Корпоративна культура: діловий етикет - Тимошенко Н.Л. - НЕПРИЙНЯТНЕ У ПОВЕДІНЦІ ПІД ЧАС ДІЛОВОЇ ІЖІ

Певна поведінка відвідувачів ресторану згідно з нормами етикету вважається неприйнятною, недопустимою, особливо і насамперед під час ділової їжі, коли хороше, сприятливе враження на інших гостей та господаря має особливе значення.

Деякі з цих зауважень стосуються безпосередньої поведінки за столом, деякі — ставлення до оточуючих:

· Критика та вираження незадоволення. Якщо ви — гість, ніколи не виражайте незадоволення щодо якості їжі та напоїв: ваші зауваження можуть прозвучати як не сприймання, а гірше — як засудження зробленого господарем вибору ресторану, кухні.

· Розхлябане, неповажливе поводження за столом. Те, як ви сидите та поводитесь за столом, безумовно, передає певну інформацію — ваше ставлення до оточуючих та того, що відбувається навколо вас. Головне, ваша поза та жести мають відображати вашу впевненість у собі" а також вашу готовність брати участь у діловому обговоренні. Не торкайтеся руками свого волосся, не крутіть окреме пасмо (звичка, притаманна багатьом жінкам). Не нахиляйтеся низько над тарілкою, сидіть рівно і спокійно. Не грайтеся з прикрасами (обручками, кулонами, ланцюжками тощо), залиште у спокої краватку. Не стукайте нігтями по столу, не трясіть колінами та не брязкайте у кишенях ключами або дріб'язком.

· Ігнорування темпу їжі інших гостей. Не починайте їсти першим, до того, як усім іншим будуть подані замовлені ними страви. Почекайте, поки господар першим покуштує зі своєї тарілки. Якщо господар — ви, запросіть розпочати їжу тих, кому вже вона була подана, сказавши: "Будь ласка, починайте, не чекаючи, ваша страва може прохолонути".

· Неакуратне, шумне жування їжі. Етикет вимагає якомога тихіше їсти подані вам страви. Набирайте у ложку або на виделку адекватну кількість їжі, яку не важко буде донести до рота, прожувати та проковтнути. Жуйте із закритим ротом. Не набивайте їжу за одну щоку та не пийте тоді, коли ви ще не проковтнули прожоване.

· Діставання віддалених предметів на столі. Не намагайтеся дотягнутися до потрібного вам предмета, який знаходиться далеко від вас. Попросіть передати його вам. Без подібного прохання ви можете взяти тільки те, що знаходиться у невидимих межах, які відділяють вашу тарілку, келихи та прибор від сусідських.

· Вичищання тарілки хлібом. У деяких країнах та регіонах світу вичищання тарілки хлібом є національною традицією. Але загальноприйняті привила етикету не тільки не заохочують, але і не підтримують подібної поведінки, вважаючи її неприйнятною.

· Після того, як ви доїли, не відсувайте тарілку від себе (кому вона потрібна, брудна та неприваблива?), не варто також казати при цьому щось типу: "Усе, наївся" або "Уф, добре поїв, більше не можу/не хочу",

· Надмірне вживання алкоголю. Така поведінка не тільки заважає справі (ваша голова не здатна адекватно працювати), але може призвести до погіршання ділових відносин з вашим партнером/вашими партнерами. Надмірне вживання алкоголю завжди тягне за собою гучні розмови, сміх, які, як правило, надзвичайно негативно сприймаються іншими гостями ресторану.

· Приведення себе у порядок за столом" Ніколи не розчісуйте волосся і не пригладжуйте його руками, сидячи за столом. Жінки повинні уникати фарбування губ, очей іт. ін., як правило, це сприймається негативно партнера-ми-чоловіками: вони роблять висновок, що жінка не стала діловою людиною, яка знає правила гри — бізнесу.

· Вживання зубочистки перед іншими присутніми. Ніколи не використовуйте за столом зубочистку. Якщо вам необхідно це зробити, ви маєте бути в абсолютно приватному місці. Уникайте також чищення зубів язиком після закінчення їжі. Такі дії звичайно супроводжуються звуками, які, разом із загальною картиною вашого обличчя, як правило, зрозуміло мало привабливі.

8.7. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ, ЯКІ МОЖУТЬ ВИНИКНУТИ ПІД ЧАС ДІЛОВОЇ ЇЖІ
КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ
Розділ 9.Ділові поїздки
9.1. ПЛАНУВАННЯ ТА ПІДГОТОВКА ДІЛОВИХ ПОЇЗДОК
ПИТАННЯ, НА ЯКІ ТРЕБА ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ПОЇЗДИ
БАГАЖ, ЯКИЙ ПОЛЕГШИТЬ ВАШУ ПОЇЗДКУ
9.2. ЕТИКЕТ У ДОРОЗІ
ЩО РОБИТИ, КОЛИ В ДОРОЗІ ВИНИКАЮТЬ ПРОБЛЕМИ?
9.3. ГОТУЄМОСЯ ДО ВІДРЯДЖЕННЯ ЗА КОРДОН
9.4. ВДАЛЕ ЗАВЕРШЕННЯ ДІЛОВОЇ ПОЇЗДКИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru