Теорія журналістики - Приступенко Т.О. - 3. Неупередженість

Програми Бі-Бі-Сі повинні створюватися на засадах неупередженості, відкритості й відвертості. В якому б куточку світу не працювали репортери Бі-Бі-Сі, вони повинні бути незмінно чесні з постачальниками інформації або джерелами і ставитися до них з повагою. Під час підготовки програми слід постійно запитувати себе: чи справедливі ми щодо цих людей і подій?

Стосунки з учасниками програм

Учасники програм мають право знати:

— про що саме йдеться у програмі;

— характер їхньої участі — наприклад, інтерв'ю чи дискусія;

— якщо вони беруть участь у дебатах або дискусії — весь спектр думок і поглядів, які можуть бути па ній представлені, і, за можливістю, прізвища решти учасників;

— якщо в них беруть інтерв'ю — яких саме питань воно торкатиметься;

— виступатимуть вони у прямому ефірі чи це буде запис, чи буде плівка монтуватися.

Приховування інформації від учасників програми Автори програми не повинні розкривати учасникові істинних цілей програми лише в таких випадках:

— якщо цього недвозначно вимагають суспільні або державні інтереси;

— якщо автори програми мають справу із серйозною протизаконною чи антигромадською діяльністю.

Ваші хитрощі повинні обмежуватися тим необхідним мінімумом, якого вимагає предмет, і вдаватися до них можна лише з дозволу керівника відділу, замовника програми або іншого співробітника Бі-Ві-Сі їхнього рангу.

Інтерв'ю

Журналісти Ві-Бі-Сі провадять інтерв'ю ввічливо, дотримуючись гарних манер. Вони можуть бути прискіпливими, гострими, скептичними, інформованими по суті справи, але не повинні бути упередженими, неввічливими чи емоційно прихильними до однієї зі сторін спору. Особам, які дають інтерв'ю, слід надати можливість повністю відповісти на поставлені запитання.

Монтаж записаного матеріалу

Сучасна технологія зробила запис значно дешевшим. Проте в цій перевазі є прихована вада, оскільки монтаж потребує більше часу і не застрахований від помилок. Ми повинні бути впевнені, що у процесі скорочення не перекрутимо сказаного чи побаченого. Саме в цьому полягає наша порядність щодо учасників програми і глядачів.

Особі, яку під час інтерв'ю просять відповісти на детальну критику на її адресу, слід надати можливість відповісти на кожне з основних зауважень, що прозвучали у програмі.

Так само особу, яка дає інтерв'ю, слід попередити, що записаний матеріал буде монтуватися. Процес монтажу повинен провадитися без будь-якої упередженості, щоб збереглися всі суттєві висловлювання й думки особи, яка давала інтерв'ю.

Пошук в Інтернеті

Зазначене вище стосується всіх, хто веде пошук матеріалів або джерел інформації в Інтернеті. Під час пошуку слід користуватися адресою Бі-Бі-Сі й недвозначно заявити, що ви дієте від імені Корпорації. Єдиний виняток із цього правила становить ситуація, коли ви маєте справу з протизаконною або антигромадською діяльністю і приховування вашої належності однозначно продиктоване суспільними інтересами. Право па відповідь

Особам і уста но нам, звинуваченим у зловживаннях чи некомпетентності або підданим у програмі суворій критиці, мас бути надане право й можливість дати відповідь па звинувачення або критику в межах цієї ж програми. Якщо це неможливо або недоречно, обов'язково зверніться за консультацією до керівника відділу або замовника програми.

Відмова від участі

Там, де відмова приватної особи або представника якоїсь організації від участі в програмі викличе здивування глядачів Його відсутністю, поясніть причини відмови в не упередженому для відсутності тоні. Обміркуйте можливість передачі думок відсутнього учасника, спираючись на відомі вам факти.

Анонімність

Трапляються випадки, коли розкриття імені учасника програми може бути недоцільним або недоречним, наприклад:

— з міркувань безпеки;

— правових міркувань.

Лише у виняткових випадках зберігається анонімність особи, яка переховується від закону на території Сполученого Королівства. У таких випадках ви завжди повинні заздалегідь проконсультуватися з керівником з питань редакційної політики.

Якщо анонімність усе ж необхідна, вона повинна бути цілковитою. Закадрове озвучення, як правило, бажаніше від технічного викривлення голосу, а розмиті риси обличчя — від просторової дискретизації зображення (пікселяції).

Коли закон або редакційна політика Бі-Бі-Сі вимагає нерозголошення особи причетних до судової справи людей, анонімність означає: ні імені, ні адреси, ні фотознімку. Це також означає відсутність будь-яких натяків на особу. Особливо великого значення ця вимога набуває щодо потерпілих від злочинів і свідків.

Педофіли

Бі-Бі-Сі, як правило, вважає за можливе оприлюднювати імена або фотографії педофілів чи інших сексуальних злочинців, які відбули покарання й випущені на волю, тільки якщо ці дані вирішить зробити доступними широкому загалу поліція. Факт оприлюднення цих даних іншими ЗМІ ще не вважається достатнім виправданням такого кроку.

Ідентифікація особи за методом "складання пазлу" Розповідаючи про тяжкі сексуальні злочини, скоєні над дітьми, ви мусите вжити всіх заходів перестороги, аби уникнути ефекту "пазлу", коли, склавши докупи розрізнені деталі відомостей про жертву, подані різними інформаційними агенціями, можна встановити її особу. Детальніше це розглянуто в розд. 37 "Настанов журналістам Бі-Бі-Сі". Програми за участю дітей

З дітьми, які беруть участь у програмі, слід поводитися з граничним тактом і обережністю, аби врівноважити різні й суперечливі інтереси самих дітей, їхніх батьків та аудиторії в цілому.

Перш ніж брати інтерв'ю в дітей, обов'язково заручіться дозволом їхніх батьків або опікунів. Так само слід одержати згоду самої дитини, і в разі будь-якої її відмови від участі не наполягати.

Є спеціальні закони, які захищають дітей, причетних до судових справ.

Детальніше про етичні та юридичні аспекти участі дітей у програмах розглянуто у розд. 14 "Настанов журналістам Бі-Бі-Сі".

Змалювання картини життя

Бі-Бі-Сі прагне змальовувати повну й неупереджену картину буття різних народів і культур Великої Британії і всього світу, показуючи життя таким, як воно є.

Розповідаючи про соціальні групи, уникайте стереотипів. У разі якихось упереджень або соціальних бар'єрів ми повинні чесно їх показати, але нічого не будемо робити для їх увічнення. Описуючи різні соціальні групи, спитайте в їх представників, як вони самі себе називають. Можливо, є цілком обґрунтовані підстави називати їх якось інакше. Легковажні характеристики можуть бути образливі, особливо якщо та чи інша група ворожо ставиться до свого оточення, відокремлена від нього або схильна до кримінальних проявів.

Подальші зауваження зазначені у розд. 9 "Настанов журналістам Бі-Бі-Сі".

Дотримання місцевих законів

Працюючи за кордоном, неухильно дотримуйтесь місцевих законі". Якщо той чи інший аспект місцевого законодавства, на вашу думку, суперечить основним свободам чи демократичним засадам або стає на заваді відповідальному створенню програми, ви повинні порадитися з керівником відділу або замовником програми, як діяти далі. У свою чергу вони повинні у разі необхідності звернутися за консультацією до контролера редакційної політики.

4. Безсторонність
5. Недоторканність приватного життя
6. Пристойність, людська гідність, насильство, антигромадська поведінка
7. Процедура розгляду та узгодження
Додаток 2 Етичні засади роботи журналіста: західний досвід
І. Вступ
II. Західний досвід саморегуляції журналістського середовища
1. Французькі закони про пресу та журналістів від 1881,1935—1974 pp.: аналіз загальних тенденцій
2. Французька комісія з прес — картки: хто має і хто не має права називатися журналістом
3. Західні етичні кодекси журналістів: провідні завдання та реальна сфера впливу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru