Країнознавство - Масляк П.О. - Розділ 7. КРАЇНИ АМЕРИКИ

7.1. Країни Північної Америки

До цього регіону належать три держави — Канада, США та Мексика. Вони тісно пов'язані не лише географічно та історично, а й економічно. На їх теренах все більше утверджується регіональне інтеграційне утворення НАФТА. Відбуваються складні й не позбавлені суперечностей процеси регіональної інтеграції та диференціації. Домінування США в цьому регіоні, як і в усій Америці, хоча й залишається все ще дуже сильним, але поступово згасає.

7.1.1. Сполучені Штати Америки

Загальні відомості. Офіційна назва — Сполучені Штати Америки (США). Столиця — Вашингтон (близько 600 тис. осіб). Площа — 9,4 млн км2 (4-те місце у світі). Населення — понад 300 млн осіб (3-тє місце). Державна мова — англійська. Грошова одиниця — американський долар.

Географічне положення. Географічне положення США не можна оцінити однозначно, так як територія країни складається з трьох несуміжних частин. Основна частина США, площею понад 7,8 млн км2, розміщується між Канадою на півночі й Мексикою на півдні. На сході вона омивається водами Атлантичного океану, на заході — Тихого. З південного сходу вона обмежена Мексиканською затокою. Друга за величиною частина — Аляска, площею понад 1,5 млн км2 межує з Канадою та омивається водами Північного Льодовитого та Тихого океанів. Третя частина США дуже віддалена від перших двох і знаходиться в центральній частині Тихого океану. Це Гавайські острови (24), загальною площею близько 17 тис. км2. США належать також володіння в Карибському морі (Пуерто-Рико та Віргінські острови) й острови Гуам, Мідуей, Уейк та ін. у Тихому океані.

У цілому географічне положення країни дуже вигідне. Вона розміщена в оптимальних природних поясах, між двома основними в транспортному сенсі океанами. США віддалені від основних регіонів політичної нестабільності та воєних конфліктів.

Історія виникнення та розвитку. Нинішня територія США (основна частина) була заселена переселенцями з Азії 20—40 тис. років тому. У XVII ст. на континенті з'явилися європейські колоністи. Заселялися ці землі переважно з Великої Британії, що визначило панування цієї країни та англійської мови. Наприкінці XVIІІ ст. поступово почали загострюватися відносини між метрополією та її колоніями в Північній Америці. У війні за незалежність північноамериканські колонії Британії перемогли, а метрополія зазнала поразки. 4 липня 1776 р. була проголошена Декларація незалежності Сполучених Штатів. Після цього відбулася швидка експансія на захід і південь: у Франції купили Луїзіану, іспанці подарували Флориду, війна з Мексикою у 1846—1848 pp. привела до збільшення території США ще на 2,3 млн км2. На завойованих землях виникли штати Аризона, Каліфорнія, Колорадо, Невада, Нью-Мексико та Юта. Ще раніше США анексували у Мексики Техас.

У 1861 р. між північними та південними штатами вибухнула громадянська війна, у якій північ отримав перемогу, почався швидкий розвиток країни на ринкових засадах. У 1867 р. США купили в Росії Аляску та Алеутські острови. Наприкінці XIX ст. відбулася американо-іспанська війна, у якій США отримали перемогу й захопили іспанські колонії Філіппіни, Пуерто-Рико, Гуам. Америка брала участь у двох світових війнах. Після останньої США стали найпотужнішою державою світу. Вони поклали на себе місію боротьби з комунізмом у всьому світі. Це призвело до воєн, конфліктів та конфронтації з тоталітарними комуністичними режимами, які підтримував Радянський Союз. Після розпаду СРСР США стали єдиною супердержавою світу. Намагання втручатися в усі головні процеси, які відбуваються на нашій планеті, та підтримка Ізраїлю призвели до конфронтації з ісламськими фундаменталистами та шокуючих терористичних актів у Нью-Йорку й Вашингтоні 11 вересня 2001 р. Після цього США вдалися до прямої агресії в Іраку й Афганістані. Нині вони все більше втягуються в абсолютно безперспективну конфронтацію з ісламським світом, який перебуває на геополітичному підйомі.

Державний устрій і форма правління. США — федеративна держава, президентська республіка. Уряд очолює президент, прем'єр-міністра немає. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з сенату та палати представників. Сенат має термін повноважень шість років. Кожні два роки переобирають третину його складу. Палата представників має термін повноважень два роки. Країна складається з п'ятдесяти штатів і одного федерального округу (Колумбія).

Природні умови та ресурси. Рельєф США надзвичайно різноманітний. У західній частині та на Алясці простяглися майже суцільні гірські системи Кордильєри, "пожвавлені" міжгірськими долинами, плато та плоскогір'ями. На Алясці знаходиться найвища точка США г. Мак-Кінлі (6139 м). На сході CШA — середньовисотні гори Аппалачі. Вони мають виположені схили. Між цими гірськими системами в центрі країни знаходяться рівнини. Гавайські острови є вершинами вулканів, які здіймаються над Тихим океаном до 4205 м.

Дуже розмаїтий і клімат США. На основній частині території країни переважає помірний і субтропічний клімат: у Чикаго в січні -4 °С, а в Лос-Анджелесі — +12,3 °С, у Маямі — 20 °С (в останньому місті на півдні Флориди клімат тропічний, як і на Гавайських островах). Більша частина Аляски знаходиться в субарктичному кліматі: тут взимку бувають морози до -65 °С. У Долині Смерті на південному заході США зафіксована одна з найвищих температур повітря у світі +56,7 °С. Кількість опадів на більшій частині території змінюється із заходу на схід від 300 до 1500 мм на рік.

У США багато могутніх багатоводних річок. Міссісіпі з притоками Міссурі та Огайо належить до найбільших річок Землі. Великими річками є Юкон на Алясці, Колорадо, Колумбія, Ріо-Гранде. Залежно від режиму випадання опадів річки мають різну сезонну водність. У пониззях Міссісіпі бувають катастрофічні паводки. На півночі США знаходяться великі озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері та Онтаріо. їхня глибина сягає 300 м.

Ґрунтовий покрив США дуже різноманітний. Найродючішими є каштанові та чорноземні ґрунти, що знаходяться в центральній частині прерій. На сході переважають бурі лісові. На Алясці бідні арктичні й тундрові ґрунти. Тут панує вічна (багаторічна) мерзлота. На південному сході країни — жовтоземи та червоноземи.

У минулому майже 50% території США було вкрито густими лісами, які характерні для помірних та субтропічних поясів. Нині вони збереглися в горах, на півночі та на Алясці. На сході в Аппалачах ліси з клена, дуба, тюльпанового дерева. На півночі та на сході

Аляски переважають хвойні (сосна, ялина, ялиця). На схилах Сьєрра-Невади в Каліфорнії ростуть гігантські секвої. На півдні біля кордонів з Мексикою багато велетенських кактусів.

Своєрідний і тваринний світ США. На півночі в лісах звичайними мешканцями є ведмеді гризлі, росомахи, рисі, куниці. Зовсім інші тварини на південному сході — кайманові черепахи, крокодили, алігатори, пекарі. На півдні можна зустріти броненосця й алігатора, а у західній частині країни — хижу пуму. В національних парках прерій збереглися бізони, вилорогі антилопи, олені. На Алеутських островах є калани й котики.

У США вперше у світі були організовані національні парки. Нині їх площа перевищує 30 млн га. Серед них всесвітньо відомий Йосемітський, Йєллоустонський, Секвоя, Великий Каньйон.

З корисних копалин у США виділяються великі запаси нафти, природного газу й кам'яного вугілля. Є практично всі руди металів: від залізної руди до міді, цинку, молібдену, вольфраму тощо. Є золото та срібло. Величезні поклади будівельних матеріалів, калійної та кухонної солі, сірки, фосфоритів тощо.

Земельні, водні, лісові, рекреаційні та інші природні ресурси США мають світове значення та інтенсивно, раціонально й ефективно експлуатуються.

Населення. Середня густота населення США невелика й ледве перевищує 29 осіб на 1 км2. Воно розміщене по території дуже нерівномірно. Східне узбережжя найбільш густо заселене, у деяких місцях цей показник перевищує 400 осіб на 1 км2. На Середньому Заході в аграрних районах густота населення зменшується до 2—5 осіб на 1 км2. На безлюдній Алясці на 1 особу припадає 3 км2.

США належать до найурбанізованіших держав світу. Міське населення перевищує 77%. Найбільшими містами є Нью-Йорк (7,5 млн осіб), Лос-Анджелес (4 млн), Чикаго (3 млн). Ще вісім міст мають понад 1 млн осіб.

При народжуваності 16%о смертність у країні близько 9%о. Таким чином природний приріст становить 6%о.

Близьке 74% населення є євроамериканцями, 13% — афроамериканцями. У країні велика кількість латиноамериканців, понад 2% індійців і ескімосів. За релігійною належністю 58% протестантів і 21% католиків.

Господарство. США є найбільш економічно розвинутою державою світу. Це постіндустріальна країна, у якій 2/3 зайнятого населення працює у нематеріальній сфері (фінанси, торгівля, послуги, управління тощо). Підприємства США виробляють п'яту частину всієї промислової продукції світу. В економіці гармонійно поєднуються державна, корпоративна та приватна власність. Роль держави дуже велика. Вона найбільший землевласник, а також володіє всіма стратегічними об'єктами. У матеріальному виробництві домінують великі корпорації. Вони охоплюють своїми філіями майже увесь світ. Серед них найвідоміші: "Дженерал моторе", "Форд моторе", "Дженерал електрик", "Боїнг", "Філліп Моріс", "Мобіл" та ін. У торгівлі, обслуговуванні та харчуванні переважає приватна власність.

Найпотужнішими галузями американської індустрії є електроенергетика, машинобудування, чорна та кольорова металургія, хімічна, текстильна та харчова промисловість. За виробництвом електроенергії США належить перше місце з великим відривом від усіх інших країн. За виплавкою металів країні належать такі місця у світі: алюмінію — 1-ше, сталі — 3-тє, чавуну — 4-те, срібла — 3-тє, міді та золота — 2-ге, цинку — 5-те. На цій базі працює потужне багатогалузеве машинобудування: насамперед автомобілебудування, яке є галуззю-організатором не лише для металургії, хімії, легкої промисловості, а й для власне самого машинобудування. Сучасний автомобіль є надзвичайно складним агрегатом з гумовими покришками (хімія), оббивкою салону (легка промисловість), фарбою (хімія) тощо. Розвиваючи автомобілебудування, США автоматично стимулюють розвиток майже всіх інших галузей індустрії, в тому числі й електронної та електротехнічної. Світовим лідером є ця країна й у виробництві авіаційної та аерокосмічної продукції.

США один із найбільших виробників у світі продукції хімічної промисловості, особливо з випуску пластмас і синтетичних смол. Потужними є деревообробна та паперова і промисловість будматеріалів. Серед галузей легкої промисловості домінує текстильна. Харчова промисловість виробляє найбільше у світі найрізноманітніших продуктів харчування.

Сільське господарство США багатогалузеве, високомеханізоване, високоефективне та високорентабельне. Країна не лише забезпечує власні потреби, а й є найбільшим у світі експортером сільськогосподарської продукції. їй послідовно належать такі місця у виробництві тієї чи іншої продукції у світі: кукурудза і соя (1-ше місце), цитрусові (2-ге), пшениця та арахіс (3-тє), цукрові буряки та виноград (4-те), соняшник (6-те). У США добре розвинене тваринництво. Країна посідає друге місце у світі за поголів'ям свиней і третє — за поголів'ям великої рогатої худоби. Бройлерів щорічно вирощують до 6 млрд. США належать до найбільших риболовецьких країн світу.

За рівнем розвитку транспорту США належить перше місце у світі. Довжина залізничних колій перевищує 200 тис. км. Мережа залізниць формується із 7 трансконтинентальних і 10 меридіональних магістралей. Це найдовша у світі залізниця. Перше місце у світі належить США і за довжиною автомобільних доріг — понад 6,5 млн км. У країні налічується близько 200 млн автомобілів. Це теж найвищий показник у світі. Не має собі рівних у світі й авіаційний транспорт США. Тут найбільше у світі аеропортів, магістральних літаків, найбільше перевозиться пасажирів.

Розвинутий річковий і морський транспорт. Найбільша мережа нафто-, газо- та трубопроводів.

Культура та соціальний розвиток. Населення США має дуже високий життєвий рівень. Воно дуже добре захищене соціально. Витрати на охорону здоров'я найбільші у світі й становлять 12,7% ВНП. Кількість студентів на 100 тис. осіб — 5591. Витрати на освіту — 7,0% ВНП.

Хоча США виникли трохи більше як 200 років тому, в країні дуже бережуть власну історико-культурну спадщину. У столиці не лише численні пам'ятники державним діячам, а й музеї, художні галереї, бібліотеки тощо. У Нью-Йорку знаменита вулиця Бродвей просто "нашпигована" театрами, виставками та музеями. У країні тисячі симфонічних оркестрів, вона має найкращу у світі мережу спортивно-оздоровчих установ.

Мільйони туристів з усієї країни ринуть до святих для американців місць — будинку "Індепенденс-Холл" у Філадельфії, де було проголошено незалежність США, та театралізованого містечка Нью-Плімут, де у 1620 р. з корабля "Мейфлауер" висадилися на Американський материк перші переселенці з Англії.

За кількістю періодичних видань США посідає провідне місце у світі. їх газети "Нью-Йорк тайме", "Вашингтон пост", журнали "Тайм", "Лайф", радіо- і телеком панії відомі по всьому світу.

Сполучені Штати Америки визнали незалежну Україну 26 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини встановлені 3 січня 1992 р. У Києві працює велике посольство США, а також інші дипломатичні, культурні, економічні та інші представництва.

7.1. Країни Північної Америки
7.1.1. Сполучені Штати Америки
7.1.2. Канада
7.1.3. Мексика
7.2. Країни Центральної Америки
7.2.1. Куба
7.3. Країни Південної Америки
7.3.1. Бразилія
7.3.2. Аргентина
Висновки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru