Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Велика Британія

Офіційна назва - Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Площа 244,1 тис. км2. Населення 57,7 млн осіб. Офіційна мова - англійська. Релігія - англіканська, римо-католицька. Столиця - Лондон (7,2 млн осіб). Найбільші міста, тис. осіб: Лондон, Шеффілд - 512, Бірмінгем - 992, Ліверпуль - 441, Манчестер - 176, Глазго - 612. Грошова одиниця - фунт стерлінгів. Час відстає від київського на 2-3 год.

Географічне положення

Острівна держава в північно-західній Європі охоплює чотири історичні національні області: Англію, Шотландію й Уельс на острові Великобританія, і Північну Ірландію, що займає північно-східну частину о. Ірландія. Острів Мен і Нормандські острови в протоці Ла-Манш, що не входять до складу Великобританії, але є власністю Британської корони і мають право на внутрішнє самоврядування. Берегова лінія Великобританії порізана фіордами й естуаріями, завдяки чому тут чимало зручних заток і бухт. Північна частина острова переважно гориста, її займають: Північно-Шотландське нагір'я (максимальна висота - 1343 м над р. м.), Південно-Шотландські, Пеннінські й Кембрійські гори. Пануючий рельєф Північної Ірландії - низькі, часто заболочені рівнини. Клімат Великобританії, завдяки навколишнім теплим морям, характеризується підвищеною вологістю, м'якою зимою і прохолодним літом. Найменше дощів випадає в березні-червні у центрі та на сході країни. Середня температура в Лондоні змінюється від +2 до +6 °С у січні та від +13 до +22 °С у липні.

Державний устрій

Конституційна парламентська монархія, королівське успадкування. Глава держави - королева (король). Законодавчий орган - парламент. Глава уряду - прем'єр-міністр. Форма устрою - унітарна держава. Складається з чотирьох частин: Англії, Уельсу, Шотландії, Північної Ірландії, які поділяються на графства. Крім того, їй належать кілька островів у різних частинах світу.

Історичні факти

Першими на території сучасної Великобританії поселились понад 2500 р. тому бритти - кельтські племена. Англи, сакси і юти (германські племена) з'явились набагато пізніше, в V-VI ст.

н. е. Англійці - це нащадки германських племен та бриттів, які утворили Британську колоніальну імперію, що була найбільшою за площею і населенням (36 млн км2 і 400 млн осіб - чверть жителів землі в 1919 р.). Англійська мова та товари заполонили світ, та й донині англійська залишається найпоширенішою мовою в світі.

Туризм

Лондон є великим міжнародним центром і займає площу близько 625 кв. миль. Історія Лондона, зафіксована в документах, починається від поселень римлян, які розташовувались на місці сучасного району Сіті приблизно в 60 р. н. е., побудували міст через Темзу і створили відомий комерційний центр, який приваблював багатьох торговців. Вестмінстер був побудований як королівський палац незадовго до вторгнення у 1066 р. Вільгельма-Завойовника, пізніше він став місцем для засідання уряду. Палац є недалеко від Темзи, поруч з Вестмінстерським Абатством, у декількох милях від Сіті. Біг-Бен, голос Лондона, показує точний час з 1859 р. Будівництво годинникової вежі висотою в 320 футів почалося у 1837 р. унаслідок сходження на престол королеви Вікторії. У цей час йшла реконструкція будинків парламенту, потерпілих від пожежі в 1834 р. Великий дзвін неодноразово тріскав, його знову відливали.

Музеї Лондона

У Великобританії туристів приваблюють музеї, які є найбагатшими у світі, адже англійці вміли цінувати і кропітливо збирати найліпші доробки всіх часів і народів. Використовуючи своє панівне становище над багатьма народами, Британська імперія стала власником багатьох безцінних колекцій. Грецький фриз Парфенона, відомий як "Ельгінський мармур" та єгипетський "Розетський камінь", зберігаються в Британському національному музеї, відвідати який можна безкоштовно. Це один із найстарших музеїв світу, заснований у 1753 р.

На другому місці, у рейтингу безкоштовних музеїв Лондона - Національна галерея (National Gallery) і її головна перлина - чудова колекція з 2000 картин, що охоплюють період з 1290 по 1900 рр. Національна галерея, що виходить фасадом на Трафальгарську площу, була заснована в 1824 р. за наказом британського парламенту. Впродовж XIX ст. колекції галереї безперервно поповнювалися. Сьогодні для огляду виставлені роботи Ботічеллі, Моне, Ван Гога, Ван Ейка і Рембрандта. Національну колекцію картин британських художників можна побачити в Галереї Тейт (Tate Britain). У цьому музеї, заснованому в 1987 р. на гроші цукрового магната сера Генрі Тейта, наведені кращі зразки британського мистецтва починаючи з XVI ст., зокрема роботи Блейка, Росетті, Спенсера і Стаббса.

Туристичні маршрути Лондона

Оріджінал тур - найпоширеніший варіант лондонської екскурсії на червоному двоповерховому автобусі із серії оглядових автобусних турів, практикується понад 50 років, охоплює детальне знайомство з 28 лондонськими об'єктами. Зокрема з Біг Беном і Парламентом, Трафальгарською площею, Букінгемським палацом і Тауером. Серед найпопулярніших одноденних екскурсій із Лондона є поїздка у Віндзор, що є за 20 миль від Лондона.

Віндзор славиться замком, який понад 900 р. має статус улюбленого місцеперебування англійської королівської родини. Історія замку починається в XI ст., коли Вільгельм Завойовник купив цю місцевість і побудував дерев'яну фортецю. За Генріха I вона була перебудована в кам'яну; удосконалили замок королі Едвард III і Чарльз II. Зовні замок - це дві окремо розміщені квадратні споруди, між ними на насипному кургані височіє 45 метрова вежа. З її вершини, куди ведуть 220 сходинок, - прекрасний вид на долину Темзи. Після недавньої реставрації відкриті для публіки Парадні покої, Георгіївський зал, де є дубовий трон, подібний коронаційному і 11 парадних портретів англійських королів виконаних відомими художниками, Велика приймальня, меблі для якої зроблені з дорогоцінних порід дерева, за легендою гобеленові килими цього залу належали Марії-Антуанетті. У замку можна побачити бойову зброю Генріха VIII, і кулю, що вбила адмірала Нельсона. Загальну увагу привертає і Ляльковий будинок королеви Мері, витвір Едвіна Лютьєна. Тут також можна простежувати церемонію зміни варти, деколи навіть за участі самої королеви.

Інший улюблений об'єкт екскурсій - Хемптон Корт, найбільший і величний палац в Англії епохи Тюдорів - споруда в стилі бароко, збудована з червоної цегли, а його карнизи і контури виділені білим каменем. До воріт палацу веде кам'яний міст XVI ст., прикрашений фігурами геральдичних звірів з білого каменю. Біля палацу розміщений великий сад, розпланований за зразком версальського парку. У ньому є лабіринт із живоплоту XV ст., довжина доріжок лабіринту - 800 метрів. Шлях у Хемп-тон Корт від центра Лондона на річковому трамваї займає 3 години, можна доїхати також на потязі від вокзалу Ватерлоо.

Гринвіцька обсерваторія. Темзою від центра Лондона можна доплисти до Гринвіча. Місто відоме Старою Королівською обсерваторією - тут уперше був заміряний середній час за гринвіцьким меридіаном. Обсерваторія розміщена в парку Гринвіч, найстаршому з Лондонських Королівських парків.

Зміна варти. Найкрасивішою англійською традицією є церемонія зміни варти (The Changing of the Guard). Це театралізоване дійство можна спостерігати не тільки в Букінгемському палаці (хоча саме цю церемонію найчастіше показують по телевізору), але і ще в декількох місцях Лондона. Щоб побачити це видовище потрібно тільки знати, де і коли воно відбудеться. Історія усіх видів змін варти починається з 1660 р. Цим роком датується початок традиції, згідно якої тільки гвардійці королівського двору охороняють палаци британських монархів. Першим будинком який охороняли, став палац Уайтхолл, де на службі була королівська Кінна гвардія. У 1689 р. двір разом з охороною і ритуалом зміни варти переїхав у палац Сент-Джеймс. У 1837 р., коли королева Вікторія вибрала місцем королівської резиденції сусідній Букінгемський палац, гвардія стала охороняти саме його. І робить це донині, демонструючи туристам найкрасивіший ритуал зміни варти у Великобританії. Зміна варти починається завжди в 11.30 і триває 45 хвилин під звуки оркестру.

Також у Лондоні є ще одна приваблива для туристів традиція - Церемонія Ключів (Ceremony of the Keys). Вже 700 років поспіль, щоночі головний тюремник лондонського Тауера, відоміший як біфітер (одягнений як персонаж на пляшці відомого джина), проробляє обряд закривання воріт Тауера. Усі ворота повинні бути замкнені рівно о 21 годині 53 хвилини. Після цього штатний сурмач Тауера сурмить відбій і церемонія завершується. Щоб побачити цю церемонію потрібно попередньо (за місяць) записатися, оскільки кількість учасників обмежена.

Це далеко не всі подібні церемонії, які можна побачити в Лондоні. Є ще церемонія відкриття чергової сесії Парламенту, парад Лорда Мера, в якому бере участь до 6000 осіб, одягнених у середньовічні костюми, і багато чого іншого. Проходять вони нерегулярно, усього лише раз чи кілька разів у рік.

Кембридж - всесвітньо відоме університетське місто з неповторними історичними традиціями. Переконатися в реальному існуванні університетів можна під час оглядової автобусної екскурсії, замовити яку можна на місці або з Лондона. Судноплавна ріка і невисокий пагорб на плоскій болотистій місцевості привабили перших поселенців. Римські загарбники теж визнали цю місцевість придатну для поселення і побудували укріплений табір з мостом. Після прийняття Датських законів у 878 р. Кембридж став головним містом графства і зберігає цю позицію донині. Забудова Кембриджу налічує понад 700 р. та ідеально вписується в навколишній сільський пейзаж.

Кожен коледж міста по-своєму відомий. Найперший коледж Кембриджу - Пітерхаус був заснований у 1284 р. У бібліотеці Коледжу Корпус Крісті, заснованому в 1352 р., є унікальна колекція манускриптів. Квінс Коледж відомий своєю чудовою вежею головних воріт і дивним сонячно-місячним циферблатом XVII ст. Гонвілль енд Кіз Коледж відомий своїми трьома воротами, що символізують академічні стадії життя студента: він входить у Ворота Смиренності, проходить через Ворота Чесноти і виходить через Ворота Честі. Крім відвідування Коледжів можна побувати в одному з численних музеїв міста. Фольклорний Музей, присвячений історії людей Кембриджа з 1650 р. - розміщений в будинку XV ст., у якому впродовж 300 р. був заїжджий двір "Білий Кінь". У масивному неокласичному будинку Музею Фіцвільяма з його багато прикрашеним холом, зберігаються численні колекції предметів мистецтва. Разом з єгипетською, грецькою і римською колекціями антикваріату, у музеї також виставлені колекції прикладного мистецтва всіх часів і народів, охоплюючи кераміку і зброю. У Музеї Седжвіка - велика колекція окам'янілих тварин і рослин усіх геологічних періодів. Серед експонатів найстарша, цілком збережена геологічна колекція в Британії. У Музеї Уіпла наведені всі аспекти історії науки, охоплюючи чудову колекцію наукових інструментів і Великий планетарій Джорджа Адамса. У Музеї зоології - повна колекція тварин, які вимерли, і нині живучих, в окам'янілій формі, у виді кістяків чи опудал. Музей археології й антропології - тут виставлена колекція археологічних знахідок з усього світу. Варто відвідати Ботанічний сад, де розміщені озеро, сад каменів, оранжерея і унікальна колекція рослин.

У місті є багато цікавих місць, що залучають як самих жителів, студентів, так і туристів. Наприклад, Куейсайд - популярне місце зустрічей біля мосту Магдалени. Тут безліч кафе і барів. Садовий ярмарок Олл Сейнтс, є навпроти Коледжу Трініті, відкритий на один-два дні у тиждень. Гучна пристань Мілл Пул під мостом вулиці Сільвер Стріт - одне з місць, де можна взяти на прокат човен. Книгарні Кембриджу вважаються одними з найкращих у країні. Можна знайти нові, старі чи антикварні книги. Книгарня Кембридж Юніверсіті Пресс у південному кінці вулиці Трініті Стріт, збудована на місці першої книгарні Британії, датується 1581 р.

Ліверпуль. Місто відоме з XII ст., стародавніх будинків збереглося небагато. Ліверпуль - найбільший порт Великобританії (другий після Лондона), саме звідси відправлялися колись кораблі з переселенцями в Новий Світ (про це розповідає експозиція в Морському музеї Мерсісайд). У південній частині міста увагу привертає неоготичний англіканський собор з понад 100-метро-вою дзвіницею, а також римо-католицький собор Метрополітен, що сполучає елементи неовізантійського і футуристичного стилів (довершений у 1967 р.). У місті розміщена філія лондонської галереї Тейт, картинна галерея Уолкера.

Манчестер, місто-графство у Великобританії, на території Ланкашира. Розміщений на західному схилі Пенін, на ріці Еруел. Збереглися пам'ятники: готики - кафедральний собор "перпендикулярного стилю" (1422-1520); класицизму - біржа (1806- 1809), Атенеум (1837-1839); неоготики - ратуша (1868-1877). Художня галерея (1824-1835), де є колекція англійського мистецтва XVII-XIX ст.).

Ноттінгем, місто у Великобританії, на р. Трент. Адміністративний центр графства Ноттінгемпшир. Планування Ноттінгема порівняно регулярне, із прямокутною площею в центрі. Замок (XI ст., перебудовували в XVII і в XIX ст.), пізньоготична церква Сент-Мері (кінець XV ст.), ратуша (1789-1791) і Каунті-холл (1770-1772); парки - Арборетум, Форест, Уоллатон (із відомим палацом Уоллатон-холл).

Батс - бальнеологічний курорт, який розміщений у Південній Англії. Побудований на руїнах курортного римського селища. Будівлі міста виконані з місцевого каменю золотавого кольору в георгіанському стилі.

Шотландія - невелика країна з різноманітними ландшафтами, в її межах 790 островів (Шотландські, Оркнейські та ін.), з них 130 населені. На тихих островах, що з'єднані з материком переправами, можна познайомитися з рідкісними видами квітів і морських птахів, тюленями і видрами, а також купити вироби традиційних ремесел - в'язані речі, срібні та золоті вироби.

На острові Оркні є визначна пам'ятка Шотландії - село кам'яного віку Скара Брас. На схід від міста Інвернесс є найвище плоскогір'я Великої Британії Каірнгормс (1310 м вище р. м.). Долина Спій славиться чистотою своїх рік і великою кількістю заводів з виробництва скроні. Щоб спробувати кращі сорти знаменитого шотландського самогону треба відвідати центр Віскі Херітедж (Whisky Heritage Center) в Единбурзі. Іншим туристичним об'єктом є озеро Лох Несс, де згідно з легендами можна побачити відоме чудовисько.

Найпопулярнішим містом Шотландії є столиця країни Едінбург. Місто розміщене на південному березі затоки Форт, засноване в VI ст. Символ міста - Едінбурзький замок, що збудований на 133-х метровій скелі, всередині замку є музей зброї. Згідно з історичними свідченнями, замок існує з XI ст., але перші будівлі на цьому місці з'явилися майже 1400 р. тому. Найстарішою є каплиця св. Маргарити - королеви, дружини короля Шотландії Малькольма III, що померла в Едінбурзькому замку в 1093 р., зведена в XII ст. Замок постійно добудовували і розширювали, аж до 1927 р., коли був встановлений Військовий меморіал, присвячений шотландцям, що загинули в Першій світовій війні. Найгарніша споруда - це, звичайно, королівський палац з восьмигранною вежею, увінчаною зубцюватою короною (1368). Біля воріт замку є еспланада - невелика площа, призначена для проведення парадів. Щорічно, наприкінці серпня, тут відбувається основна дія барвистого Тату - фестивалю військових оркестрів усього світу, що традиційно відкривається виступом шотландських волинщиків і барабанщиків.

Біля північного підніжжя скелі розкинувся мальовничий парк, що відокремлює замок від так званого Нового Міста - великого ділового і торгового району, де є монумент Вальтера Скотта (у місті є ще один пам'ятник письменнику, поряд з Бернсом і Стівенсоном його заслужено шанують як гордість шотландської літератури), будинок Шотландського Королівського банку на площі св. Андрія (заступника Шотландії) і площа Шарлоти з красивими будинками XVIII ст.

На схід від замку розміщене старе місто (більшість будинків побудовані в XVI-XVII ст.), що оточує пагорб Келтон Хіл, на якому встановлені Національний Монумент, Монумент Нельсону й обсерваторія. На вулиці Ройял Майл можна побачити незвичайний за архітектурою собор св. Жиля, побудований у 1829 р. із використанням елементів древніших будівель, величний будинок міських зборів (City Chambers), численні монументи і стародавні будинки. Вулиця виходить до палацу Холірудхаус (Будинок Святого Хреста). Його будівництво розпочате в 1498 р. Джеймсом IV поруч з абатством, руїни якого збереглися донині. У цьому палаці велику частину життя прожила Марія Стюарт, а в 1745 р. англійський принц Чарлі влаштував бал на честь взяття ним Едінбургу. У музеї, який розміщений в палаці, є прекрасні колекції стародавніх меблів, коштовностей і портрети понад 100 шотландських королів. Палац збудований точно на лінії, що з'єднує Келтон Хіл із Троном Артура (Arthur Seat) - вершиною найвищого (250 м) із семи пагорбів, на яких розміщений Едінбург.

Друга за популярністю пішохідна екскурсія - Національною шотландською галереєю, яка є найбагатшим музеєм світу. Щороку в серпні організовується Едінбурзький міжнародний фестиваль, під час якого відбуваються театральні вистави, художні виставки, концерти. Вулиці міста перетворюються в сцени для невідомих артистів різних жанрів, що сподіваються на увагу відомих продюсерів. Головне традиційне видовище фестивалю - щовечірній святковий військовий парад на площі перед замком.

Гігантська споруда Стоунхендж - кам'яний монумент, розміщений в Англії. Зараз археологи дійшли згоди, що цей архітектурний пам'ятник зведений у три етапи між 3500 і 1100 р. до н. е. Стоунхендж І - це кільцевий рів із двома залами і, можливо, слугував цвинтарем. По колу вздовж зовнішнього вала розміщені 56 маленьких похоронних "лунок Обрі", названих так на честь Джона Обрі, що першим описав їх у XVII ст. До північного сходу від входу в кільце стояв величезний, семиметровий П'ятковий камінь. Унаслідок будівництва Стоунхенджа II була прокладена земляна алея між П'ятковим каменем і входом. Було зведено два кільця з 80 величезних кам'яних брил блакитного кольору, що, ймовірно, привозилися за 320 км із Південного Уельсу. На завершальному етапі будівництва була зроблена перестановка мегалітів. Блакитні камені замінили кільцевою колонадою з 30 трилитів, кожний з яких складався з двох вертикальних каменів і горизонтальної плити, що спиралася на них. У середині кільця була встановлена підкова з п'яти окремо стоячих трилітів.

Виявляється, цей древній моноліт є не тільки сонячним і місячним календарем, як передбачалося раніше, але - це точна модель сонячної системи в поперечному розрізі. Згідно з цією моделлю сонячна система складається не з дев'яти, а з дванадцяти планет, дві з яких є за орбітою Плутона (останньої з відомих на сьогоднішній день дев'яти планет), а ще одна - між орбітою Марса і Юпітера, де зараз розміщується пояс астероїдів. У принципі, ця модель підтверджує припущення сучасної астрономічної науки і цілком узгоджується з уявленнями багатьох древніх народів, які також думали, що кількість планет у нашій сонячній системі дорівнює дванадцяти.

Греція
Данія
Естонія
Ірландія
Ісландія
Іспанія
Італія
Латвія
Литва
Монако
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru