Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГРИГОРЕНКО Грицько (літературний псевдонім Судовщикової-Косач Олександри Євгенівни)

Українська письменниця

Народилася у березні 1867 р. у м. Макар’єві (нині Костромської області) в сім’ї висланих 1867 р. з Києва прогресивно налаштованих українських вчителів. Дружина М. Косача. З 1885 р. навчалася на історико-філософському відділі Вищих жіночих курсів у Києві.

У 1888 р. належала до літературного гуртка »Плеяда». З 1893 р. жила в м. Юр’єві (Тарту), з 1901 р. — у Харкові. 1903 р., після смерті чоловіка, повернулася до Києва, де закінчила юридичні курси, працювала в суді, займалася громадською й літературною роботою.

Перша збірка оповідань »Наші люди на селі» вийшла у 1898 р. У ній письменниця змалювала картини тяжкого життя сільської бідноти.

В оповіданнях початку XX ст. »Смерди», »Пересельці», »Ніяк не вмре», »Чи по правді?», »Людям» зображено поневіряння селян-переселенців, безробіття в місті, наростання соціального протесту селянської бідноти.

Г. Григоренко — автор оповідань для дітей (збірка »Дітки», 1918) та п’єс (»Яблука», 1918; »Дімин сон», опублікована 1930 р.). Окремі твори позначені впливом натуралізму.

До літературної спадщини письменниці належать нариси (»Машиніст»), переклади з англійської, французької, шведської мов. Французькою мовою переклала п’єсу М. Гоголя »Одруження».

Померла 27 квітня 1924 р. у Києві.

ГРИГУРКО Іван Сергійович
ГРИМАЙЛО Ярослав Васильович
ГРІНЧЕНКО Борис Дмитрович (псевдоніми: Василь Чайченко, Л. Яровенко та ін.)
ГУЛАК-АРТЕМОВСЬКИЙ Петро Петрович
ДЕСНЯК Олекса Іпатович (справжнє прізвище — Руденко)
ДМИТЕРКО Любомир Дмитрович
ДНІПРОВА Чайка (літературний псевдонім Василевської Людмили Олексіївни)
ДОВГАЛЕВСЬКИЙ Митрофан (світське ім’я Михайло)
ДОВЖЕНКО Олександр Петрович
ДОСВІТНІЙ Олесь (справжнє прізвище — Скрипаль Олександр Федорович)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru