Історія України - Левицька Н.М. - Постанова верховної ради української PCP про розгляд вимог студентів, які проводять голодування м. Києві з 2 жовтня 1990 року 17 жовтня 1990 рік

Розглянувши вимоги студентів, які проводять голодування в м. Києві, передані Президії Верховної Ради УРСР 2 жовтня 1990 року, та взявши до уваги результати роботи узгоджувальної комісії Верховної Ради УРСР, утвореної 16 жовтня 1990 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ПОСТАНОВЛЯЄ:

Стосовно проведення нових виборців:

Впродовж другої сесії Верховної Ради УРСР прийняти Закон про референдум в Українській PCP, Закон про громадські об'єднання та організації в Українській PCP, Закон про статус народного депутата Української PCP, передбачені порядком денним, та Закон про вибори в Українській PCP на багатопартійній основі.

В 1991 році провести в Українській PCP народне голосування (референдум) з питання довіри Верховній Раді Української PCP дванадцятого скликання і за його результатами вирішити питання про проведення нових виборів до кінця року.

Стосовно військової служби громадян України:

Забезпечити проходження строкової військової служби громадян України поза межами республіки тільки за добровільною згодою громадянина.

З цією метою до 31 грудня 1990 року прийняти Закон про проходження строкової військової служби громадянам України на території республіки. Закон про альтернативну військову службу, а також утворити необхідні державні органи.

Стосовно націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України:

Відповідно до постанови Верховної ради УРСР від 15 жовтня 1990 року розглянути на сесійному засіданні висновки Державного арбітражу УРСР, Міністерства юстиції УРСР і Державного Комітету УРСР по економіці у питанні щодо націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України і до 1 грудня 1990 року утворити тимчасову комісію Верховної Ради УРСР з цього питання.

Стосовно союзного договору:

Згідно із Зверненням Президії Верховної Ради УРСР, схваленим Верховною Радою УРСР 15 жовтня 1990 року, спрямувати всі зусилля Верховної Ради УРСР на стабілізацію політичної і економічної ситуації в республіці, на побудову правової суверенної Української держави, прийняття нової Конституції республіки, і поки цього не досягнуто, укладення Союзного договору вважати передчасним.

5. Стосовно відставки Голови Ради Міністрів УРСР:

Прийняти до відома повідомлення Голови Верховної Ради УРСР Кравчука Л. М. від 17 жовтня 1990 року стосовно відставки Голови Ради

Міністрів Масола В. А. і вирішити це питання у порядку, передбаченому статтею 97 п. 9, статтею 108 п. 4 Конституції УРСР.

6. З метою створення правової основи для виконання цієї постанови до листопада 1990 року привести діючу Конституцію УРСР у відповідність з положенням Декларації про державний суверенітет України

Голова Верховної Ради української PCP Л. Кравчук.

Сільські вісті. - 1990. - 24 жовтня.

Із закону УРСР "Про президента української PCP" 5 липня 1991 р.

Стаття 1. Відповідно до Конституції Української PCP Президент Української Радянської Соціалістичної Республіки є найвищою посадовою особою Української держави і главою виконавчої влади. Повноваження Президента Української PCP визначаються Конституцією Української PCP.

Стаття 2. Президентом Української PCP може бути громадянин Української PCP не молодший тридцяти п'яти років на день виборів.

Одна й та ж особа не може бути Президентом Української PCP більше двох строків підряд.

Президент Української PCP не може бути народним депутатом, займати будь-яку посаду у державних органах і громадських об'єднаннях, а також в будь-яких організаціях та займатися комерційною діяльністю.

Якщо особа, обрана Президентом Української PCP є народним депутатом, депутатські повноваження припиняються з моменту вступу на посаду.

Порушення вимог цієї статті призводить до втрати президентських повноважень, обрана особа не може бути приведена до присяги.

Стаття 4. Президент Української PCP вступає на посаду з моменту прийняття присяги.

При вступі на посаду Президент Української PCP приносить присягу .Присяга приноситься Президентом Української PCP не пізніше, як у п'ят-надцятиденний строк після офіційного оголошення результатів виборів.

Дату принесення присяги визначає Верховна Рада Української PCP.

Стаття 5. Президент Української PCP вправі брати участь у засіданнях

Верховної Ради Української PCP, в обговоренні питань, винесених на її розгляд.

Президент підписує закон, прийнятий Верховною Радою Української PCP не пізніш, як у десятиденний строк з дня передачі його на підпис.

У разі незгоди з законом Президент вправі не пізніш, як у двотижневий строк повернути його із своїми запереченнями до Верховної Ради Української PCP для повторного обговорення і голосування. Якщо Верховна Рада Української PCP більшістю голосів підтвердить раніше прийняте нею рішення, закон вважається прийнятим. Президент зобов'язаний підписати його у десятиденний строк з дня повторної передачі його на підпис.

Стаття 6. Президент Української PCP здійснює свої повноваження, спираючись на Кабінет Міністрів Української PCP, може створювати необхідні управлінські і консультативні структури.

Закони України. -К., 1996. Т.2-С.117-118.

Із закону УРСР "Про президента української PCP" 5 липня 1991 р.
Постанова верховної ради української PCP "про проголошення незалежності України"
Акт проголошення незалежності України
Указ президиума верховного совета Украины "О Запрещении Деятельности Компартии Украины"
Декларація прав національностей України
Заява глав держав республіки БЄЛАРУСЬ, РРФСР, УКРАЇНИ
Із заяви президії верховної ради україни щодо чорноморського флоту
Із Закону України "Про приєднання україни до договору про нерозповсюдження ядерної зброї"
Із закону України "Про автономну республіку Крим" 17 березня 1995р
З Конституції України 28 червня 1996р.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru