Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ДРІЯНСЬКИЙ Єгор Едуардович

Російський і український письменник

Народився 5травня 1812 p. у с. Кошари (нині Сумської області) в сім’ї селянина. У 1829—1831 pp. навчався в Ніжинській гімназії вищих наук. Український побут, в якому формувався майбутній письменник, захопленість М. Гоголем вплинули на характер його творчості. Перший опублікований твір — повість »Одарка Квочка» (1850, журнал »Московитянин»).

Є. Дріянський був членом гуртка »Московитянин», учасники якого гуртувались навколо драматурга О. Островського. Вони познайомились у 1850 р. і зберегли на все життя дружні стосунки.

Під впливом О. Островського він написав п’єсу з провінціального життя »Комедія в комедії» (1855), яку схвально оцінила критика, відзначивши достовірність етнографічного матеріалу і природність характерів.

Є. Дріянський працював у різних жанрах. Відомі його повісті »Квартет» (1858), »Амазонка» (1860), детектив »Ізумруд Сердоліковим» (1863), автобіографічна повість »Цукерка» (1863), роман »Туз» (1867), в якому розповідається про життя буржуазії, повість »Записки шелкотравчатого» (1857), в якій яскраво відтворено картину середньо руської природи і життя.

Є. Дріянському притаманні самобутність і творча самостійність. Так, у комедії »Бог не видасть, свиня не з’їсть» (1872) автор розкрив тему холодного розрахунку, користолюбства, що руйнують моральні підвалини особистості. Найкращий твір — »Записки дрібного мисливця» (1859), в якому автор змалював полювання з його особливою психологією, поезією і міфологією та своєрідними формами, що відображають найдавніший етап взаємин людини з природою. Помер 10 січня 1873 р. Похований у Москві.

ДУХНОВИЧ Олександр Васильович
ЕПІК Григорій Данилович
ЗАБІЛА Віктор Миколайович
ЗАРЕВИЧ Федір Іванович (псевдоніми: Юрко Ворона, Ф. Чорногір та ін.)
ЗАРУДНИИ Микола Якович
ЗБАНАЦЬКИЙ Юрій Оліферович
ЗИЗАНІЙ (Зизаній-Тустановський) Стефан Іванович (справжнє прізвище Кукіль)
ЗУЄВСЬКИЙ Олег Йосипович
ІЛЬНИЦЬКИЙ Василь Степанович
КАЛИНЕЦЬ Ігор Миронович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru