Філософія - Петрушенко В.Л. - ТЕМА 7. НІМЕЦЬКА КЛАСИЧНА ФІЛОСОФІЯ

В основі світу лежить ідеальне начало - "ідеальна ідея ", основними рисами якої с активний і діяльний характер, постійний рух і розвиток.

Георг Гегель

Мислення не може існувати над людиною і незалежно від неї, таму що воно нерозривно зв'язане з діяльністю людського мозку, з матеріальними процесами

Людвіг Фейербах

Німецька класична філософія стаю закономірним результатом розвитку всієї попередньої європейської філософії. Органічно увібравши в себе відмінну проблематику та найважливіші досягнення попередніх філософів, вона надала їм нового звучання, нової інтерпретації та оригінального вирішення. Німецька класична філософія збагатила європейську культуру цілою низкою ідейних надбань, без яких неможливо уявити собі сучасну інтелектуальну ситуацію в суспільстві.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ

АПРІОРНИЙ ТА АПОСТЕРІОРНИЙ - дослівно: "перед досвідний" та "після-досвідний "; поняття філософії І.Канта. який вважав, що задля пізнання людському розуму потрібні його власні форми, які передують пізнанню, а тому постають апріорними: все, що проходить через досвід, набуває рис не просто інтелектуальних форм, а знання, яке, отже, завжди апостеріорне.

ДРУГА РЕФЛЕКСІЯ (або -РЕФЛЕКСІЯ РЕФЛЕКСІЇ") - за Г.Гегелем. той рівень самоусвідомлення думки, коли вона фіксує не реальність, а лише свої вчасні акти, висвітлюючи поле свого "чистого " споглядання: саме така рефлексія здатна усвідомлювати себе як єдине та всеохоплююче середовище будь-якого тісту, а логікою другої рефлексії може бути лише логіка самовідрізняння та самопоєднання - логіка внутрішніх суперечностей, тобто діалектична логіка.

ПРЕДМЕТ (мислення і пізнання) — частина об'єкта. яка виділена, помічена та відмічена людиною через віднесення її до певних еталонних систем відліку та визначеності: через це той же самий об'єкт може поставати у визначеннях різних предметів для різних галузей пізнання.

РОЗВИТОК — за Гегелем, такий тип зв'язку, який резюмує, підсумовує усі можливі зв'язки та взаємодії дійсності, тобто це є "зв'язок усіх зв'язків "; тому лінія розвитку найбагатша за змістом від будь-яких інших типів зв'язку, а тому пізнання розвитку ущільнює пізнання, робить його більш насиченим та ефективним.

СИСТЕМА ЗНАННЯ - за Гегелем. будь-яке знання, що претендує на істинне, має бути системно впорядкованим, адже лише при цьому воно постане позбавленим однобокості та випадковості; взаємний зв'язок усіх компонентів знання не лише робить знання надійнішим, а й доступним для перевірок.

СУБСТАНЦІЯ - СУБ'ЄКТ - основна характеристика абсолютної ідеї у філософії Г.Гегеля, оскільки остання не лише все включає у свій зміст, а її постає єдиним джерелом руху та активності.

Я і ТИ - відношення, яке у філософії Л.Фейєрбаха постає єдиною справжньою основою та умовою людського спілкування: лише тоді, коли ми бачимо у співбесіднику "Ти", тобто принципово рівне та споріднене нашому "Я", можливий справжній, виправданий діалог між людьми.

7.1. Німецька класична філософія як особливий етап розвитку новоєвропейської філософії

Уявімо собі, що фахівцям у галузі світової філософії поставили запитання: якщо була б гіпотетична можливість зберегти лише одну історичну форму філософії, яку б саме вони залишили за умови, щоб із неї можна було відродити основну проблематику та найважливіші надбання людської думки? Без сумніву, досить велика кількість їх назвала б німецьку класичну філософію.

Існує думка, що німецька класична філософія уособлює філософію як таку. Значною мірою це пояснюється тим, що вона постала закономірним результатом попереднього кілька тисячолітнього розвитку філософської думки. Німецька класична філософія була останньою формою класичної європейської філософії; після неї розпочався розвиток некласичної філософії. Тобто німецька класична філософія сконцентрувала і водночас вичерпала інтелектуальний потенціал філософської думки класичного типу. Зрештою, саме тому її виділяють в окремий і особливий етап розвитку новоєвропейської філософії.

Причини виділення в окремий стан німецької класичної філософії

Німецька класична філософія збагатила філософію і науку цілою низкою ідейних надбань, до яких треба віднести насамперед чотири провідні принципи, які широко використовуються сучасною наукою.

Принципи введені німецькою класичною філософією

Зазначені принципи широко використовує сучасна наука; ввійшли вони також і в масову свідомість, поставши загальноприйнятими наголосами у міркуваннях різних планів.

7.1. Німецька класична філософія як особливий етап розвитку новоєвропейської філософії
7.2. Іммануїл Кант - творець німецької класичної філософії. Основні ідеї І. Канта
7.3. Філософські ідеї Й.-Г. Фіхте та Ф.-В.-Й. Шеллінґа
7.4. Філософія Гегеля як найвище досягнення німецької класичної філософії
7.5. Антропологічний принцип філософії Л. Фейєрбаха
Висновки
TEMA 8. ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКИЙ ПРОЦЕС У ЄВРОПІ XIX ст.
8.1. Зміна парадигми філософського мислення у XIX - на поч. XX ст.
8.2. Вихідні ідеї філософії А. Шопенгауера та С. К'єркегора
8.3. Ідеї розроблення "наукової філософії" у європейській філософії XIX ст.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru