Філософія - Пазенок В.С. - 3. Філософська проблемологія

Основні завдання філософської проблемологїї - здійснення рефлексії над теоретичним феноменом "проблема", виявлення різних аспектів її розуміння, з'ясування проблематичності знання, його парадоксів і антиномій (суперечностей). Особливе значення має дослідження соціальних проблем, причин і недоліків цивілізаційних криз, виявлення шляхів та засобів їх розв'язання. Наукове, раціональне дослідження проблем в усьому спектрі їх існування і виявів не просто розширює і збагачує філософське знання, науку загалом, а й поглиблює її розуміння, сприяє формуванню сучасної культури, вдосконалює практику суспільної дії в проблемно-кризових ситуаціях"

3.1. Загальна характеристика теорії проблем

Філософія є проблемною дисципліною. Стосовно особливостей філософських проблем X. Ортеги-і-Гасета зауважував: "Філософська проблема безмежна не лише за обсягом - адже вона охоплює все без винятку, але і за своєю проблемною інтенсивністю. Це... абсолютна проблема""

Особливість філософського мислення як проблемного полягає в тому, що воно розгортається в просторі незмінно значущих (і в цьому сенсі постійних, інваріантних, обов'язкових) питань, і водночас безперервно оновлюється під впливом породжуваних новими історичними епохами обставин, якісно вищого рівня знання. Наприклад, проблеми життя і смерті, які в традиційній філософії розглядалися як цілком природні, для сучасної філософії набувають нового значення - "штучного продовження життя" (клонування) або "добровільної м'якої смерті" (евтаназія). Творчий характер людської свідомості, здатної утворювати нові реальності, зумовлює безперервний процес породження "іншого", незвичного, що викликає потребу його осмислення і розумного використання не лише у практичному, але й у широкому світоглядному сенсі. Будь-яка проблема набуває філософського характеру, коли вона піднімається до світоглядних висот, осмислюється відповідно до кантівських настанов: "на що можу сподіватись?", "що я маю робити?".

Спроба перерахувати філософські проблеми, породжені сучасним розвитком науки, культури, техніки, інформаційного суспільства, заздалегідь приречена на невдачу, адже їх безліч. їх перелік і розуміння істотно відрізняються в різних філософських системах. Навіть у європейській філософській культурі спостерігаються суттєві відмінності між "континентальною філософією" (Німеччина, Франція, Польща, Іспанія) та "острівною філософією" (Велика Британія, Шотландія). Свій реєстр актуальних проблем складають і українські філософи. Особливості історичної долі України, специфіка політичного, соціального, культурного життя "транзитного суспільства" зумовлюють загострену увагу до проблеми подальших шляхів розвитку української держави в новій системі соціальних координат.

Зміст філософської проблематики відповідає сенсу терміна "проблема". Давні греки називали цим словом певну трудність, яку неможливо однозначно подолати. У контексті сучасної проблемології проблема - певна сукупність завдань, які потребують нестандартного розв'язання і перебувають в евристичній (пізнавальній) ситуації, для якої характерні неоднозначність, можливість альтернативних варіантів. Проблемологія покликана охарактеризувати, систематизувати, класифікувати проблеми, а також коректно сформулювати конкретну проблему, описати її, пояснити причини виникнення, визначити можливі шляхи і засоби її розв'язання.

Виникнення будь-якої проблеми - світоглядної, наукової, моральної, політичної, економічної, соціальної - зумовлюється об'єктивними і суб'єктивними причинами. Філософи здавна зазначали, що проблема є неодмінною властивістю людського буття і діяльності. Проблематичність мислення віддзеркалює суперечність цього буття, непередбачуваність людських вчинків, наявність невизначеності в їх змісті. Проблематичність буття є онтологічною основою його осмислення в найрізноманітніших філософській, науковій, художній, релігійній та інших формах. Як зазначав французький філософ Ж. Дельоз, "проблематичність є водночас і об'єктивною категорією пізнання, і цілком об'єктивною категорією буття" ("Логіка сенсу", 1969). На думку українського філософа В. Куценка, об'єктивний зміст проблем соціального буття зумовлює необхідність їх вирішення, а також "характер биття пульсу життя всього суспільного організму".

3.1. Загальна характеристика теорії проблем
3.2. Проблема глобальних суперечностей
3.3. Проблема "людського виміру" дійсності
4. Прикладна філософія
4.1. Філософія економіки
Проблема визначення філософії економіки
Неоекономіка - нова соціальна реальність
4.2. Філософія права
Теорія права
Антропологія права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru