Ресторанна справа - Мальська М.П. - ЧЕХІЯ

Національна кухня Хорватії - це неповторна суміш страв балканських народів з нотками турецької та західноєвропейської кухонь. Звичайно, як і в будь-якій країні, в Хорватії є свої делікатеси і кожен її регіон може похвалитися чимось своєрідним. Наприклад, у центральних районах поширені страви старослов'янської кухні. У гірських районах національна кухня Хорватії також має свій колорит: тут переважають страви з риби і морепродуктів. У меню гастрономічних закладів Далмації, Істрії і Кварнера можна побачити "бродет" (гуляш-асорті з різних сортів риби з рисом); "прштачі" (краби); "More-Suma" (зубатка на грилі з навагою); навагу по-паризьки. З м'ясних страв варто спробувати традиційний свинячий окіст під назвою пршут, "ріжотто" (рис з трюфелями), страву зі свинини та яловичини з пряними приправами, що гордо іменується "Чобана зі зленячіна".

На узбережжі кухня характеризується любов'ю до бобових, маринованої капусти, різних сортів м'яса і пряного сиру. Часто їжу готують на відкритому вогні, що надає їй дивовижною смаку та аромату.

Типові національні страви - далматинський, чи істринський, пршут (в'ялене м'ясо), пагський овечий сир, самоборські чи загорські чешновки (ковбаски), індичка з кукурудзяним тістом, запечений молодий баранчик, запечена телятина. Типові десерти - фрукти (зокрема й зацукрені), інжир, ізюм, мигдаль і мед.

Сири з острова Паг відомі на весь світ. Сир тут роблять з овечого молока, під час витримки його кілька разів змащують оливковою олією, що надає йому незрівнянного ні з чим смаку і аромату.

Особливою популярністю серед гостей країни користуються хорватські вина. Білі сорти, слабкіші, поширені на півночі, а червоні - на півдні країни.

Популярні молоде домашнє вино ("точено"), сливове бренді ("сливовиця"), місцевий різновид коньяку ("віньяка"), ракія, настояна на травах ("Траваріца"). Відомі лікери - трав'яний "пелінковач" і вишневий "мараскино". Популярна й кава-еспресо.

ЧЕХІЯ

Чеська кухня утворилася з місцевих кулінарних уподобань і численних запозичень. Вона відрізняється ситними стравами і соковито-солодкими десертами. Найхарактерніші для чеської кухні страви - печеня зі свинини і кнедлики. М'ясо чехи завжди готують із соусом. До печеного м'яса чи риби обов'язково додають кмин і поливають карамельним соусом.

Найпопулярніші чеські закуски - шпікачки (ковбаса для смаження) і оломоуцькі копчені сирки. Популярністю користується утопенце - сарделька, яку вимочують у маринаді з білою цибулею, та брамборак - смажені млинці, які роблять з борошна, молока, подрібненої картоплі і квашеної капусти.

Чеські супи цікаві своєю смаковою гамою. Вони, як правило, кисло-солодкі: суп із квашеної капусти, в який обов'язково додають кмин, нарізану цибулю і два-три яблука; грибні супи, супи з фрикадельками з печінки, овочевий суп із кнедликами. До традиційних ще можна віднести капусняк з ковбасою, квасолевий, гороховий, картопляний, часниковий суп "чеснечка". Вони надзвичайно прості в приготуванні. У супи додають свіжу петрушку, а також кріп і кмин.

Чехи часто їдять м'ясо, переважно свинину, яловичину або курятину. Традиційними стравами є свинина з кнедликами та капустою, шніцель з картоплею або картопляним салатом, яловичина у вигляді різних гуляшів, з кнедликами або картоплею.

Традиційна чеська кухня використовує не дуже різноманітний асортимент прянощів: поряд з кмином і кропом часто використовується імбир і майоран.

Обов'язковими для чеської кухні є кнедлики - невеликі кульки з тіста, картоплі чи сиру. Самі кнедлики не вживаються. Це гарнір до різних видів м'яса із соусами. Рецептів кнедликів у чеській кухні дуже багато: картопляні кнедлики, кнедлики із сухої булки, кнедлики з м'ясом, тверді кнедлики із сирої картоплі і борошна, а також солодкі кнедлики з фруктами. Фруктові кнедлики готуються з різних видів тіста.

Чехи дуже люблять соуси. Їх багато - огірковий, томатний, із хрону, кроповий, часниковий, цибульковий. Досить оригінальним видом використання соусу в чеській кухні вважається "свічкова на сметані" (печеня з пісної яловичої вирізки у вершковому соусі).

Обід чехи завершують тістечками "моучнік" з різними начинками, особливою популярні різні види з повидлом, сливами або маком, а також "шатечки" (листкові пиріжки з начинкою) та "бухта". Після обіду деколи їдять пудинг або йогурт з фруктами. Типовим чеським солодким печивом є "трделнік", який часто можна купити на вулиці, а також "моравський фргал".

Національним чеським напоєм, безсумнівно, є пиво, яке вариться за старовинними рецептами. Популярні "Бехеровка" - шлунковий лікер, настояний на 20 різних травах, "Сливовиця" - сливова горілка.

Із неалкогольних напоїв відома кофола - аналог кака-коли.

ЧОРНОГОРІЯ
ШВЕЙЦАРІЯ
ШВЕЦІЯ
ЯПОНІЯ






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru