Ресторанна справа - Мальська М.П. - ЧОРНОГОРІЯ

Національні страви Чорногорії прості, доступні для сприйняття і виконання. Як і скрізь на Балканах, місцева кухня сформувалася внаслідок поєднання настільки різних кулінарних традицій, що перетворилася на дуже самобутнє явище. Велика розмаїтість страв зумовлена впливом слов'янських, угорських, німецьких, турецьких і середземноморських традицій, тому тут розрізняють кухню центральних районів і узбережну.

Гірські райони Чорногорії славляться простими, але дуже смачними стравами з овочів, м'яса і спецій. До традиційних місцевих страв відносять відбивні з начинкою зі спецій "вешаліца", знамениті ковбаски з січеного м'яса "чевапчічі", смажене на рожні м'ясо "печеньє", невеликі шашлики зі свинини і телятини "ражнічі" та ін.

Характерна ознака чорногорської кухні - широке використання сиру. "Качкавалі", "качамак", "златібор", "липський" і "сенічкі", а також місцева бринза з коров'ячого та овечого молока починають тут практично будь-яку трапезу.

Близькість моря зумовлює розмаїття рибних страв і морепродуктів. Традиційним є в'ялення риби на сонці. Перед в'яленням велику рибу чистять і розкривають, як книгу, притискають за допомогою дощечок, щоб вся вона була на сонці. Кожного ранку її змочують морською водою, а коли сушіння закінчується, вудять над вогнем і складають у паперові мішечки. Взимку її відварюють і їдять з овочами.

У Чорногорії також дуже поширені рибні страви і страви з морепродуктів. Популярні юшка "рібля чорба", далматський гуляш з різних сортів риби, фарширована чорносливом форель, риба в горшечку, плов з морепродуктами, запечений у вершках короп "япраке", або "попеке".

Чорногорія - не тільки "рибна", а й "м'ясна" країна. Це і свинина, і яловичина, і баранина в розмаїтті страв і видів. Часто готують їх з використанням каймаку - кисломолочного продукту, подібного до сметани. У каймаку тушкують баранину або курку - вони стають дуже ніжними.

Особлива стаття - овочі. Їх тут завжди подають на стіл, незалежно від того, сніданок це чи вечеря, у вигляді самостійних страв або просто як "зелену закуску". Особливо гарні голубці "сарма", фарширований перець, баклажани і помідори з прошарками м'яса "мусака" і безліч інших смачних страв.

Традиційний чорногорський хліб - кукурудзяний. З солодощів популярні "палачинке" - великий млинець з начинкою з повидла, джему, шоколаду, крему, або "кретічи" - маленькі пампушки, які зазвичай подають з шоколадною підливкою.

З алкогольних напоїв популярні вина "Вранац", "Кретач", виноградна ракія.

Культовим безалкогольним напоєм є кава.

ШВЕЙЦАРІЯ

Швейцарська кухня є унікальною завдяки регіональним відмінностям і впливу сусідніх кухонь, зокрема німецької, італійської та французької. Незважаючи на те, що кухня швейцарців є інтернаціональною, у кожному місті є свої "фірмові" страви, приготування яких має також свої місцеві особливості. Місто Берн славиться своїми ковбасами, Цюрих - солодощами, що називаються "хюхлі" і "крепфлі", в Базелі виготовляють дуже смачне печиво, яке називається "Пелюстки лотоса".

У свідомості багатьох людей ця країна міцно асоціюється з сиром і шоколадом, проте ці продукти не головні в національній кухні Швейцарії. Типово швейцарськими є страви з розплавленого сиру - фондю і раклет. Фондю вперше почали готувати в Невшателі, використовуючи місцеве вино, тому найчастіше цю страву називають Невшательске фондю. Тертий сир (порівну - Емменталь і Грюєр) варять у білому вині, додаючи кукурудзяний або картопляний крохмаль і вишневу горілку Кірш. У цю киплячу суміш вмочують шматочки хліба, насаджені на виделку з довгою дерев'яною ручкою. Раклет - розплавлений сир, який подають на добре прогрітій тарілці.

Популярною є січена телятина по-цюрихський з традиційною швейцарською картоплею рьошті. В районі Женевського озера люблять традиційне філе окуня, обсмажене в маслі. Філе подають з часточками лимона, а на гарнір - варену картоплю або обсмажений мигдаль.

Швейцарський шоколад і десерти "хюхлі" і "крепфлі" також відомі у всьому світі.

ШВЕЙЦАРІЯ
ШВЕЦІЯ
ЯПОНІЯ







© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru