Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - УДОВИЧЕНКО Олександр Іванович

Український військовий і громадсько-політичний діяч

Народився 20 лютого 1887 p. у Харкові. Закінчивши 1908 р. Воєнно-топографічну школу в ранзі підпоручика, служив у царській армії, брав участь у першій світовій війні, нагороджений золотою зброєю. Після закінчення у 1916 р. Миколаївської воєнної академії у Петербурзі — начальник штабу 26-ї дивізії III Кавказького корпусу, активний учасник українізації його частин. З жовтня 1917 р. — військовий радник С. Петлюри, один із засновників Гайдамацького Коша Слобідської України, а з січня 1918 р. — начальник його штабу. З квітня 1918 р. О. Удовиченко активно працював у Генеральному штабі гетьманської Української держави, був підвищений до рангу полковника. З листопада 1918 р. по березень 1919 р. О. Удовиченко обіймав посаду генерал-квартирмейстера Пів-денно-Західного фронту, координував військові дії Української Галицької і Наддніпрянської армій. Улітку 1919 р. відзначився як командир III Залізничної стрілецької дивізії Армії УНР. У грудні того самого року він потрапив у полон до денікінців, однак утік до Могилева-Подільського, де відновив III Залізничну дивізію і командував нею аж до відходу Армії УНР за Збруч.

У польських таборах інтернованих українських військових генерал-хорунжий О. Удовиченко працював генерал-інспектором Армії УНР.

У 1924 р. О. Удовиченко переїхав до Франції, де з 1927 р. і до кінця життя очолював Товариство вояків Армії УНР, був міністром військових справ і віце-президентом державного центру УНР в екзилі.

О. Удовиченко залишив чимало мемуарних творів, які є цінним джерелом з історії формування українських військ у буремні пореволюційні роки, їх участі в захисті незалежності Української держави. Найвідоміші з них: »Україна у війні за державність» (Вінніпег, 1954) і »Третя Залізна дивізія» (Нью-Йорк, 1971).

Помер 19 квітня 1975 р. у м. Ментенон у Франції.

ХАНЕНКО Михайло Степанович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Богдан (Зіновій) Михайлович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ (Хмельниченко) Юрій Богданович
ЧОРНОВІЛ В’ячеслав Максимович
ШЕЛУХІН Сергій Павлович
ШРАГ Ілля Людвигович
ШУЛЬГІН Олександр Якович
ШУМСЬКИЙ Олександр Якович
ШУХЕВИЧ Степан Євгенович
Церковні діячі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru