Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Португалія

Офіційна назва - Республіка Португалія. Площа 92,1 тис. км2. Населення 10,0 млн осіб. Столиця Лісабон (678 тис. осіб; 3,7 млн з приміською зоною). Найбільші міста, тис. осіб: Порту - 309, Віла-Нова-де-Ґая - 247, Аматора - 187, Каскаїс - 155, Альмада - 153. Час відстає від київського на 2 год. Офіційна мова - португальська, вживаються англійська та іспанська. Міжнародні аеропорти є в Лісабоні, Порту, Фару, Фуншалі (Мадейра) і містах Азорского архіпелагу Понта Делгада (острів Сан Мігел) і Лажеш (острів Терсейра). Грошова одиниця - євро; Головні релігії: католицизм, протестантство.

Географічне положення

Португалія розміщується на крайньому південному заході Європи, займаючи меншу частину Піренейського півострова, а також острів Мадейра й Азорські острови в Атлантичному океані. На півночі та сході межує з Іспанією - 1232 км, має вихід до Атлантичного океану, берегова лінія 832 км. Найвища точка г. Сьєрра-да-Ештрела - 1993 м. Країну перетинають ріки, найбільші з яких - Тежу (Тахо), Дору (Дуеро) і Гвадіана починаються в Іспанії.

Державний устрій

Форма правління - парламентська республіка, форма устрою - унітарна держава. Адміністративно поділяється на 22 округи і дві автономні області.

Історичні факти

У 1095 р. Португалія була маловідомим прикордонним феодальним маєтком королівства Леон. Її територія була далека від центрів європейської цивілізації, і складалася переважно з гір, лісів і боліт. До 1279 р. відбувається заснування королівства Португалія і розширення його до нинішніх континентальних кордонів. 1279-1415 рр. поступово зміцнюється монархія, незважаючи на опір Церкви, знаті і королівства Кастилії. Упродовж XV ст. відбуваються декілька хрестових походів і географічних відкриттів, кульмінацією стало відкриття океанського шляху в Індію Ва-ско да Гамою (1497-1499). У XVI ст. Португалія перетворюється в найбільшу колоніальну імперію, охоплюючи Бразилію, північну і західну частину Африки, форпости в Індії та Японії. Період могутності різко змінюється занепадом - з 1580 по 1640 рр. Португалія втрачає незалежність від Іспанії. У другій половині XVII ст. відновлюється Португальська монархія. З 1826 по 1910 рр. в країні панує конституційна монархія, з 1910 по 1926 рр. - Республіка, а з 1926 по 1974 рр. - диктатура Салаза-ра. 25 квітня 1974 р. відбувся безкровний переворот лівого військового крила, до влади прийшов уряд, що почав кардинальні демократичні реформи. Португалія дає незалежність своїм Африканським колоніям (Португальська Східна Африка, Португальська Західна Африка і Португальська Гвінея) і втрачає свою колонію в Азії Португальський Тімор унаслідок вторгнення Індонезії. 1 січня 1986 р. Португалія вступає в Євросоюз, а в 2002 р. входить у зону єдиної європейської валюти - євро.

Туризм

Лісабон. В околицях столиці є два головних туристичних об'єкти: історичний район із Віфлеємською вежею і монастирем Йеромінітів (Жеронімуш), які оголошені ЮНЕСКО надбанням загальносвітової культури і Белемським культурним центром. Лісабонське узбережжя простягається від широкого гирла ріки Тежу до пляжів Алентежу з ідеальними умовами для організації водних видів спорту.

Мадейра розміщена за 1000 км на південний-захід від Лісабону і 700 км від узбережжя Африки, завдяки чому цілий рік на острові приблизно однакова температура повітря і води. Одноіменний архіпелаг складається з острова Порту Санту і незаселених островів Дезерташ та Сельваженьш. Архіпелаг був відкритий у 1418 р. португальським мореплавцем Жуау Гонсалвешем Зарку, закинутим штормом до берегів острова Порту Санту. Щорічно у вересні проводиться свято збору винограду - цікаве і красиве видовище. Виробництво вина, бананів і екзотичних квітів складають зараз основу економіки Мадейри. Центром народних ремесел Мадейри вважається містечко Камаша, де виробляються відомі плетені вироби. Мадейра стала одним з найпопулярніших курортів Європи завдяки м'якому клімату, екзотичній природі, відмінній кухні та гостинності місцевих жителів. Столиця острова - місто Фуншал розміщене від гірських схилів до узбережжя. На фунікулері можна піднятися на вершину гори Монте, з якої відкривається вигляд на місто й океан. Біля Ринкової площі розміщена інша гордість Мадейри - фабрика вишивки, вироби якої прикрашали будинки та одяг представників європейських королівських родин. Західна частина міста є головною туристичною зоною, де є найкращі готелі. Для шанувальників гольфу обладнані два поля міжнародного класу. Одне з них, "Санту да Серра", розміщене в евкаліптовому гаї на висоті 700 м над р. м. Мадейра є центром водних видів спорту, популярним є катання на водних лижах, серфінг і віндсерфінг, підводне плавання, вітрильний спорт, спортивна рибалка.

За 15 км на захід від Лісабона розміщені чудові курорти Каш-кайш і Ешторил із унікальним мікрокліматом. Це традиційно улюблене місце відпочинку європейської знаті та резиденція королівських родин. Розкішні вілли, евкаліптові гаї, найкращі пляжі центральної частини країни, стародавні замки і церкви, сучасні готелі, вишукані ресторани, поля для гольфу світового класу, одне з найвідоміших казино Європи і знаменита траса Формули-1 є головними туристичними об'єктами, що приваблюють мільйони відпочиваючих з усього світу.

Азорські острови

Сан-Мігель найбільший серед Азорських островів, розміром 65 на 12 км, з населенням 120 тис. осіб. Одна з визначних пам'яток острова - кратер Сеті Сідадес, поруч з яким є кілька озер. На сході острова розміщені гори, з вершини Бартоломій відкривається панорамний вид на острів. Найбільше місто острова - Понта-Делгада, в ньому зосереджена значна частина готелів і ресторанів. Визначна пам'ятка міста - фонтани, розміщені наприкінці вулиці Руа Жао Ш. За 7 км від міста є поле для гольфу на 27 лунок.

Санта-Марія. На острів можна добратися на поромі з Понта-Делгада, а також використовуючи аеропорт, який залишився після Другої світової війни (на місці аеропорту знаходилася база військово-повітряних сил США). Розміри острова 17 на 9 км, населення 6 тис. осіб. Найбільше місто острова - Вію-ду-Порту. За своїми кліматичними і природними особливостями острів поділяється на дві частини. На одній частині (де є аеропорт і місто Вію-ду-Порту) завжди світить сонце, а дощі йдуть дуже рідко.

В іншій частині острова багато рослинності, пагорбів і невеликих гір, клімат тут вологіший. Найвища точка острова - вершина Alto. У серпні на острові проходить ралі.

Терсейра третій за величиною серед Азорських островів. Його розміри - 29 на 17 км, населення - 55 тис. осіб. Найбільше місто острова - Ангра-ду-Еройжму. У місті багато історичних будинків, соборів, музей, а також арена, де проходять бої биків. Друге за популярністю місто - Прайа-ду-Віторіа, розміщене поруч з американськими авіабазами. Головний туристичний об'єкт - печера Algar do Carvao.

Піко - острів розмірами 42 на 15 км, населення - 15 тис. осіб. Головна пам'ятка острова - вулкан Піко, найвища точка Португалії (2351 м). Піко відомий виробництвом вин. На острові є можливість підводного плавання, де можна спостерігати за китами і дельфінами.

Флорос - найкрасивіший серед Азорських островів з унікальною природою. Розміри острова 13 на 17 км, населення - 4 тис. осіб. Головні туристичні об'єкти зосереджені в південно-західній частині острова, а також в околицях озер Раса і Фунда. Головне місто острова - Санта-Круз, розміщене поруч з аеропортом.

Відпочиваючи на Азорських островах, вам запропонують: підводні занурення з метою спостереження за китами, плавання з дельфінами, дайвінг, сафарі на джипах. У районі острова Сан-Мігель можна зустріти такі породи дельфінів: атлантичний, сірий дельфін, атлантичний плямистий, атлантичний смугастий. Плавання з дельфінами організовується з 5 червня по 9 жовтня. Аматори підводного світу отримують задоволення, насолоджуючись чудовими пейзажами зі скелястими рифами, підводними печерами і затопленими кораблями. Активне морське життя в цих водах зумовлене безліччю різноманітних риб, зокрема, риба-папуга, морський окунь, мурена, барракуда, восьминіг, червона кефаль і т. д. Сафарі на джипах здійснюється на автомобілях Ленд Ровер, за кермом кожного джипу англомовний водій. Є два маршрути подорожі - східний і західний, під час поїздки туристам пропонують обіди, що складаються із страв національної кухні.

Туреччина
Фінляндія
Франція
Хорватія
Угорщина
Україна
Чехія
Чорногорія
Швейцарія
Додатки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru