Країнознавство - Масляк П.О. - 9.2. Океанія

Величезні простори найбільшого у світі Тихого океану помережені тисячами островів. Найбільші з них заселені людьми. За етнічним складом населення та історико-гео- графічними умовами в Океанії виділяють Полінезію, Мікронезію та Меланезію. Східна частина Океанії належить до Полінезії (Гаваї, Токелау, Тувалу, Самоа, Тонга, Туамоту, Маркізькі острови, острови Кука, Табулаї, Лайн, Фенікс, Острови Товариства тощо). До Меланезії належить західна частина Океанії (Нова Гвінея, Вануату, Нова Каледонія, архіпелаг Бісмарка, Соломонові Острови, Фіджі тощо). Мікронезія — це центральна частина Океанії. До її складу входять Маріанські, Каролінські, Маршаллові Острови, острови Гілберта, Банаба, Науру тощо. Всього понад 1500 островів. Як приклад країн Океанії розглянемо Маршаллові Острови.

9.2.1. Маршаллові Острови

Загальні відомості. Офіційна назва — Республіка Маршаллові Острови. Столиця — Маджуро (понад 33 тис. осіб). Площа — 181 км2 (186-те місце у світі). Населення — близько 80 тис. осіб (182-ге місце). Державна мова — англійська. Грошова одиниця — долар США.

Географічне положення. Знаходиться в Тихому океані на північний схід від Австралії. Це центральна частина Океанії, яка має назву Мікронезія. Географічне положення країни з розвитком транспорту та глобалізаційних процесів покращується, хоча в цілому держава ще залишається доволі ізольованою від світу.

Історія виникнення та розвитку. Історики вважають, що острови були заселені ще за 2000 років до нашої ери переселенцями з Азії. У 1529 р. ці острови захопили іспанці. Наприкінці XIX ст. Іспанія продала їх Німеччині. Після Першої світової війни перейшли під опіку Ліги Націй, а після Другої світової війни — підопічні території ООН. Фактично управлялися США, які на атолах Бікіні та Еніветок провели випробування ядерної зброї. З 1991 р. суверенна держава.

Державний устрій і форма правління. Маршал лові Острови — унітарна держава, президентська республіка. Глава держави та уряду — президент. Законодавча влада належить парламенту, який складається з 33 депутатів. Країна поділяється на 25 дистриктів.

Природні умови та ресурси. Геологічно країна є двома паралельними ланцюгами вулканічних гір, на вершинах яких біля поверхні води поселилися корали. Вони й утворили 34 острови та 870 рифів. Острови низовинні, гір тут немає. Вони піднімаються над поверхнею океану лише на декілька метрів. Підземні прісні води відсутні. Є насадження кокосових пальм. На узбережному мілководді ростуть мангрові ліси.

Клімат упродовж усього року вологий і жаркий. Середньорічна температура перевищує +27 °С. Опадів випадає від 2000 до 4000 мм на рік. Нерідко бувають тайфуни. Корисних копалин майже немає.

Населення. Густота населення велика та перевищує 430 осіб на 1 км2. Коефіцієнт народжуваності мабуть найвищий у світі — 45%о. На фоні одного з найнижчих у світі показників смертності — 6%о!!!, природний приріст близький до біологічного максимуму — 40%о. Частка міського населення — 70%. Маршалльці, або мікронезійці, становлять 97% населення. Переважають протестанти — 90%.

Господарство. В економіці домінують сільське господарство та рибальство. Основними продуктами харчування мешканців островів Океанії була кокосова пальма та морепродукти. І нині вони збирають плоди кокосової пальми та хлібного дерева. На експорт виготовляють копру і пальмову олію. Вживають у їжу також батат, таро, помідори. На одному з атолів ведеться розробка фосфатів. На атолі Маджуро є єдиний міжнародний аеропорт — ворота у світ.

Культура та соціальний розвиток. Близько 90% населення країни вміє читати та писати. Тривалість життя жінок становить 66 років, чоловіків — 63 років. Своєрідна культура народу, витворена острівним життям, його звичаї принаджують сюди нечисленних туристів, переважно із США (5 тис. на рік).

Республіка Маршаллові Острови визнала незалежність України 22 грудня 1995 р. Дипломатичні відносини встановлені 25 грудня 1995 р. шляхом обміну нотами.

Запитання та завдання

1. Знайдіть на карті Маршаллові Острови. В якій частині Океанії вони знаходяться?

2. Який адміністративно-територіальний поділ Маршаллових Островів?

3. Які корисні копалини видобувають на Маршаллових Островах?

9.2.1. Маршаллові Острови
Висновки
1. Загальні питання мовознавства
1.1. Мовознавство як наука. "Вступ до мовознавства" як навчальна дисципліна
Предмет мовознавства. Зміст і основні завдання курсу "Вступ до мовознавства"
Місце мовознавства в системі наук
Методи дослідження мови
1.2. Природа, сутність, функції та будова мови
Природа і сутність мови
Функції мови
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru