Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ОРЛИК Пилип

Український гетьман

Упродовж багатьох років ім’я Пилипа Орлика таврувалось як зрадника українського народу і пов’язувалось із постаттю І. Мазепи. В офіційній дореволюційній та радянській історичній літературі його згадували дуже мало.

Походив з чеського роду. Через політичні обставини одна з ліній цього роду змушена була емігрувати до Польщі. З польської лінії, що переселилась у Литву, і походив майбутній український гетьман. Народився 11 жовтня 1672 р. від шлюбу католика Степана Орлика з православною Іриною Малаховською. Рано втратив батька, І його вихованням у православному дусі займалася мати. З 1700 p., після закінчення Києво-Могилянської академії, де він вивчав філософію, Орлик служить у гетьманській канцелярії. Своєю доброю освітою він одразу привернув увагу гетьмана І. Мазепи. Саме йому він зобов’язаний блискучою кар’єрою і достатком. Гетьман був хрещеним батьком першої дитини Орлика, сина Григорія, який народився в 1702 р. Невдовзі, в 1706 р. П. Орлик дістав призначення на посаду генерального писаря Війська Запорозького.

Відомостей про діяльність П. Орлика під час перебування в Україні шведських військ майже не збереглося. Після Полтавської битви він зберіг вірність Мазепі І пішов за ним у вигнання до Туреччини.

Після смерті Мазепи постало питання про вибір нового гетьмана на противагу ставленику Петра І Скоропадському. Кандидатура Орлика здобула перевагу. На козацькій раді 5 квітня 1710 р. відбувся традиційний виборчий акт, на підставі якого колишній генеральний писар став гетьманом України.

Новообраний гетьман уклав зі старшиною і представниками запорожців угоду, яка дістала назву »Пакти і конституція прав і вольностей Запорозького Війська», яку пізніше називали »Конституція Пилипа Орлика» та »Бендерська Конституція». Документ складався зі вступу й 16 статей, у яких проголошувалася незалежність України від Московії та Речі Посполитої. Проголосивши Україну фактично незалежною республікою, »Конституція Пилипа Орлика» стала найвищим досягненням тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й у Європі.

Між Орликом і Карлом XII було укладено договір, за яким Україна відходила під шведську протекцію. Орлик установив стосунки з кримським ханом, який обіцяв допомогу у боротьбі з російським військом. У березні 1711 р. Орлик вирушив з військом в Україну. В листах до гетьмана Скоропадського він закликав до об’єднання й обіцяв поступитися гетьманською булавою. За наказом Петра І Скоропадський змушений був вислати проти Орлика військо, яке було розбито. Військо гетьмана-емігранта підійшло до Білої Церкви. В цей час кримський хан що воював на Слобожанщині, порушив угоду й повернув назад, спустошуючи по дорозі міста і села. Покинуло Орлика й польське військо. Гетьман зняв облогу Білої Церкви і відійшов у Туреччину.

З 1713 по 1718 р. Орлик із сім’єю і частиною козаків на запрошення Карла XII перебував у Швеції. Після загибелі короля він змушений був постійно переїжджати у Німеччину, Польщу, Францію, Туреччину. Проте де б не перебував П. Орлик, він вів дипломатичне листування з дворами європейських монархів, намагаючись створити коаліцію для боротьби за відродження Української держави, за що був переслідуваний царатом, а його діяльність таврувалась як зрадницька.

П. Орлик, безперечно, був талановитою людиною. Він знав кілька європейських мов, лишив багату поетичну й публіцистичну спадщину, був автором низки книг.

Помер 24 травня 1742 р. у Туреччині.

Відомим діячем був і син гетьмана Григорій. Він служив у французьких військах, дістав титул графа і чин генерала, став членом королівської ради.

ОСТРОЗЬКИЙ Костянтин (Василь) Костянтинович
ПАВЛИК Михайло Іванович
ПЕТЛЮРА Симон Васильович
ПЕТРІВ (Петров) Всеволод
ПОДОЛИНСЬКИЙ Сергій Андрійович
ПОЛЕТИКА Григорій Андрійович
ПОЛУБОТОК Павло Леонтійович
ПРОКОПОВИЧ В’ячеслав Костянтинович
РОЗУМОВСЬКИЙ Кирило Григорович
РОЗУМОВСЬКИЙ Олексій Григорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru