Землеробство - Гудзь В.П. - 6.5. Сівалки й агротехнічні вимоги до їх роботи. Якість сівби

Сівба сільськогосподарських культур - це єдиний виробничий процес, у якому поєднуються всі його елементи: спосіб сівби, глибина загортання насіння, строки сівби, норми висіву та ін. Для висівання насіння різних культур застосовують сівалки різних конструкцій. Основними робочими органами їх є висівні апарати, насіннєпроводи і сошники.

Висівні апарати бувають котушкові, дискові, комірково-дискові, метеликові, щиткові, внутрішньореберні та пневматичні.

Котушкові висівні апарати застосовують у зернових сівалках для сівби зернових і овочевих культур та льону. Висів регулюють зміною робочої довжини котушки та швидкості її обертання.

Дискові висівні апарати встановлюють на сівалках, призначених для сівби насіння кукурудзи, соняшнику та інших культур квадратно-гніздовим способом. Висів регулюють зміною дисків.

Комірково-дискові висівні апарати призначені для точної сівби каліброваного насіння цукрових буряків, кукурудзи та інших культур. Норму висіву насіння регулюють, змінюючи кількість обертів дисків за допомогою змінних зірочок.

Метеликові висівні апарати застосовують для висівання несипкого насіння - цукрових буряків, трав, овочевих і лісових культур.

Щітковий апарат застосовують для сівби насіння трав.

Сошники - це робочі органи сівалки, які утворюють у ґрунті борозенки, в які надходить насіння під час сівби. Залежно від конструкції і виду культури, а також ґрунтових умов сошники поділяють на анкерні, кілеподібні, полозоподібні та дискові. Анкерні, кілеподібні та полозоподібні сошники добре працюють на староорних ґрунтах, ущільнюючи дно борозенки і закриваючи насіння спочатку зволоженим, а потім сухим ґрунтом. Анкерні сошники встановлюють на зернотрав'яних та зернових комбінованих сівалках. Кілеподібні сошники застосовують переважно для сівби дрібного насіння при неглибокому його загортанні. Встановлюють їх на трав'яні (СЗД-3,6А, СЛТ-3,6) та бурякові сівалки (ССТ-12А, ССТ-8В). Для одночасного загортання насіння і мінеральних добрив з невеликим прошарком ґрунту між ними застосовують комбіновані анкерні, кілеподібні та полозоподібні сошники.

Полозоподібні сошники встановлюють на овочевих і бурякових сівалках, але вони погано працюють на ґрунті з недостатньо вирівняною і розробленою поверхнею. Дискові сошники застосовують на різних ґрунтах. Під час роботи вони не забиваються бур'янами і рослинними рештками. Їх установлюють на сівалках СЗ-3,6А, СЗ-5,4, СЗТ-3,6А, СУК-24, СЗП-16, СТС-2,1 та інших, а також на овочевих сівалках СОН-4,2 і СКОН-4,4, СКОСШ-2,8 та СЛН-8А. Дискові сошники добре працюють і при сівбі на підвищених швидкостях.

Агротехнічні вимоги до високоякісної сівби такі: сівбу треба проводити в оптимальні для даної культури строки; ґрунт до сівби має бути ретельно обробленим; сівбу необхідно проводити лише відрегульованими сівалками; при рядковій сівбі треба добиватися прямолінійного переміщення агрегату по полю, щоб не було огріхів, особливо під час сівби просапних культур, оскільки це сприятиме і механізації процесів міжрядного обробітку; сіяти слід упоперек напрямку оранки, бо інакше глибина загортання насіння буде нерівномірною; сівалки потрібно встановлювати на однакову норму висіву і глибину загортання насіння; дискові сошники мають бути гострими, щоб легко врізалися в ґрунт; висівні апарати повинні висівати насіння на однакову глибину; під час сівби треба стежити за роботою всіх висівних апаратів і насіннєпроводів, своєчасно включати та виключати сівалку і засівати поворотні смуги.

Якість сівби, зокрема глибину загортання насіння, оцінюють буром Калентьєва, відбираючи шари ґрунту через 1-2 см і визначаючи в кожному відібраному зразку кількість насіння.

Густоту рослин і рівномірність висівання під час сівби визначають після появи сходів, підраховуючи їх на 1 м2 методом накладання метрової рамки в різних місцях поля. Коли з'явилися сходи, підраховують і кількість огріхів, визначають прямолінійність рядків і рівномірність ширини міжрядь, розміщення квадратів на посівах просапних культур.

Якість сівби залежить від способу переміщення по полю посівного агрегату. Розрізняють прямолінійний й фігурний способи переміщення сівалок під час роботи. Фігурний не застосовують, оскільки при такому способі утворюється багато огріхів на поворотах.

В окремих випадках застосовують спеціальні способи сівби, до яких належить і підпокривний (підсівання).


7. СИСТЕМИ ЗЕМЛЕРОБСТВА
7.1. Поняття про системи землеробства та їх історичний розвиток
7.2. Особливості систем землеробства в різних ґрунтово-кліматичних зонах України
7.2.1. Ведення землеробства на Поліссі
Агрокліматична характеристика
Система сівозмін
Система удобрення культур
7.2.2. Ведення землеробства в Лісостепу
Агрокліматична характеристика
Система сівозмін
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru