Філософія - Щерба С.П. - 1. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін

1. Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін

Для кращого розуміння діалектики важливим є і порядок викладу її законів. Тому найчастіше розпочинають її вивчення з закону взаємного переходу кількісних і якісних змін. Інколи починають виклад з закону єдності і боротьби протилежностей, мотивуючи це тим, що він е першим за значущістю. В свій час Ф.Енгельс починав розгляд із закону переходу кількісних змін у якісні, мотивуючи це тим, що цей закон сформульований і викладений Гегелем у "... першій частині "Логіки" - у вченні про буття; другий займає всю другу й найзначнішу частину його "Логіки" - вчення про сутність; і нарешті, третій фігурує як основний закон при побудові всієї системи".

Категорії, що їх "обслуговують", виводяться Гегелем з найпростіших основ ("буття", та "ніщо"). Починається з того, що категорії "буття" і "ніщо" знімаються в категорії "становлення". В найзагальніших рисах вони описують той момент розвитку, який називається виникненням або зникненням об'єкта. Результатом процесу становлення є наявне буття, тобто щось визначене. Для фіксації цього моменту розвитку предмета вводиться категорія якості. Якість - це та категорія, яка описує визначеність предмета, і яку не можна відділити від існування самої речі. Ця визначеність (цілісність) проявляється через діалектичну єдність суттєвих властивостей, їх граней, які відрізняють дану річ від інших. Наприклад, властивості води (відсутність смаку, запаху, кольору та ін.) відрізняють її від будь-яких інших рідин. Пізнання, яке фіксується категорією якості, може характеризуватися іноді навіть безпосередньою достовірністю. Якість може бути відображена вже у відчуттях: до і незалежно від дослідження кількості.

Якість виступає вже у спогляданні як діалектична єдність, різноманітність властивостей речі. Як категорія вона фіксує не лише щось окреме, що існує самостійно, а й будь-який момент у розвитку речі. Водночас, категорія якості фіксує одну з перших і найпростіших сходинок пізнання. Тому система цих сходинок, що моделюються матеріалістичною діалектикою, виконує важливу методологічну роль.

Це говорить про те, що категорія якості відображає один із найважливіших моментів будь-якого предмета, процесу чи явища. Проте абсолютизувати його не можна, бо це призведе до неправильного погляду на розвиток. Визначеність речі (невіддільна від неї самої, якість) проявляється в обмеженості її певними границями. Фіксуючи визначеність речі, тотожну з її буттям, ми з допомогою категорії "якість" переносимо центр пізнання на співвідношення даної речі з її "іншим". Після цього переносимо дослідження "в саму річ". "Рухаючись" у ній, думка натрапляє на зміни, які є змінами одного й того ж.

Щоб зафіксувати виявлений у ході аналізу зміст, Гегель вводить категорію кількості, яка теж фіксує безпосередню визначеність речей. Це визначеність якісно однорідних явищ, яка характеризує їх величину, тривалість існування та інтенсивність розвитку в цілому, чи їх окремих сторін. Проте ця визначеність є байдужою до буття речей, оскільки кількість їх змінюється, а вони залишаються самими собою.

Щодо чуттєвого моменту пізнання, то кількість виступає різноманітною характеристикою речі. Що ж до розуму (філософського пізнання), то юна мислиться лише як один із моментів розвитку об'єкта (і пізнання). Спеціальні науки, беручи на озброєння положення про кількість як таку, описують специфічні прояви кількості, використовуючи для цього методи й мову математики.

У своїй ізольованості якість і кількість є лише ідеалізованим моментом предмета, процесу чи явища, які знаходяться в постійному розвитку. Щоб перебороти обмеженість досягнутого знання, Гегель вводить нову категорію, в якій, виявлені в ході аналізу моменти розвитку, синтезуються. Цю роль виконує категорія міри, оскільки вона виражає таку єдність кількості й якості, при якій предмет дорівнює сам собі. Будучи суверенними характеристиками речі, кількість і якість в мірі втрачають її, завдяки чому досягається істинне знання про річ. Кількість і якість виступають лише як сторони, протилежності речі, що завжди перебувають у діалектичній єдності. Певній якісній визначеності предмета завжди відповідає не абияка кількісна визначеність, а лише необхідна. Тобто якість і кількість перебувають завжди у єдності і взаємодії. В межах певної якісної визначеності кількість може коливатися в рамках міри, не змінюючи якості речі. Міра - це не що інше, як конкретна межа існування речі в певній якості Вихід за її межі призводить до якісної зміни речі, тобто перетворення її в щось інше (до нового співвідношення якості й кількості, нової міри).

У своєму взаємозв'язку названі категорії описують один з основних законів діалектики - закон взаємного переходу кількісних і якісних змін. Він полягає в тому, що нагромадження дрібних, спочатку непомітних кількісних змін на певному етапі неминуче призводить до корінних, якісних змін, в результаті яких одна якість поступається місцем іншій. Та, в свою чергу, набуває своєї нової кількісної характеристики.

Перехід від однієї якості до іншої відбувається у формі "стрибка". За способом здійснення вони поділяються на швидкі (часто - вибухові) й поступові. До останніх слід віднести формування нових суспільно-економічних відносин, виникнення нових видів тварин, утворення галактик тощо. До перших - якісні зміни, шо відбуваються протягом мільйонних часток секунди, місяців, років (швидкий поділ урану при атомному вибуху, при політичних революціях швидка зміна одного ладу іншим і таке ін.). За формою стрибки поділяють на одноактні й багатоактні (прості, складні), за глибиною - на поверхневі й глибинні, часткові й повні; за спрямованістю - на прогресивні й регресивні.

Закон взаємного переходу кількісних і якісних змін розкриває найзагальніший механізм розвитку. Показує, як відбувається розвиток. Якщо еволюціоністська концепція розвитку абсолютизує кількісні зміни, ігноруючи якісні, а інша (теж метафізична) концепція зводить розвиток лише до якісних змін (вибухів, катастроф, стрибків), то діалектико-матеріалістична концепція розвитку, науково описуючи зв'язок між названими моментами, враховує як еволюційний (кількісний), так і революційний (якісний) моменти розвитку.

Знання даного закону слугує засобом осмислення Й перетворення дійсності. Із нього випливає ряд важливих методологічних висновків для теоретичної і практичної діяльності.

По-перше, цей закон вимагає глибокого пізнання тих властивостей і ознак, які в діалектичній сукупності утворюють якісну визначеність предметів (явищ), що призводить до пізнання сутності.

По-друге, закон вимагає, щоб у будь-якому випадку була визначена міра, в межах якої ті чи інші кількісні зміни призвели б (чи не призвели б) до якісних змін. Це сприяло б передбаченню якісних стрибків (чи їх відсутності), прогнозуванню можливих ситуацій і плануванню своїх дій за певних умов.

По-третє, орієнтує людину на необхідність оцінки процесів і явищ дійсності не тільки з боку якісної, але й кількісної сторін, використовуючи для цього кількісні та якісні методи дослідження.

2. Закон єдності та боротьби протилежностей
3. Закон заперечення заперечення
Тема 16. Категорії діалектики
1. Поняття про категорії
2. Одиничне, особливе і загальне
3. Сутність і явище
4. Причина і наслідок
5. Необхідність і випадковість
6. Можливість і дійсність
7. Зміст і форма
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru