Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Пустельний туризм

Пустельний туризм - різновид туризму, пов'язаний з відвідуванням пустель.

Пустелі - тип ландшафту, що характеризується рівнинною поверхнею, розрідженістю або відсутністю флори, а з фауни присутні лише специфічні види. Залежно від характеру ґрунтів розрізняють декілька типів пустель:

o піщані - на рихлих відкладеннях древньоалювіальних рівнин;

o лесові - на лесових відкладеннях підгірних рівнин;

o суглинні - на слабокарбонатних покривних суглинках рівнин;

o глинисті такирові - на підгірних рівнинах і в стародавніх дельтах річок;

o глинисті - на низькогір'ях, складених соленосними мергелями і глинами;

o галечні та піщано-галечні - на гіпсованих плато і підгірних рівнинах;

o щебнисті гіпсовані - на плато і молодих підгірних рівнинах;

o кам'янисті - на низькогір'ях та дрібносопковиках;

o солончакові - в засолених пониженнях рельєфу і вздовж морського узбережжя.

Туристичні оператори вже давно пропонують мандрівникам поїздки по пустелях, основний акцент туристичної поїздки робиться на те, що пустельна місцевість чергується із зеленими оазисами навколо озер і річок. До прикладу, в Абу-Дабі функціонує пустельний готель, де для захисту від піщаних дюн навколо готелю споруджена стіна довжиною б,б км, а в Малі проходить щорічний Festival Au Desert ("Пустельний фестиваль"), що покликаний нагадати учасникам і гостям про традиційні свята пустельних туарегів.

10 найкращих пустель світу для туристів:

1. Такла-Макан, Китай. У Центральній Азії знаходиться одна з найбільших піщаних пустель світу, яка входить до двадцятки найбільших пустель світу. Повз кордони цієї пустелі пролягає Великий шовковий шлях.

2. Ленсойс Мараньєнсіс, Бразилія - пустеля з лагунами.

3. Салар-де-Уюні, Болівія - найбільша соляна пустеля, під час дощів вода створює тут найтонший шар води, що утворює своєрідне дзеркало - найбільше у світі.

4. Фарафра, Єгипет - біла пустеля. Єгипетську пустелю називають "Ель-Бейда Сахарі", що означає "сенс пустелі". У пустелі білий колір, який насправді виглядає таким в контрасті з жовтим піском в іншому її місці.

5. Атакама, Чилі - пустеля, яка цвіте. Атакама, розташована на західному узбережжі Чилі, потрапила до книги рекордів Гін-неса, як найпосушливіше місце в світі*

6. Наміб, Намібія - пустеля зі слонами. Саме тут піщані дюни найвищі у світі, вони піднімаються до 300 метрів. Якщо ж подорожнім пощастить, то тут можна натрапити на пустельних на-мібійським слонів.

7. Пустеля Сімпсон, Австралія - пустеля червоного піску. Саме тут найдовші у світі червоні піщані дюни, які до того ж розташовуються паралельно.

8. Сухі долини, Антарктида - через Катабатичні вітри тут відсутній сніг.

9. Каракуми, Туркменія - чорна піщана пустеля на півдні Середньої Азії, що вкриває велику частину Туркменії.

10. Сахара - найбільша пустеля. У Північній Африці розкинулася найбільша пустеля на Землі. Вона простягається на 4800 кілометрів із заходу на схід і на 1000 кілометрів з півночі на південь.

Рекреаційний туризм

Рекреаційний туризм - різновид масового туризму з метою оздоровлення, лікування і відпочинку, відновлення і розвитку фізичних, психологічних і емоціональних сил.

Рекреаційний туризм може істотно відрізнятися і включати видовищно-розважальні програми, заняття за інтересами, етнічні походи, які пов'язані з вивченням національної культури в країні тимчасового перебування тощо. Рекреаційні тури характеризуються тривалістю подорожі, невеликою кількістю міст, що входять у маршрут, широким використанням авіаційного транспорту і насамперед чартерних рейсів.

Поїздки з метою відпочинку відрізняються великою розмаїтістю і можуть включати видовищно-розважальні програми (театр, кіно, фестивалі), заняття за інтересами (полювання, музична і художня творчість), етнічні походи, пов'язані з вивченням національної культури країни перебування.

Рекреаційний туризм
Релігійний туризм (сакральний туризм, паломницький туризм, езотеричний туризм)
Рибальський туризм
Романтичний туризм
Садово-парковий туризм (садовий туризм, парковий туризм, квітковий туризм)
Секс-туризм (сексуальний туризм)
Сигарний туризм
Сирний туризм
Спелеологічний туризм (спелеотуризм, спелестеологічний туризм)
Спортивний туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru