Корпоративна культура: діловий етикет - Тимошенко Н.Л. - 4.3. ПРИНЦИПИ ТА КРИТЕРІЇ ПІДБОРУ ДІЛОВОГО ГАРДЕРОБУ

· Не слід ставати жертвою моди. Ваш робочий одяг є свого роду вкладенням грошей, яке має працювати кілька років, не варто, підбираючи гардероб, зупинятися на ультрасучасних речах. До того ж, дотримання останніх віянь моди може стати величезною помилкою у тому разі, коли нові тенденції не працюватимуть на вас, не збігаючись з вашим особистим стилем. Варто пам'ятати, що більшість моделей, які модельєри та дизайнери представляють на своїх виставках, створюються для того, щоб розширити існуючі межі сучасного дизайну і надзвичайно рідко (якщо не ніколи) передбачають їх щоденне, навіть вечірнє, носіння діловою людиною. Замість того, щоб поспішати купити щось новеньке, побачене на сторінках модного журналу чи по телевізору, вибирайте речі, які добре на вас сидять, личать вам, підкреслюючи ваші сильні сторони, та посилюють ваш професійний імідж.

· Варто виходити з ваших фінансових можливостей. Класичний діловий костюм для чоловіків та жінок ніколи не вийде з моди і завжди залишатиметься своєрідним центром вашого робочого гардеробу. Одяг найсвіжіших фасонів допоможе вам відчувати себе стильно (аж поки він буде модним), але якщо ви маєте обмежений бюджет, вам важко буде увесь час тягнутися за модою. Легше і простіше поновлювати класичний гардероб деякими новими, "свіжими" речами та аксесуарами. Тоді у вашому вбранні не буде різнобою стилів та напрямків моди. Так само не варто змішувати речі, які різко відрізняються в ціні (і ця різниця проявляються в якості): краще мати увесь діловий гардероб, скажімо, на "4+", ніж щось на **5+", а щось на слабеньке "З".

· Особливу увагу слід приділяти тому, як дана річ сидить на вас, як вона вам підходить. Важливо бути певним, що вибраний вами новий елемент гардеробу не лише відповідає вашому розміру, а й личить вам, робить вас привабливіше. Ми часом (або ж і часто) забуваємо про деякі з цих положень здорового глузду щодо одягу.

· Якщо ви невисокого зросту, не купуйте одяг набагато більшого розміру, він може вас "з'їсти". Якщо ви маєте високий зріст, у закоротких штанах або ж у сорочці чи піджаку з невідповідними — короткими — рукавами ви можете виглядати (і відчувати себе) незграбно.

· У тому разі, коли річ дуже вузька, не носіть її. Як би вам не було боляче визнати правду, виберіть необхідну річ правильного розміру — такого, який вам підходить, а не такого, який ви вважаєте своїм. Випираючі ґудзики, нерівності стиснутого тіла насправді лише акцентують увагу інших на тому, що ви намагаєтеся сховати. Якщо ваша вага значна, уникайте горизонтальних ліній або одягу чи аксесуарів, які візуально ділять вашу фігуру замість того, щоб створювати єдиний подовжений силует.

· Купуйте те, що сидить на вас добре зараз, а не те, що (як ви сподіваєтесь) буде добре сидіти потім, тоді, коли ви скинете кілограми, які ви намагаєтесь скинути останніх три роки.

· Не купуйте нічого, не помірявши. Перевірте, чи можете ви сісти у новому вбранні без того, щоб ґудзики спереду не розходилися; чи можете ви вільно рухатися; чи немає непотрібних зморшок та незапланованих складок на одязі, коли ви його одягнули. За допомогою трибічного дзеркала подивіться на себе спереду, ззаду та з боків.

· Чоловіки у першу чергу мають впевнитися у тому, що штани, піджак та сорочка не закороткі. Вибираючи двобортний піджак, перевірте, чи можете ви, коли стоїте, вільно застібнути його, не втягуючи живота. Рукава сорочки повинні приблизно на 1,6 см визирати з-під рукавів піджака, це правило працює і влітку. Кінець вашої краватки має бути на рівні середини паска і не вище ніж його верхній край. Холоші штанів повинні лежати на ваших черевиках спереду, а ззаду мають вільно опускатися на них.

· Жінкам варто уникати будь-якого вбрання, яке занадто вузьке, коротке, відкрите, або ж яке більш грайливе і дівоче, ніж жіноче і ділове. Це не означає, що одяг не повинен личити вам, вигідно підкреслюючи сильні сторони вашої фігури, ні — він може і має це робити. Але при цьому ваше вбрання повинне давати вам можливість бути привабливою, але не крикливою, і не заважати виконувати необхідні фізичні дії (наприклад, накреслити діаграму при представленні проекту, дістати папери з верхньої полиці шафи і т.ін.).

Багато факторів визначають, чи підходить вам дане конкретне вбрання.

Купуючи нову річ у ваш діловий гардероб, поставте собі наведені нижче запитання:

· Чи це вбрання підходить для роботи, яку я виконую; чи відповідає воно моєму положенню у компанії/фірмі/ установі, моїй посаді?

· Чи відповідає вибраний одяг тому, що носять інші співробітники у моїй компанії/чи відповідає він існуючому кодексу ділового одягу моєї компанії?

· Чи відповідає це вбрання тому, що носять люди у даній місцевості/регіоні?

· Чи тепер підходящий сезон для цього одягу?

· Чи зможу я, одягнувши цю річ, виконувати усі фізичні дії, що передбачаються моєю роботою (наприклад, писати на демонстраційній дошці або представляти нове устаткування), і відчувати себе при цьому комфортно і впевнено?

· Чи це вбрання підходить для тієї конкретної ситуації, для якої я його купую/для того конкретного заходу, на який я планую його одягнути (зустріч з важливим клієнтом фірми; переоблік технічного обладнання офісу, що відбудеться у суботу у другій половині дня)?

· Чи ця річ добре сидить на мені/чи підходить вона мені?

· Чи не розходяться ґудзики на одязі, коли я сиджу?

· Чи добре виглядає ця річ на мені збоку, ззаду?

· Чи це підходящий для мене колір?

· Чи личить мені це вбрання?

· Чи буду я одягати цю річ часто?

· Чи зможу я комбінувати цю річ з іншими елементами мого робочого гардеробу?

· Чи свідчить це вбрання про мій професіоналізм?

· Чи почуватиму я себе впевнено у цьому вбранні на зустрічі з моїм керівником, на якій буде присутній співробітник — мій "супротивник" при розгляді кандидатур для наступного підвищення у посаді, одягнений у свій найкращий діловий костюм?

· Чи подобається мені ця річ?

Якщо ви не можете відповісти "Так" на більшість із наведених запитань, виберіть щось інше.

4.4. ТРАДИЦІЙНИЙ ДІЛОВИЙ ГАРДЕРОБ: СТРАТЕГІЯ ДЛЯ ЖІНОК
КОСТЮМ ЗІ СПІДНИЦЕЮ
БАЗОВИЙ ТРАДИЦІЙНИЙ ГАРДЕРОБ ДІЛОВОЇ ЖІНКИ
4.5. ТРАДИЦІЙНИЙ ДІЛОВИЙ ГАДЕРОБ: СТРАТЕГІЯ ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ
БАЗОВИЙ ТРАДИЦІЙНИЙ ГАРДЕРОБ ДІЛОВОГО ЧОЛОВІКА
4.6. ОДЯГ БІЗНЕСМЕНА У НЕФОРМАЛЬНИХ РОБОЧИХ СИТУАЦІЯХ. НЕФОРМАЛЬНИЙ ДІЛОВИЙ ОДЯГ
4.7. МІМІКА, ЖЕСТИ, ПОЗА - ВАЖЛИВІ СКЛАДОВІ ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИ
ЖЕСТИ
ВИРАЗ ОБЛИЧЧЯ
ПОЗА/СТАТУРА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru