Інформаційні системи і технології на підприємствах - Плескач В.Л. - Архітектура MicroStrategy

На рис. 8.5 показано архітектуру інформаційно-аналітичної системи, побудованої на балі ВІ-платформи MicroStrategy. MicroStrategy Intelligence Server через Web-сервер приймає запити від користувачів, формує запити до бази даних і метаданих, одержуючи відповідь на ці запити, забезпечує обчислення, формує звіт, а потім через Web-сервер надсилає його користувачеві. Інша можливість - формування запиту за розкладом або умовою на Narrowcast-сервері з подальшим розсиланням одержаних звітів через поштовий сервер.

MicroStrategy забезпечує технології Business Intelligence для різного типу підприємств. Це дає змогу вирішити усі запити сучасного бізнесу, що охоплюють:

o повний спектр бізнес-функціональності - інтегровані протоколи, панелі, звіти, аналітика, попередження і повідомлення;

o глибокий аналіз - складний аналіз даних у сховищі даних, що включає здобуття даних, предиктивний, статистичний, фінансовий і математичний аналіз;

Рис. 8.5. Архітектура платформи MicroStrategy

o адміністративний контроль - здатність виконувати усі операції та їх адміністрування;

o необмежена здатність до розширення - відкриті програмні інтерфейси, що підтримують такі галузеві стандарти, як Internet-служби, Java™, XML/XSL, DHTML, AJAX, CSS, і COM - дає змогу інтегрувати застосунки з іншими системами підприємства.

Архітектура MicroStrategy платформа MicroStrategy є єдиною уніфікованою архітектурою і включає;

1) єдину, уніфіковану об'єктну модель, що дає можливість описати будь-яку предметну область;

2) органічну платформу, що об'єднує 11 компонент, що дає змогу задіяти будь-який об'єкт для розв'язання бізнес-задач будь-якої складності.

Усі компоненти орієнтовані на використання об'єктно орієнтованої парадигми й інкапсуляції об'єктів для досягнення максимальної розширюваності і продуктивності.

Об'єктна модель реалізується за допомогою метаданих MicroStrategy. Метадані містять блоки або об'єкти, необхідні для опису бізнес-моделі. Метадані зберігають ЦІ об'єкти у базі даних для ефективного управління, повторного використання і кращої продуктивності. Об'єкти використовуються для створення нових об'єктів, таких як звіти. Отже, якщо змінюється один об'єкт, то змінюються всі залежні від нього об'єкти.

Платформа MicroStrategy використовує об'єкти метаданих для створення звітів, протоколів, панелей, аналізу і попереджень. Платформа надає всі стилі ВІ уніфікованих для різних призначених для користувача інтерфейсів, що включають портали, офісні застосування Microsoft, Internet-навігатори, електронні листи, мережеві принтери, файл-сервери, бездротові пристрої і мобільні телефони. Платформа MicroStrategy містить набір інтегрованих продуктів, що надають унікальну функціональність.

Мінімальний набір застосунків MicroStrategy включає:

1. Застосунки розробки для побудови бізнес-об'єктів: MicroStrategy Architect і Desktop.

2. Сервер для управління користувачами, безпекою: Micro-Strategy Intelligence Server.

3. Клієнтські застосунки для підготовки звітів та аналізу: MicroStrategy Web, MicroStrategy Office і Narrowcast Server.

Платформа MicroStrategy включає такі програмні продукти:

1. MicroStrategy Intelligence Server - сервер аналізу і звітності . Реалізує централізоване управління застосуй ками з можливістю використання багатотерабайтних баз даних та підтримки до мільйона користувачів. Сервер регулює потоки завдань у режимі мультиобслуговування багатьох користувачів.

2. MicroStrategy Narrowcast Server - сервер для офлайно-вої обробки запитів і доставки звітів (за розкладом або при настанні критичних подій) за допомогою електронної пошти (Lotus, Exchange, SMTP), бездротових і голосових систем.

3. MicroStrategy OLAP Services - засіб оперативної аналітичної обробки.

4. MicroStrategy Report Services - засіб генерації аналітичних і довідкових матеріалів, відомостей збалансованих показників щодо поточної роботи, а також звітів, де відображено основні показники діяльності та подано оперативну інформацію.

5. MicroStrategy Data Mining Services - засіб інтелектуального аналізу даних із застосуванням нейронних мереж, кластеризації, багатовимірної регресії і дерев рішень.

6. MicroStrategy SAP® Services - інтерфейс до програмних продуктів компанії SAP.

MicroStrategy Intelligence Server. Архітектурним базисом платформи MicroStrategy є MicroStrategy Intelligence Server™. Intelligence Server динамічно збирає об'єкти метаданих для створення запиту SQL, оптимізованого для різних реляційних СУБД. Intelligence Server одержує дані, проводить додаткові аналітичні обчислення, не доступні в базах даних, форматуе звіт і відправляє його бізнес-користувачам через MicroStrategy Web, MicroStrategy Office, Desktop або Narrowcast Server.

Intelligence Server - розширюваний аналітичний сервер, що підтримує паралельну обробку. Підтримує швидкий доступ до терабайтних сховищ даних десятків тисяч користувачів. Підтримуються технології кешування, балансування навантаження, пріоритету ресурсів і пулу коннектів. Проводиться доступ і об'єднання даних з множини джерел, таких як сховища даних, бази даних, просторові бази даних і навіть файли. Також Intelligence Server управляє користувачами, доступами і системною безпекою. Опція кластеризації збільшує розширюваність і надає захист від збоїв з автоматичним відновленням у разі відмови.

MicroStrategy Intelligence Server дозволяє застосовувати складну аналітику для обробки інформаційних масивів. Основні проблеми пов'язані з великими обсягами інформації, зокрема проблема трафіку мережі при аналізі великих обсягів даних, проблема роботи з великими таблицями, проблема вибору таблиці, з якою потрібно працювати. У MicroStrategy Intelligent Server вони забезпечуються таким чином. Усі обчислення проводяться або з використанням сервера бази даних, або за допомогою передачі мережею тільки результатів запитів.

MicroStrategy Intelligence Server підтримує єдиний централізований репозиторій метаданих, з якого всі користувачі можуть одержати необхідну інформацію згідно зі своїми правами доступу.

MicroStrategy Report Services. MicroStrategy Report Services™ розширює можливості Intelligence Server, надаючи служби складання звітів за допомогою MicroStrategy Web, MicroStrategy Office, Desktop і Narrowcast Server. Report Services має різноманітні опції форматування для складання всього спектра звітності:

o операційні звіти - звітність, що включає точну розмітку форматування, агрегація в ієрархії або групи для поліпшення відображення інформації;

o протоколи і панелі - звіти, призначені для відображення оглядової інформації за допомогою шкал, циферблатів, ключових показників (КРІ);

o рахунки і кошториси - спеціально оформлені звіти відповідно до фінансових вимог;

o бізнес-звіти - комбіновані звіти, що включають графіки, деталізовані дані, які пояснюють тексти, тощо. Report Services дають змогу створювати всі описані види звітності, використовуючи будь-який Internet-навігатор зі збереженням усіх властивостей інтерактивності і засобів WYSIWYG дизайну.

MicroStrategy OLAP Services. MicroStrategy OLAP Services™ дає змогу розширити Intelligence Server класичною функціональністю багатовимірних OLAP-кубів. OLAP Services створюють і підтримують куби, тобто багатовимірні структури, що використовують у звітах MicroStrategy.

OLAP Services підтримує об'єкти звіту (метрики і атрибути) в кубах таким чином, що аналітик може маніпулювати об'єктами звіту, будувати успадковані метрики або модифікувати критерії фільтру. Оскільки усі ці дії відбуваються на рівні Intelligence Server, а не в базі даних, аналітик швидко одержує їх аналіз.

Однією з найчастіших дій користувача є деталізація даних. За допомогою OLAP Services куб може містити атрибути, до яких найбільш вірогідний доступ у разі запиту на деталізацію.

Це збільшує продуктивність, оскільки виключається повторне звернення до сховища даних.

MicroStrategy Web. Universal MicroStrategy Web™ і MicroStrategy Web Universal™ надають потужний дружній для користувача інтерфейс для інтерактивного аналізу через Internet-навігатор. Особливістю інструментальних засобів MicroStrategy є підтримка користувачів із будь-яким досвідом роботи. Використання новітніх технологій, що включають DHTML, CSS і AJAX, MicroStrategy Web і Web Universal надають весь спектр функціональності через інтерфейс Internet-навігатора.

Оскільки MicroStrategy Web і Web Universal працюють без використання рецептів (cookies) через "тонкий" Web-клієнт, то вони без проблем працюють через усі стандартні міжмере-жеві екрани.

MicroStrategy Web надає Web-інтерфейс, використовуючи Active Server Pages (ASP) на комп'ютерах з 32-бітовим процесором і встановленим Web-сервером Microsoft Internet Information Service (IIS) на операційній системі Microsoft Windows®.

Narrowcast Server. MicroStrategy Narrowcast Server™ є засобом розсилання персональних звітів і нагадувань. На відміну від інтерактивного оточення MicroStrategy Web, Narrowcast Server доставляє статичні звіти.

Narrowcast Server може доставляти більше 100 000 звітів на годину і підтримувати велику кількість користувачів. При-строями-одержувача ми можуть бути: електронна пошта, файл-сервери, мережеві принтери, бездротові пристрої, наприклад, мобільні телефони або кишенькові комп'ютери. Narrowcast Server включає Subscription Portal для оформлення підписки через Internet-навігатор. Звіти можуть подаватися у вигляді корпоративної звітності Report Services і протоколів у форматах PDF, книг Microsoft Excel, наборів даних у форматі CSV.

MicroStrategy Office. MicroStrategy Office™ надає звітність користувачам MicroStrategy в офісних застосунках Microsoft Excel, PowerPoint, Word, Outlook. У момент підключення MicroStrategy Office синхронізує файли, зберігаючи виконану роботу з аналітики і форматування.

MicroStrategy Desktop. MicroStrategy Desktop™ є інтерфейсом для розробки застосувань ВІ й аналізу, орієнтований переважно на аналітиків" досвідчених користувачів і розробників. Desk top дає можливість створювати об'єкти метаданих, що використовуються для розробки звітів, протоколів і панелей. Набір редакторів і майстрів дає змогу прискорити розробку застосувань без додаткового написання програмного коду. Разом з MicroStrategy Architect є базовий засіб для створення застосувань ВІ. Робочий стіл є також потужним засобом для проведення складного аналізу, який активно досліджує наявні дані, щоб одержати найцінніші відомості. Набір опцій аналізу включає здобуття даних, предикативний аналіз, статистичний аналіз, фінансовий аналіз, математичний аналіз, аналіз множин і аналіз часових послідовностей. Можливості Desktop доступні через інтерфейс Windows або "тонкий клієнт".

MicroStrategy Architect. MicroStrategy Architect™ є засобом швидкого створення об'єктів метаданих. Ці об'єкти описують фізичну структуру бази даних за допомогою логічної, об'єктно орієнтованої моделі. Architect використовує набір майстрів і графічних редакторів для зв'язку бізнес-моделі підприємства і фізичної моделі бази. Створення подібної абстракції фізичної бази даних у логічну бізнес-модель робить подальше складання звітів швидким і чітким процесом. Логічна бізнес-модель надає рівень ізоляції між фізичною базою даних і застосуваннями звітності.

Об'єктно орієнтована модель метаданих дає можливість здійснювати зміни з багатьма об'єктами швидко і прозоро для всіх залежних об'єктів. Така структура фізичної моделі дає MicroStrategy змогу бути сумісною з різними платформами, що підтримують сховища даних.

MicroStrategy ВІ Developer Kit. MicroStrategy ВІ Developer Kit™ включає MicroStrategy Architect, Desktop і аналітичні модулі затосувань, розроблених для прискорення розробки та впровадження застосувань ВІ. Модулі охоплюють фінансовий аналіз, управління кадрами, аналіз Internet-трафіку, аналіз продажу, аналітику замовників тощо.

Кожен модуль включає модель даних, бібліотеку метрик, атрибутів, ієрархій і звітів. Підходи для аналітики можуть бути швидко адаптовані до конкретних вимог підприємства. Це є відмінною рисою продуктів MicroStrategy.

Administrator MicroStrategy. Administrator™ - набір за* собів для централізованого моніторингу та управління всією ВІ інфраструктурою. Основні можливості: автоматизація адміністрування користувачів; управління у реальному режимі часі застосуваннями; аналіз витрат ресурсів; управління поширенням застосувань.

MicroStrategy Administrator складається з трьох головних компонент:

1. Command Manager - дає змогу здійснювати адміністрування великих груп користувачів за допомогою використання текстових команд за допомогою графічного інтерфейсу або інтерфейсу командної строки.

2. Enterprise Manager - дає можливість здійснювати аналіз використання бази даних, збирати статистику для подальшого налагоджування продуктивності.

3. Object Manager - дає змогу здійснювати управління об'єктами і швидко переходити від фази розробки до фази впровадження.

SDK MicroStrategy. MicroStrategy SDK включає: документацію АРІ (програмного інтерфейсу) і функціональності платформи; інструменти розробки порталів, внутрішньої безпеки й інтеграції з Internet-службами; утиліти і програмний код. Вирізняють такі групи програмних інтерфейсів: MicroStrategy Web API; MicroStrategy Intelligence Server API; MicroStrategy Narrowcast Server API; MicroStrategy Office API.

MicroStrategy Transactor - сервер документообігу, на основі ВІ-застосунків організовує реальний процес прийняття рішень.

Архітектура платформи MicroStrategy пропонує єдину інтегровану технологію бізнес-інтелекту корпоративного рівня, що задовольняє сучасні вимоги до звітності. Заснована на єдиних, об'єктно орієнтованих метаданих, MicroStrategy складається з різних пограмних продуктів, що надають повний набір ВІ функціональності бізнес-користувачам, аналітикам і адміністраторам.

Проведення аналітичних обчислень MicroStrategy Intelligence Server базується на логічній моделі даних (метаданих), що відображає як структуру сховища інформації, дані з якого необхідно аналізувати, так і структуру аналітичних звітів, які потрібно одержувати. MicroStrategy Intelligence Server дає можливість побудови загальної логічної моделі даних, що дозволяє кожному відділу підприємства вирішувати специфічні задачі, не створюючи власної моделі даних для кожного департаменту.

У MicroStrategy об'єктами бази метаданих MicroStrategy є звіти, що є комбінацією всіх об'єктів. Звіти можуть мати форму таблиць або графіків.

Основна властивість MicroStrategy Intelligence Server - потужні аналітичні можливості. Аналіз часових рядів також є важливим типом аналізу. Компаніям потрібно знати, як їх бізнес змінюється за часом, наприклад, як параметри поточного року відрізняються від параметрів попереднього. Необхідно мати можливість проводити регресійний аналіз і прогнози. MicroStrategy Intelligence Server має спеціальні засоби для аналізу подібних часових рядів.

Важливим є також аналіз сегментації. Підприємству важливо поділити базу клієнтів на сегменти за різними ознаками, щоб адекватно знаходити замовників на свої продукти. MicroStrategy Intelligence Server забезпечує проведення аналізу сегментації за допомогою системи фільтрів. Аналіз умов дає змогу пов'язувати різні атрибути в одному запиті.

Однією з найважливіших можливостей MicroStrategy Intelligence Server є перевірка гіпотез. Усі варіанти аналізу призначені для вирішення типових завдань бізнесу.

ВІ Web-сервіси, спільна робота, бездротові і мобільні комунікації об'єднаються у вигляді мереж бізнес-аналізу, які будуть доповнені засобами моніторингу бізнес-діяльності (Business activity monitoring, ВАМ).

ВІ Web-сервіси. Постачальники часто ідентифікують продукти EBIS з ВІ-порталами, тому що версії цих продуктів для Web забезпечують точку входу до корпоративної інформації. Часто ці ВІ-портали підтримують також зв'язки з неструкту-рованою інформацією, хоча зазвичай для цього потрібна певна система інтеграції. Продукти EB1S все більш фокусуються на корпоративних мережах типу extranet. Нова компонентна архітектура SOA, орієнтована на сервіси, є розвитком серверів застосувань і корпоративних порталів. Ці інновації пов'язані з технологіями J2EE, .NET. ВІ Web-сервіси роблять ВІ-інстру-менти відкритими компонентами з дружніми інтерфейсами і доступними в усіх типах мереж.

Інша стійка тенденція стосовно доставки ВІ-інформації проглядається у постачальників, що дає можливість ВІ-про-дуктам доставляти звіти за допомогою мобільної технології, включаючи персональних електронних помічників PDA, Internet-телефони і пейджери.

Нова технологія моніторингу бізнес-діяльності ВАМ є операційним ВІ і поєднує інтеграцію застосунків у режимі реального часу з можливостями бізнес-аналізу. Використовуючи транзакційні дані, здобуті із систем обробки транзакцій у реальному часі, ВІ-інструменти аналізують ці дані і видають попередження про критичні події та інформацію користувачам, що приймають безпосередні рішення.

MicroStrategy забезпечує технологічну підтримку доступу користувачів до інформаційного ресурсу, підтримку розподілених технологій аналітичних обчислень і формування аналітичних звітів, а також захист від несанкціонованого доступу до інформації, пошук інформації і виконання запитів до сховища даних.

Система звітності функціонує, як правило, через сервер, надаючи користувачу результати своєї роботи (готові звіти) за допомогою Web-інтерфейсу. Доступ до необхідних звітів здійснюється через Web-браузер, наприклад, Microsoft Internet Explorer або Netscape Navigator/Communicator. Сховище даних (Data Warehouse) системи MicroStrategy є базою даних одного з таких типів: SQL Server, Oracle, DB2, Teradata, Sybase, Informix, Tandem, Red Brick, Access. Це сукупність таблиць, пов'язаних між собою колонками кодових значень атрибутів. У сховищі можуть бути кілька видів таблиць: 1) таблиці фактів; 2) таблиці якостей; 3) оглядові таблиці; 4) таблиці відношень; 5) комбіновані таблиці; 6) таблиці перетворень; 7) таблиця відображення розділення. Обов'язковою є наявність принаймні однієї таблиці фактів або таблиці якостей.

Структура сховища даних системи MicroStrategy традиційно орієнтована на обробку даних за технологією OLAP.

OLAP-системи
OLAP-запити
8.4 Інтелектуальні технології Data Mining і Text Mining
Задача класифікації і регресії
Задача пошуку асоціативних правил
Задача кластеризації
Моделі Data Mining
Статистичні методи Data Mining
Кібернетичні методи Data Mining
Інтелектуальні технології Text Mining
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru