Країнознавство - Масляк П.О. - 5.1. Країни Західної Європи

Розділ 5. КРАЇНИ ЄВРОПИ

5.1. Країни Західної Європи

В Європі в цілому, і в Західній Європі зокрема, найпотужнішими ключовими країнами, які становлять основу, становий хребет ЄС і НАТО, безперечно є Німеччина, Франція, Велика Британія та Італія.

5.1.1. Німеччина

Загальні відомості. Офіційна назва — Федеративна Республіка Німеччина (ФРН). Столиця — Берлін (близько 3,5 млн осіб). Площа — 357 тис. км2 (61-ше місце у світі). Населення — понад 82 млн осіб (12-те місце). Державна мова — німецька. Грошова одиниця — євро.

Географічне положення. Німеччина знаходиться в Західній Європі і межує з дев'ятьма країнами: на сході — з Польщею, південному сході — з Чехією, на півдні — з Австрією та Швейцарією, на південному заході — з Францією, на заході — з Люксембургом, Бельгією та Нідерландами, на півночі — з Данією. Має вихід до Балтійського та Північного морів, а через них і до Світового океану. В цілому географічне положення Німеччини можна оцінити як сприятливе для її розвитку та міжнародної співпраці.

Історія виникнення й розвитку. Після поділу держави франків у 843 р. н. е. утворилось окреме королівство, яке і стало територіальною основою творення Німеччини. З 962 р. існувала як Священна Римська імперія німецької нації (І Рейх). У середні віки поступово занепадає королівська влада, що сприяє феодальній роздробленості. Наприкінці XIX ст. після франко-прусської війни (1870—1871 pp.) було проголошено нову німецьку імперію (II Рейх). Після Першої та Другої світових воєн, які Німеччина програла країна зазнала економічного занепаду і руйнації. У 1945 р. вона фактично була поділена на окремі зони окупації. На їх основі в 1949 р. утворились Німецька Демократична Республіка, Федеративна Республіка Німеччина і окремий анклав Західний Берлін. Крах комуністичної системи привів у 1990 р. до приєднання НДР до ФРН.

Державний устрій і форма правління. Німеччина є федеративною державою. Вона складається з окремих земель, кожна з яких має власну конституцію, а також парламент і уряд. Главою держави є федеральний президент, який має незначні повноваження. Виконавча влада належить федеральному уряду на чолі з федеральним канцлером. Законодавча влада — парламенту, який складається з двох палат — бундестагу (виборних депутатів) і бундесрату (його члени призначаються урядами земель).

Природні умови і ресурси. У рельєфі країн переважають рівнини і височини, що сприяє розвитку господарства країни. Гірські масиви Гарц, Шварцвальд мають невелику площу і висоту (до 1493 м). Лише на крайньому півдні височать північні відроги Альп (до 2963 м).

Клімат ФРН помірний: немає ні сильних морозів узимку, ні великої спеки влітку. Річна сума опадів (600—700 мм) на більшій частині території достатня для вирощування без зрошення основних сільськогосподарських культур.

Німеччина має густу річкову сітку. Річки повноводні, судноплавні, з'єднані каналами. На півночі й півдні країни багато озер.

Ґрунти переважно підзолисті. Вони бідні на поживні речовини і малородючі. Близько 30% території Німеччини вкрито переважно штучно насадженими хвойними лісами. В них розводять тварин, яких використовують для розвитку мисливства — благородних оленів, козуль, ланей, серн, кабанів, фазанів, куріпок тощо.

У харчовій промисловості інтенсивно використовують морересурси прибережних вод (оселедці, макрель, тріску та ін.). Є значні природні рекреаційні ресурси. Гірські річки мають невеликі енергоресурси.

На корисні копалини Німеччина небагата: є лише доволі значні поклади кам'яного, бурого вугілля та калійних солей, а також невеликі запаси нафти і газу; в горах подекуди є родовища руд кольорових металів. Майже повсюдно є будівельні матеріали.

Населення. Населення Німеччини найчисленніше в Європі, досить рівномірно розміщене по території. Середня густота населення перевищує 230 осіб на 1 км2, у найбільших промислових районах вона зростає до 500 осіб на 1 км2. Смертність перевищує народжуваність. Міське населення становить майже 90%. Окрім столиці до міст-мільйонерів належить Гамбург (1,7 млн) та Мюнхен (1,2 млн). У промислових районах міста злилися в агломерації: Рейнсько-Рурську, Рейнсько-Майнську і Штутгартську. Близько 90% населення становлять німці. До інших корінних жителів належать лужицькі серби (100 тис. осіб) і данці 50 тис. Значну групу складають іммігранти з Туреччини та південної частини Європи (2 млн — турки, 0,8 млн — вихідці з колишньої Югославії, 0,6 млн — італійці тощо).

Господарство. За рівнем розвитку господарства, обсягами ВНП Німеччина займає перше місце в Європі. Її економіка базується на найпотужнішій у цій частині світу індустрії. Німеччина посідає провідне місце у світі за виробництвом автомобілів, пластмас, фарб і хімікатів. Основними галузями індустрії є машинобудівна, металургійна, хімічна, електротехнічна і будівельна. Енергетичне забезпечення господарства здійснюється за рахунок енергоносіїв, серед яких основними є вугілля (33%), газ і нафта.

Німеччина також має високий рівень розвитку легкої і харчової промисловості. Майже 80% підприємств текстильної промисловості зосереджене лише в трьох землях на півдні й заході країни. Зокрема, в землі Рейнланд-Пфальц зосереджено виробництво взуття. Далеко за межі країни поставляються вироби німецької харчової промисловості — ковбаси, пиво та вино.

Найбільший промисловий район Німеччини сформувався в басейні річки Рур (Рурський басейн).

Німеччина має диверсифіковане і високопродуктивне сільське господарство. Хоча в ньому зайнято лише 5% працівників в економіці, вони створюють 14% ВНП. Основною галуззю сільського господарства є тваринництво (67%). Врожайність зернових становить близько 70 ц з га.

Потужною галуззю економіки ФРН є туризм.

Культура й соціальний розвиток. Німецька культура має давню історію. У системі освіти обов'язковою є десятирічна освіта. Добре функціонує система вищих навчальних закладів. Існує розгалужена мережа університетів. Найбільшими університетами є Кельнський (60 тис. студентів), Мюнхенський (60 тис.), Берлінський (45 тис.). Німці одна з найпоінформованіших націй світу. На 1 тис. жителів припадає 500 примірників газет і 600 телевізорів. Витрати на охорону здоров'я становлять понад 8% ВНП, тоді як на армію лише 1,6%; значну увагу приділяють здоров'ю нації: середня тривалість життя жінок у ФРН уже досягла 80 років.

ФРН визнала Україну як незалежну державу 26 грудня 1991 p., а вже 17 січня 1992 р. було встановлено дипломатичні відносини між двома країнами. ФРН належить до найбільших торговельних партнерів України.

5.1.1. Німеччина
5.1.2. Франція
5.1.3. Велика Британія
5.1.4. Італія
5.2. Країни Центральної Європи
5.2.1. Польща
5.3. Країни Східної Європи
5.3.1. Україна
5.4. Країни Євразії
5.4.1. Росія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru