Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Літературний туризм (книжковий туризм)

Лісовий туризм - багатоденна з ночівлею подорож групи людей по визначеному маршруту з метою відпочинку, фізичного розвитку, пізнання.

Власне, ліс - це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарники, тварин, мікроорганізмів та інших природних компонентів, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають один на одного і на навколишнє середовище.

Туристично-рекреаційні ліси - це особлива категорія земель лісового фонду, на якій функція рекреаційного лісокористування є основною: парки, лісопарки, зелені зони міст. Важливою якісною ознакою паркових рекреаційних лісів є їх готовність до масового відпочинку, що досягається відповідним пристосуванням території, досить густою та витривалою стежково-дорожньою мережею, використанням малих форм архітектури. Якісною ознакою лісопаркових територій є переважання індивідуального відпочинку і максимальний комфорт. Особливе місце займають природно-заповідні території та об'єкти. Це заповідники і заказники різних форм та напрямів заповідання, національні природні парки, дендропарки, цінні природні об'єкти, пам'ятки природи місцевого значення, пам'ятки садово-паркової культури. Рекреаційна діяльність тут допускається тільки в тих місцях і в тому обсязі, який гарантує збереження цінних природних комплексів.

Лісовий туризм охоплює всі вікові групи населення, сприяє зниженню фізичної втоми, профілактиці захворювань, відновленню фізичного і духовного потенціалу людини. Він відбувається в парках, лісопарках, лісах зелених зон, а також в приміських і інших лісах, що використовуються для відпочинку. Базується на стаціонарних об'єктах відпочинку, а також може здійснюватись неорганізовано. Лісовий туризм об'єднує заняття спортом, включаючи спортивно-утилітарні види - мисливство, риболовлю, і здійснюється в лісах (водоохоронних і експлуатаційних), закріплених за мисливськими, риболовними і лижно-спортивними базами.

Водночас, лісовий туризм - це поєднання відпочинку зі збиранням грибів, ягід, заняттям садівництвом і городництвом на садово-дачних ділянках. З точки зору рекреаційного лісовикористання найбільш важливими характеристиками лісового туризму є лісистість, породний склад, бонітет, різноманітність ландшафтів, рослинного покриву, його ярусність, фітонцидвість, естетичність пейзажів, частота їх змінюваності, заболоченість територій, рельєф, наявність грибних і ягідних місць, водойм, транспортна та пішохідна доступність, наявність елементів рекреаційного благоустрою, медико-географічні особливості району.

Лісовий туризм використовуються для наступних основних занять;

- туризм і спорт - масовий пішохідний і лижний туризм, види лижного спорту, автотуризм, кінний спорт, спортивне та ліцензійне мисливство, спортивне орієнтування, радіоорієнтування;

- загальнооздоровчий відпочинок - пішохідні прогулянки, спортивні ігри, пікнік, лижні прогулянки;

- любительські промисли - збір грибів, ягід, лікарських рослин, колекцій лісових порід;

- лікування кліматичне, фітолікування - відтворення фізичних і моральних сил шляхом споглядання естетичних пейзажів (відеорекреація).

Літературний туризм (книжковий туризм)

Літературний туризм (книжковий туризм) - це різновид туризму, метою якого е відвідування місцевостей, пов'язаних з всесвітньою літературною творчістю.

Літературний туризм на батьківщину улюбленого автора чи вигаданого персонажа, захоплює багатьох людей зі всього світу. Одна думка про те, що турист може пройти дорогою, по якій ходив улюблений герой, і побачити те, що бачив він, викликає почуття невимовного захвату. Деякі книголюби подолають будь-які відстані, щоб пройти слідами улюбленого персонажа або наживо побачити прекрасні види, що так хвилюють душу через телевізійні екрани. Для таких туристів є наступні основні 6 напрямів літературного туризму:

1. Слідами Гаррі Поттера.

2. Слідами хоббітів з "Володаря кілець".

3. Слідами вампірів.

4. Слідами самотньої мандрівниці.

5. Слідами талановитого журналіста.

6. Слідами Шекспіра.

Лондон сьогодні вже очолив десятку найвідвідуваніших міст світу за кількістю любителів літературного туризму. Лондону поступаються лише Париж, Нью-Йорк, Рим і Санкт-Петербург, які також увійшли до десятки міст, багатих літературними пам'ятками.

Варто зауважити, що у визначення "літературний туризм" зараз турагентствами вже включаються більш розгорнуті та різнопланові заходи, ніж просто відвідування місць, пов'язаних з життям і творчістю того чи іншого письменника в цій країні.

Літературний турист бере участь у семінарах, читаннях, слухає лекції літературознавців, тому на туроператорі лежить обов'язок не тільки забезпечити людей проживанням та трансфером, а й організувати літературні симпозіуми, заради яких люди відправляються в літературний тур. Найвідвідуванішими у світі бібліофілами містами є (в дужках вказується ім'я відомого автора, який прославив місто):

1. Лондон (Діккенс).

2. Стратфорд-он-Ейвон (Шекспір).

3. Едінбург (Артур Конан Дойл).

4. Дублін (Джеймс Джойс).

5. Нью-Йорк (Артур Міллер).

6. Конкорд, штат Массачусетс (Луїза Мей Елкотт).

7. Париж (Віктор Гюго).

8. Сан-Франциско (Аллен Гінсберг).

9. Рим (Віргілій).

10. Санкт-Петербург (Достоєвський).

Мисливський туризм (аутфітер-тур)
Медичний туризм (лікувально-оздоровчий туризм, оздоровчий туризм, лікувальний туризм, пологовий туризм)
Медіа-туризм (прес-тур)
Мобільний туризм
Мовний туризм (лінгвістичний туризм)
Могильний туризм (цвинтарний туризм)
Модний туризм
Музичний туризм
Музейний туризм
Навчальний туризм (науковий туризм, освітній туризм, інтелектуальний туризм )
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru