Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Бельгія

Офіційні назва - Королівство Бельгія. Площа: 30,6 тис. км2. Населення: 10,2 млн осіб. Офіційна мови - фламандська, французька. Столиця - Брюссель. Час відстає від київського на 1 год. Релігійна належність: римо-католики, протестанти. Головні міста, тис. осіб.: Брюссель - 960, Антверпен - 449, Гент - 225, Шарлеруа - 205, Льєж - 188, Брюгге - 116. Грошова одиниця - євро.

Географічне положення

Бельгія - невелика європейська держава, що межує з Нідерландами, Німеччиною, Люксембургом і Францією, має вихід до Північного моря. На території країни виокремлюють три природних райони: берегова рівнина, центральне плато і гори Арденни. Берегова рівнина, розміщена на північному заході країни, складається з пісчаних дюн і польдерів. Центральне плато - горбкувата область із родючими ґрунтами. Стародавні Арденни, сильно зруйновані ерозією, розміщені на південному сході Бельгії, продовжуючись у Франції.

Державний устрій

Парламентська демократія у вигляді конституційної монархії, форма устрою - федерація. Законодавчу владу має Король, Палата Депутатів і Сенат. Глава держави - король, глава уряду - прем'єр. Складається з 10 провінцій і 1 міста (Брюссель).

Історичні факти

Територію сучасної Бельгії в 50 р. до н. е. населяло кельтське плем'я бельгів, підкорене Стародавнім Римом. Їхні нащадки, що розмовляють мовою, схожою на французьку, населяють сьогодні південну частину Бельгії (Валлонія). Тривалий час Бельгія належала до складу різних імперій, незалежність здобула в 1831 р. У Середньовіччі країна була осередком Північного Відродження, де започаткувалася Фламандська школа малярства. Фламандці є нащадками германських племен і займають північну частину Бельгії, їхня мова близька до німецької.

Туризм

Туристичний маршрут Бельгією рекомендуємо розпочати з столиці Королівства - Брюсселю, яка є двомовною і вважається третьою столицею ЄС, тут знаходиться штаб-квартира Ради Міністрів Європейського Співтовариства, НАТО й інших міжнародних організацій.

Брюссель заснований у 977 р. Цифра сім - фатальна для Брюсселя: сім пагорбів, сім доріг ведуть у місто, влада була закріплена за сімома знатними родами, сім тварин охороняють головну площу міста Гроті Маркт (по-французькому Гран-Плас); у нідерландській версії назви міста - сім букв, сім парламентів має сучасний Брюссель і споруди семи епох: герцогів Брабантсь-ких, іспанських Габсбургів (1482-1713), австрійських Габсбур-гів (1713-1794), панування Франції (1794-1814), Голландії (1815-1814), епоха сучасної Бельгії (з 1830).

Гранд Плац є найкрасивішою площею світу, де розміщено: королівський палац, готичний будинок муніципалітету, королівську церкву, театр, будинок придворних.

Королівський палац. З початку XII ст. був резиденцією багатьох бельгійських герцогів, графів і королів. У 1713 р. він згорів, а потім був цілком відновлений. Розміщений поруч із Брюссельським парком, що має важливе історичне значення для країни. На його території знаходилися мисливські угіддя Герцогів Брабант-ських, а в 1830 р. відбувся вирішальний бій, внаслідок якого Бельгія отримала незалежність.

Сьогодні в Королівському палаці проходять важливі прийоми на державному рівні, королівські аудієнції, а також судові розгляди. Особливий інтерес для туристів мають окремі кімнати палацу: Тронна кімната вражає своїми розмірами (150 футів у довжину) і унікальною мозаїкою на підлозі; гордість Блакитної кімнати (музичного салону Луїса XVI) - фортепіано з чорного дерева, прикрашене напівкоштовними каменями; чотири величезних дзеркала від підлоги до стелі, встановлених між мармуровими колонами, роблять дзеркальну кімнату особливо просторою і світлою. Продовжувати екскурсію можна на північ до міст Північного Відродження, що вражають своєю величчю.

Антверпен - найбагатше місто Бельгії завдяки значному розвитку ювелірної промисловості (4 діамантові біржі та декілька фабрик з оброблення дорогоцінних каменів); одного з найбільших в Європі портів (123 км2) та багатьох мистецьких заходів, які проходять в Академії образотворчих мистецтв, Академії моди, галереях, біржах антикварів, художніх майстернях і салонах. Головними туристичними об'єктами Антверпена є: церква св. Якова, собор Нотр-Дам (XIV ст.), шпиль якого піднімається на висоту 121,9 м; ратуша (XVI ст.), собор Богоматері, церква св. Чарльза і Джеймса, Палац правосуддя (XVI ст.), королівський замок Гаасбек, ринок, зоопарк.

Гент називають квітковою столицею Бельгії. Бегонії й азалії, вирощені в околицях міста, відомі практично в усьому світі. Раз у п'ять років у Генті проводять дивне "Квіткове шоу" (веі^е Біогаїїи), яке відвідують тисячі туристів. Визначні архітектурні пам'ятки: кафедральний собор св. Баво (1432) з розписами Ван Ейка; церква св. Миколая; вулиця Граслей, де є найбільше стародавніх будинків; ратуша; замки графа Філіпа (XII ст.) і Герарда Диявола (XIII ст.); монастир Бегінок; абатство св. Баво, засноване св. Амандусом у VII ст.; церква св. Михайла; середньовічний міський центр; Хоогпорт - фортеця з двома вежами.

Брюгге. Символом міста є лебідь, безліч цих птахів можна побачити на поверхні озера Мінневотер. У місті налічується понад 2000 визначних пам'яток архітектури, зокрема: Стара ринкова площа з будівлями XIII ст. Сторожова вежа Белфорд, заввишки 89 м (XIII ст.), будинок уряду провінції в готичному стилі (XIX ст.), готична міська Ратуша (1376 р.), мармурова статуя Мадонни роботи Мікеланджело, церква Богоматері (XIII ст.), собор св. Са-льватора (XIII ст.).

Окремою частиною Бельгії є Валлонія, яка вражає своїми красивими стародавніми замками, традиційними садами, історичними абатствами. Валлонія охоплює такі міста південної Бельгії: Льєж, Намюр, Турне і Спа.

Льєж. Безліч церков міста залучають туристів із усього світу. Церква Сен-Бартелемі в романському стилі - одна з найкрасивіших. Тут є шедевр ливарного мистецтва з бронзи - Купіль, створена майстром Реньє в XII ст. Серед інших визначних пам'яток можна виділити музей Курціуса. Це будинок аристократа-промисловця, побудований у XVII ст. у мосанському стилі. У музеї представлені різні види зброї, серед яких можна побачити екзотичні й вишукані експонати.

Намюр історичне і стратегічне місто на ріці Мез. Цитадель Намюра - оборонний бастіон, що захищав місто від нападів, найбільшого руйнування зазнав наприкінці XVII ст. під час Війни Великого Альянсу. У 1692 р. відомий архітектор та інженер Вобан зміцнив оборону Намюра, місто здавалося абсолютно неприступним, проте через три роки Вільям Оранж менше ніж за місяць зруйнував цю фортецю. Оглянути панораму міста і долину рік Самбр і Мез, можна піднявшись на Цитадель за допомогою канатної дороги. На вулицях Старого міста варто оглянути також особняки та церкви XVII-XVIII ст.

Замок Фреюр розміщений на березі ріки Мез. Гордість садів, що оточують замок, - апельсинові дерева, вік яких сягає 350 р. У 1770 р. площа садів уздовж ріки значно збільшилася, а на схилах гір до пагорба Фредеріка було створено привабливі тераси.

Місто Турне. Кафедральний собор Нотр-Дам, збудований в XII-XIII ст. у романському стилі є візитною карткою міста. Над внутрішнім оформленням собору працювали Рубенс і його сучасник Джорданс. Також у Турне варто відвідати музеї гобелену і образотворчих мистецтв. За герцогів Бургундських місто було головним центром виробництва гобеленів, багато з яких нині є в королівських колекціях і музеях Європи. В музеї образотворчих мистецтв, який створений у 1928 р. роботи фламандських і французьких художників. З Турне туристам пропонують екскурсію в замок Белейл з його величезними садами.

Спа. Завдяки бельгійському місту Спа, всі оздоровчі курорти з мінеральними джерелами почали називати спа-курортами. Багато аристократів Європи в XVIII-XIX ст. приїжджали в м. Спа на лікування, у тому числі Петро І, який вилікував мінеральними водами курорту серйозні форми розладу шлунка.

Болгарія
Велика Британія
Греція
Данія
Естонія
Ірландія
Ісландія
Іспанія
Італія
Латвія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru