Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - Участь туристів в охороні пам'яток

Туристи можуть отримати доручення перевірити збереження пам'ятних місць, пов'язаних із життям і діяльністю видатних політичних діячів, військових, відомих учених, письменників, художників, музикантів, героїв праці.

Завданням туристів є своєчасно поінформувати зацікавлені організації про виявлені на маршруті порушення в охороні історичної і культурної спадщини. За цими повідомленнями пам'ятки, які використовують не за призначенням або яким загрожує псування чи знищення, можуть вилучити в недбалої установи. У судовому порядку пам'ятку конфіскують владні органи і в окремого громадянина, який не забезпечив її збереження.

Використання пам'яток історії і культури з туристською метою обумовлено законодавством. Водночас їх використання з господарчою метою допустиме за умови, що це не призведе до збитків у збереженні пам'яток і не порушить їх історично-художньої цінності. У зв'язку з цим заборонений будь-який самовільний ремонт, зміна зовнішнього вигляду пам'яток, їх перепланування тощо. Різні види реставрації, консервації і ремонту пам'яток здійснюють із відома державних органів та під їх контролем.

Отже, ініціатива туристів, спрямована на надання шефської допомоги будь-якому історичному об'єкту, що потребує ремонту, має бути узгоджена з відповідними органами, насамперед - з місцевими радами народних депутатів.











© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru