Ресторанна справа - Мальська М.П. - ЛИТВА

Традиційну основу харчування литовців складають зернові, картопля, овочі, м'ясо, молочні продукти. З овочів найпопулярнішою є картопля. Її відварюють, подають зі сметаною, сиром і молоком, використовують для приготування картопляних оладок, кльоцків, цепелінів, використовують як начинку для ведерай. Також запікають різноманітні запіканки з тертої сирої і вареної картоплі з різними начинками. Випікають так звану запіканку "Кугеліс" із сирої тертої картоплі, додаючи кип'ячене молоко, підсмажене сало. Одна з литовських національних страв - цепеліни. Їх готують з тертої картоплі і зазвичай наповнюють м'ясом. Іноді як начинку використовують домашній сир або гриби.

Популярні м'ясні супи з капусти і червоний борщ. Серед м'ясних продуктів найуживанішою є свинина, рідше - баранина, яловичина і телятина. Популярна кров'яна ковбаса і зрази.

Відомі рулети з натуральної свинини та яловичини, а також із січеного м'яса та птиці, субпродуктів. Їх готують з різними фаршами - із яєць, ізюму, чорносливу, хрону, моркви та інших овочів. Здавна Литва славилася м'ясними виробами - окістами, ковбасами, шин кою, а також м'ясними копченостями. Коптять не лише м'ясо, а й птицю (качка, гуска), рибу.

Із популярних національних страв можна ще назвати ведерай - добре очищені товсті кишки свині, начинені тертою сирою картоплею або крупою з жиром.

Люблять тут молочні продукти: молоко, сметану, масло, м'який сир, тверді сири, які виготовляють з м'якого сиру, сушений сир із тмином. Широке визнання отримали молочні супи з крупами, макаронними виробами, овочами, кльоцками з віджатої картопляної маси.

У шані у литовців кондитерські вироби, компоти, киселі, збиті вершки. Відомий оригінальний торт Шакотіс, який готують за особливою технологією на рожні над вогнем. Улюблені напої - чорна кава, квас, пиво, різноманітні настоянки. З усіма стравами вони вживають запашний житній хліб із тмином, білий - мало і рідко.

МАРОККО

На кухню Марокко вплинули багато культур, включаючи арабську, єврейську і французьку.

Страви марокканської кухні готують повільно й акуратно, їх приправляючи спеціями (переважно дуже сильно) і свіжими травами. М'ясні страви часто приправляють сухофруктами чи свіжими фруктами. Свинину мароканці не споживають. До найпопулярніших національних страв належать таджин з м'ясом і айвою, баранина з фініками, курагою чи чорносливом і баранина з кедровими горішками та родзинками.

На початку обіду часто подають чашу з гарячою водою з легким ароматом троянди для миття рук. Іноді спочатку подають суп: харіра (з баранини з коріандром й бобами) і чорба (ледь пряний курячий бульйон).

Також на початку трапези подають запечене м'ясо, переважно баранину. Кускус подають наприкінці обіду. Це - одна з основних страв марокканської кухні. Цю страву завжди подають гарячою і вважають універсальним гарніром. Її можна подавати як до м'яса, з овочами і з медом, сиропом чи солодким соусом. Під час обіду по колу передають домашній хліб кера з маленькими вазочками солі і кмину.

Завершують обід сезонні фрукти і солодкі пиріжки з начинками, включаючи мед, горіхи, корицю, кунжут і насіння фенхеля. Подають солодкий м'ятний чай, що готується з зеленого чаю зі свіжою м'ятою і великою кількістю цукру.

МЕКСИКА

Мексиканська кухня досить своєрідна. Від кухонь інших країн Центральної Америки її відрізняє використання великої кількості прянощів і соусів.

Основою багатьох мексиканських страв є кукурудза - смажена і варена, у вигляді борошна і як напій, з майонезом або тертим сиром, з м'ясом і молотим перцем. Окрім кукурудзи, вживають авокадо, боби, кабачки, солодку та звичайну картоплю, помідори, кактуси, перець чилі, гарбуз, арахис (і його масло), какао, а також багато видів риби.

Різноманітними є мексиканські м'ясні страви. Серед м'ясних продуктів мексиканці віддають перевагу яловичині, телятині, свинині та баранині. З птиці споживають переважно індиче м'ясо. Окрім м'яса в мексиканському меню багато риби і морепродуктів: восьминогів, кальмарів та ін. Їх подають як у холодному, так і гарячому вигляді як коктейлі, салати, асорті.

Обов'язковою складовою мексиканської кухні є сальса. Так називають вогненно-гострі соуси, що обов'язково містять стручки перцю чилі й помідори. Їх подають до вареної риби, м'яса, птиці, квасолі та яєць.

Мексиканці споживають багато соків: апельсиновий, мандариновий, ананасовий, тамариндовий, що, незважаючи на страшний чорний колір, вгамовує спрагу краще за будь-який інший напій.

Алкогольні напої п'ють з посуду невеликого об'єму та дрібними ковтками. Світову славу Мексиці принесли текіла (виготовляється подвійною перегонкою соку серцевини блакитної агави), а також традиційні алкогольні напої пульке (отримують з катуса мантей) і мескаль (виробляють простою перегонкою п'яти різних видів агави).

Серед типових страв мексиканської кухні відомі буріто (пшенична паляничка, фарширована м'ясом-гриль з овочами або з іншою начинкою); посоле (суп з підсмаженої кукурудзи, зі свининою, чилі і спеціями); тортілья (тонкі коржі, що смажаться на сковороді); тако (кукурудзяна тортилья, обгорнена конвертиком навколо начинки з яловичини, свинини, бобів або молюсків); чилі кон карне (гостре рагу з дрібних шматочків яловичини, квасолі, перцю й спецій); фахітас (м'ясо з овочами, загорнене в тартилью).

МАРОККО
МЕКСИКА
МОЛДОВА
НІДЕРЛАНДИ
НОРВЕГІЯ
ПОЛЬША
ПОРТУГАЛІЯ
РОСІЯ
РУМУНІЯ
СЛОВАЧЧИНА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru