фізико-географічний (вивчення взаємозв'язків між окремими компонентами місцевої території, проведення фізико-географічного районування, встановлення ступеня змін довкілля під впливом різних чинників); геологічний (комплексне вивчення місцевості і ознайомлення із системою геологічних явищ, дослідження генезису рельєфу, його еволюції, закономірностей і взаємозв'язків між геологічними процесами та іншими явищами природи); геоморфологічний (вивчення рельєфотвірних процесів, встановлення їх територіального поширення, а також вивчення форм рельєфу, пов'язаних із цими процесами); кліматичний (оволодіння методикою метеорологічних спостережень, детальних мікрокліматичних досліджень, складання опису рідного краю); ґрунтово-географічний (з'ясування особливостей ґрунтів досліджуваного регіону).

Особливого значення надають вивченню і знанню клімату (зокрема, елементів і явищ природи), що сприяє глибокому засвоєнню туристами-краєзнавцями особливостей розвитку рельєфу, характеру ґрунту, режиму річок, рослинності, тваринного світу тощо.

Польовий період кліматичних досліджень складається із декількох напрямів: спостереження за температурою та вологістю повітря; за силою і напрямом вітру; опадами; температурою ґрунту; за місцевими ознаками природи.

3.1. Теоретична підготовка туриста
Географічна підготовка туриста
Краєзнавча підготовка туриста
Топографічна підготовка туриста
Картографічна підготовка туриста
Класифікація карт
Умовні топографічні знаки
3.2. Практична підготовка туриста
Фізична підготовка туриста
Виховання витривалості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru