Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГОРБАЛЬ Кость Гаврилович

Діяч суспільно-громадського та культурно-освітнього руху в Галичині

Народився 29 травня 1836 р. в м. Тисмениця (нині районний центр Івано-Франківської області). Закінчивши 1861 р. екстерном гімназію в Чернівцях, працював приватним учителем. У 1861—1864 рр. студіював природничі та філологічні науки у Львівському університеті, підробляючи на життя лекціями. У 1865 р. редагував, видавав літературно-науковий журнал »Нива», а в 1867 р. разом із Ф. Заревичем — політичну газету »Русь».

У 1868—1890 рр. вчителював у Тернополі та Стриї. Першими літературними спробами К. Горбаля були його громадсько-просвітницькі бесіди, опубліковані ще 1861 р. Він записував народні пісні, готував невеличкі народознавчі розвідки. Серед художніх творів певну цінність мають автобіографічні оповідання »Три брати шукають долі», »Мати», »Виїзд на посаду». В журналах »Нива», »Мета», газеті »Діло» опублікував низку нарисів, замальовок, фейлетонів.

З ім’ям К. Горбаля пов’язане відновлення народної мови в західноукраїнській літературі початку 60-х років XIX ст., утвердження фонетичного принципу правопису. Йому належать публіцистичні та літературно-критичні виступи »З питання про малоруську літературу» (1877), »Як повстають пом’якшені приголосні у польській та українській мовах» (1881), »Різниця в пом’якшенні приголосних у польській та українській мовах» (1881), »Спомини з моїх літ» (1887) та ін.

Помер 14 січня 1903 p. у м. Перемишлі (Польща).

ГОРДІЄНКО Єгор (Юрій) Степанович
ГРУШЕВСЬКИЙ Михайло Сергійович
ГУНЯ Дмитро Тимошович
ДОБРЯНСЬКИИ Адольф
ДОВБУШ Олекса Васильович
ДОНЦОВ Дмитро Іванович
ДОРОШЕНКО Дмитро Іванович
ДОРОШЕНКО Петро Дорофійович
ДРАГОМАНОВ Михайло Петрович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Леонід Гнатович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru