Країнознавство - Масляк П.О. - 5.1.4. Італія

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Італія. Столиця — Рим (близько 3 млн осіб). Площа — 301 тис. км2 (70-те місце у світі). Населення 57,5 млн осіб (22-ге місце). Державна мова — італійська. Грошова одиниця — євро.

Географічне положення. Італія — країна Середземномор'я, його центральної частини. Вона розміщена на своєрідному за формою Апеннінському півострові і великих островах Сицилія й Сардинія. Лише близько 20% її кордонів пролягають суходолом. У високогір'ї Альп вона межує з Австрією та Швейцарією, а також з Францією й Словенією. На заході Італію омивають Лігурійське та Тирренське моря, на півдні — Іонічне, на сході — Адріатичне. В цілому географічне положення сприяє розвитку співробітництва не лише з країнами Європи та Африки, а й басейну Індійського океану через Суецький канал.

Історія виникнення та розвитку. Приблизно 1000 р. до н. е. центральну частину Апеннінського півострова заселяли знамениті етруски. Потім римляни завоювали всю сучасну територію Італії, яка стала основою подальшого формування Римської імперії. У V ст. н. е. під ударами германців вона розпалася. Виникло декілька королівств лангобардів і франків. У середні віки розквітли міські комуни Венеції, Флоренції, Парми, Верони та ін. Південь Італії в цей час захоплювали сарацини, нормани, французи тощо. Ще пізніше за владу над Італією конкурували французи, іспанці та австрійці. У 1861 р. в одну державу об'єдналися Північна, Центральна та Південна Італія. У Першій світовій війні Італія брала участь на боці Антанти, у Другій — на боці Німеччини. Після війни відбувався швидкий економічний розвиток.

Державний устрій і форма правління. Італія є парламентською республікою. Глава держави — президент з незначними повноваженнями, який обирається терміном на 7 років. На 5 років обирається парламент, якому належить законодавча влада. Він складається з двох палат: палати депутатів (630 осіб) і сенату (922 сенатори). Виконавча влада зосереджена в руках уряду (рада міністрів) і його голови. Країна поділяється на 20 регіонів, які, в свою чергу, складаються з 94 провінцій.

Природні умови та ресурси. Італія знаходиться у двох природних зонах. Північ — у лісовій зоні помірного поясу, південь — у субтропіках. Рельєф більшої частини країни гірський і височинний. Лише в долині р. По на півночі простяглася рівнина (Паданська). Несприятливими природними явищами є сильні землетруси і виверження вулканів (Етна, Стромболі, Везувій).

Клімат на більшій частині Італії субтропічний середземноморський із середніми температурами липня від +20 °С до +28 °С; січня — від 0 °С на півночі до +12 °С на півдні. Літо жарке й сухе. Щорічно випадає від 500 до 800 мм опадів.

Найбільшою в Італії є річка По. Її притоки і численні канали використовуються як транспортні магістралі. У центрі й на півдні країни річки маловодні. Нерідко вони пересихають улітку. В Альпах знаходиться декілька великих судноплавних озер. Вони дуже мальовничі.

На Паданській рівнині доволі родючі алювіальні ґрунти. В інших частинах ґрунтовий покрив здебільшого змитий водними потоками. Близько 20% території Італії вкрито лісами. Національні парки займають 200 тис. га.

Мінерально-сировинні ресурси незначні. Дуже мало важливих для країни енергоносіїв — нафти, природного газу, кам'яного вугілля. Є обмежені запаси руд кольорових металів. Серед будівельних матеріалів виділяється всесвітньо відомий каррарський мармур.

Недостатність водних, лісових, ґрунтових та мінеральних ресурсів компенсується багатими природними рекреаційними ресурсами.

Населення. За чисельністю населення Італія посідає четверте місце в Європі після Німеччини, Франції та Великої Британії. Середня густота населення перевищує 190 осіб на 1 км2. Населення по території розміщено дуже нерівномірно. В гірських районах та на острові Сардинія воно коливається від 40 до 70 осіб, а в промислових районах Ломбардії і навколо Неаполя досягає 1000 осіб на 1 км2. Природний приріст населення від'ємний (більше помирає, ніж народжується). Відбувається старіння нації. Тривалість життя чоловіків перевищила 75 років, а жінок — 81 рік. Частка міських жителів становить 67%. Крім столиці Риму містами-мільйонерами є Мілан і Неаполь. Італія мононаціональна держава. Майже 95% її населення становлять італійці. В північних прикордонних районах живуть австрійці, словенці, французи. У великих містах немало іммігрантів, особливо албанців.

Господарство. Італія — одна з найпотужніших в економічному сенсі постіндустріальних держав Європи і світу в цілому. Структура італійської економіки така: сфера послуг — 61% ВНП, промисловість — 36, сільське господарство — 3%. Серед галузей промисловості найрозвинутіше машинобудування, харчова, хімічна, легка, металургійна. На привізній сировині працюють хімічні, нафтохімічні та металургійні підприємства, які розміщуються в портах. У Сардинії переважно виплавляють кольорові метали. Власні енергоресурси забезпечують лише 20% потреб країни.

Металургійна і значною мірою хімічна промисловість працюють на забезпечення потреб багатогалузевого машинобудування. Воно виробляє автомобілі, де домінує відомий концерн "ФІАТ" (Турін, Мілан, Неаполь). Італія також спеціалізується в Європі на випуску мотоциклів, моторолерів і велосипедів. Надзвичайно потужний військово-промисловий комплекс випускає все: від танків і ракет до стрілецької зброї. Розвинуте виробництво обчислювальної техніки, електронного обладнання і роботів.

У центрі Італії розвинута текстильна індустрія. Італія, як і Франція, є одним із осередків високої моди. Біля Мілана діє одним із найбільших центрів з виробництва взуття. Розвинута харчова промисловість. Італійські макарони та піцца відомі всім. Італія посідає перше місце у світі з виробництва вина.

У сільському господарстві на відміну від інших розвинених країн Заходу переважає рослинництво (58%). Італія займає перше місце у світі з вирощування оливок, шосте з вирощування цитрусових, входить до першої десятки країн за валовими зборами пшениці, кукурудзи, овочів.

У невеликій за площею Італії головна роль належить автомобільному транспорту. Він перевозить до 90% пасажирів і 80% вантажів. У зовнішніх перевезеннях поза конкуренцією морський транспорт. Італія володіє понад 1500 кораблями і великими міжнародними портами (Генуя, Трієст, Неаполь).

Важливою галуззю економіки є туризм. Щороку країну відвідують понад 50 млн іноземних туристів. Ця галузь приносить Італії від 5 до 10 млрд дол.

Культура та соціальний розвиток. Італія має давню і значну культурну спадщину, яка бере свій початок від етрусків і римлян. Історико-культурна спадщина Стародавнього Риму й епохи Відродження найбільша у світі. Болонський університет найстаріший у Європі. В списку ЮНЕСКО — 19 об'єктів. Архітектурні пам'ятники, скульптури, музеї, театри мають світове значення. Обов'язковою є восьмирічна освіта. На 100 тис. осіб припадає 2795 студентів.

Італія посідає провідне місце у світі за кількістю лікарів та витратами на освіту й охорону здоров'я. їй належить перше місце в Європі за кількістю місць у готелях.

Провідні італійські газети відомі далеко за її межами. Це "Републіка", "Стампа", "Корр'єре делласера".

Безробіття сягає 12% економічно активного населення.

Через місяць після того як Італія визнала незалежну Україну (28 грудня 1991 p.), було встановлено дипломатичні відносини між нашими країнами. Зовнішньоторговельний оборот між Італією та Україною в останні роки досягав 800 млн дол. США. Обсяги імпорту й експорту практично однакові.

Запитання та завдання

1. За картою атласу охарактеризуйте основні особливості географічного положення Німеччини.

2. Які туристичні об'єкти Німеччини вам відомі?

3. Яку роль у об'єднаній Європі відіграє Франція?

4. Назвіть специфічні риси розміщення населення у Великій Британії.

5. Які особливості клімату Італії сприятливі для розвитку господарства цієї країни?

5.2. Країни Центральної Європи
5.2.1. Польща
5.3. Країни Східної Європи
5.3.1. Україна
5.4. Країни Євразії
5.4.1. Росія
5.4.2. Казахстан
5.4.3. Туреччина
Висновки
Розділ 6. КРАЇНИ АЗІЇ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru