Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Екстремальний туризм

Економний туризм (заощадливий туризм, гарячі тури) - це різновид туризму, в якому турист обирає потрібний напрям за прийнятною для себе ціною.

Найвідомішими підвидами економного туризму є, звичайно, гарячі тури. Туроператори, не встигнувши вчасно продати куплені місця, виставляють їх на продаж за значно заниженою ціною. Та ж ситуація виникає при купівлі путівки за кілька днів до відправки групи - ціна буде нижчою майже в два рази. Цей вид туризму приємний тим туристам, які легкі на підйом, які можуть дуже швидко зібратися, за досить невелику ціну. Але при такому різновиді відпочинку наявність всіх необхідних документів на руках просто обов'язкова. Це головним чином стосується поїздок за кордон.

Наступним видом економного туризму є спосіб бронювання місць заздалегідь. Якщо забронювати тур за кілька тижнів раніше, а ще краще - місяців, тоді отримання дешевого відпочинку у вподобаному місці гарантовано. Такий спосіб бронювання дозволяє значно зекономити кошти. Цей вид туризму вже дуже популярний в європейських країнах.

Є й ще більш економний вид туризму. Це закордонний відпочинок в недорогих готелях. Такі тури купують для поїздки в Таїланд, Індію-Гоа, ОАЕ. При цьому проживання передбачається в готелях 2-8 зірок, але отримання яскравих емоцій від перебування в такій країні гарантовано в повній мірі.

Набирає велику популярність економний варіант автобусних турів. Це також дозволить відпочити з невеликими витратами. Особливою популярністю користуються тури по країнах Європи. При цьому туристи відвідують за короткий період часу кілька країн за цілком невеликі кошти. Плюсом такого виду подорожі є можливість вибору маршруту з важливими екскурсіями визначними місцями.

Екстремальний туризм

Екстремальний туризм - різновид туризму, який пов'язаний із певним ступенем ризику.

Різномаїття видів екстремального туризму в наш час просто захоплює. Кожний вигадує щось особливо новеньке, аби лиш привабити туристів та просто любителів гострого відчуття. Турист вже змагається з природою: переборює гірські річки, гостює в небезпечних печерах, підкорює води океанів та морів, дізнається про небо за допомогою різноманітних пристроїв, і може злітати на декілька днів у космос.

Цей вид туризму відкриває найпрекрасніші куточки світу, пропонує неймовірні можливості, але завжди пов'язаний з небезпекою, тому вимагає хорошої фізичної та психологічної підготовки. Найпопулярніші види екстрім-туризму: спелеотуризм, раф-тинг, альпінізм і скелелазіння. Головне в екстремальному туризмі - наявність природних умов для обраного виду відпочинку і досвідчених організаторів.

Усі маршрути екстремального туризму мають різні категорії складності. Більшість не вимагають багаторічного досвіду і ретельних підготовок, і, як правило, вони під силу будь-якій здоровій активній людині. Невід'ємний атрибут екстремального туризму - спорядження, спецодяг та належне взуття, які роблять екстремальний туризм дорогим. Від них значною мірою залежить життя туриста, і економити на безпеці не можна.

Найвідоміші зони екстремального туризму - це Канада, США, Таїланд, Непал, Китай, Індія, Бутан, Росія.

Етнічний туризм (ностальгічний туризм, етнографічний туризм)

Етнічний туризм (ностальгічний туризм, етнографічний туризм) - різновид туризму, який здійснюється туристами на місця свого історичного проживання.

Етнічний туризм - це чудовий спосіб дізнатися більше про своє коріння або вивчити історію народу вченим, любителям. Завдяки такому нововведенню в туристичних фірмах багато хто навіть знаходив своїх далеких родичів на чужих землях. Іноді люди відвідували місця, де проживали їхні батьки, діди або вони самі в далекій молодості були виселені з цих околиць.

Учасники етнічного туризму - в основному люди похилого віку, що раніше проживали в цій місцевості. Основна частина програм і мета приїзду - індивідуальне (або невеликими сімейними групами) відвідування різних регіонів. Туристські ресурси для етнічного туризму багаті і своєрідні. Це пам'ятки архітектури, музейні експозиції, архівні матеріали, мальовничі природні місця. У сукупності все це створює сприятливі умови для відпочинку та ознайомлення з історією та культурою народу.

Етнічний туризм може бути як внутрішнім (наприклад, відвідування глибинки міськими жителями з метою ознайомлення з архаїчними говорами, фольклором, побутом, культурою і мовами автохтонних народів), так і зовнішнім, який пов'язаний з відвідуванням історичної батьківщини або місць народження родичів. Останній різновид часто називається ностальгічним туризмом, який отримав досить широке поширення у ряді регіонів світу - Ізраїль, Вірменія, Греція, Україна, Італія. Говорячи про ностальгічні тури, можна виділити один з підвидів такого туризму, як відвідування родичів і друзів (relative & visitors tour). Але цей вид туризму, підходить не для всіх людей, більшість - це ті, хто має родинні зв'язки із землями, на які вони їдуть.

Етнічний туризм (ностальгічний туризм, етнографічний туризм)
Ігровий туризм (розважальний туризм)
Індустріальний туризм (промисловий туризм)
Інтернет-туризм
Історичний туризм (історико-культурний туризм)
Кавовий туризм
Карнавальний туризм
Туризм катастроф (туризм стихійних лих)
Китовий туризм
Кінотуризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru