Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Винний туризм

Винний туризм - різновид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю вина безпосередньо на місці у виробника. Вином, алкогольний напій, одержують з ферментованого виноградного соку. У світі вина класифікуються на три основні групи:

o столові;

o місцеві;

o вина вищої категорії - контрольовані за походженням.

Вина вищої категорії мають відповідати цілій низці суворих параметрів, таким як, наприклад, певна місцевість виробництва, набір сортів винограду, мінімальна міцність, спосіб обробки й підрізання лози. Всі вина, які претендують на цю кваліфікацію, піддаються аналітичним дослідженням і дегустації. Якщо експертна дегустація дає позитивний висновок, вина отримують спеціальний сертифікат і лише потім - право називатися контрольованими за походженням. Основна вимога до вин цієї категорії - зазначення географічного місця зростання винограду для їхнього виробництва.

Принципи винного туризму у світі дуже прості: дегустувати вина тільки в місцях їх виробництва, щоб міцно зв'язати в своїй пам'яті та своїй уяві букет і смак напою з таємницею його походження через природу, історію та дух місцевості, технологічну культуру виробництва, особисто познайомитися з виноробами, дізнатися про вікові традиції господарства. Винний туризм в тому вигляді, як він склався з початку XX століття у виноробних країнах, має ряд дуже важливих особливостей:

o відвідання плантацій виноградників;

o візит до дегустаційних залів та підвалів, ресторанів, що пропонують послуги дегустації вина;

* відвідання винних фестивалів;

* відвідання інших спеціалізованих заходів. Кращими винними зонами світу для туристів визнано:

- долину Напа, США;

- Капський винний регіон, ПАР;

- Тоскана, Італія;

- Бордо, Франція;

- долину Баросса, Австралія.

Військовий туризм (воєнний туризм, мілітарі туризм, зброярський туризм)

Військовий туризм (воєнний туризм, мілітарі туризм, зброярський туризм) - це різновид туризму, метою якого є відвідання місцевості, пов'язаної з військовими та воєнними діями.

Військовий туризм - це туризм на місцях боїв і історичних битв для всіх зацікавлених, а також для ветеранів і родичів загиблих воїнів, відвідання існуючих та історичних військових об'єктів і полігонів, бойових морських кораблів, підводних човнів, катання на військовій техніці, стрільба зі зброї на полігонах і в тирах, участь у військових навчаннях та маневрах, перебування на полігонах в якості глядачів - military tour, до таких також можна віднести і тури на відвідання воєнних концтаборів та в'язниць. Військовий туризм поділяють на такі підвиди:

- відвідування історичних місць і музеїв - військово-історичний туризм;

- стрільба з різних видів зброї, стрітбол чи пейтбол, відвідання магазинів зброї та ножів - зброярський туризм;

- життя в армійських умовах і участь у програмах військової підготовки, скаутинг, відвідання різних об'єктів і полігонів, катання на військовій техніці, польоти на військових літаках і вертольотах - мілітарі-туризм;

-- відвідування "гарячих" точок планети та місць бойових дій - воєнний туризм.

Найбільш динамічно розвивається військовий туризм у таких країнах, як США, Росія, Ізраїль, Франція, Україна, Чехія, Німеччина.

Віскі-туризм

Віскі-туризм - різновид туризму, що має на меті дегустацію, споживання, купівлю віскі безпосередньо на місці у виробника. Віскі (англ.: whiskey, у Шотландії whisky, від шотл.: uisque bough чи ірл.: uisce be at ha - вода життя) - національний алкогольний напій Шотландії та Ірландії, який отримують шляхом перегонки (дистиляції) збродженого зернового затору і витримки спирту у дерев'яних (зазвичай, дубових) діжках (cask). Залежно від виду напою, використовуються різні види зерна, у тому числі ячмінь, підсолоджений ячмінь, жито, підсолоджене жито, пшениця і кукурудза (маїс).

Види віскі:

o Шотландське віскі (скотч) (Scotch whiskies). Шотландське віскі поділяється на два основні види - солодовий (malt) і зерновий (grain).

o Японське віскі.

o Ірландське віскі.

o Канадське віскі.

o Американське віскі. Найбільш поширеними "іменованими сортами" є: bourbon, rye, corn.

o Чисте віскі з перегінного куба (purepot still whiskey).

o Вельське віскі (Welsh whisky).

o Індійське віскі (Indiaп whisky).

У Шотландії вздовж річки Шпея проходить знаменитий туристичний маршрут "Віскі Шотландії", де відвідувачі можуть продегустувати кращі скотч-вироби, познайомитися з історією віскі та взяти участь у виробництві.

Військовий туризм (воєнний туризм, мілітарі туризм, зброярський туризм)
Віскі-туризм
Гастрономічний туризм
Геотуризм
Грибний туризм
Демонологічний туризм (туризм за привидами)
Джайлоо-туризм
Діловий туризм
Екзотичний туризм
Екологічний туризм (туризм орієнтований на природні туристські ресурси, природний туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru