Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КРИЖАНІВСЬКИЙ Степан Андрійович

Український поет та літературознавець

Народився 8 січня 1911 р. в с. Новий Буг (нині Миколаївської області) в родині шевця. Навчався в Одеському кооперативному технікумі, де включився в літературне життя разом із Паньком Педою і Степаном Олійником. 1928 р. вступив до Миколаївського педагогічного інституту, та вже через рік за сприяння харківських »молодняківців» переводиться до Харківського інституту професійної освіти, який закінчив у 1933 р. Із 1937 р. — аспірант Харківського університету, захистив кандидатську дисертацію (1940). Працював в Інституті літератури ім. Т. Шевченка Академії наук України.

Протягом 1941—1943 рр. — кореспондент фронтових газет. Із 1943 р. працював у газеті »Правда України», а з 1945 р. до виходу на пенсію — знову в Інституті літератури. З 1976 р. — науковий консультант цього інституту.

Друкуватися почав з 1928 р. Незважаючи на зайнятість науковою роботою, підготовкою кадрів молодих літературознавців, численні виступи опонентом при захисті докторських і кандидатських дисертацій, наукове редагування окремих томів »Бібліотеки поета», »Історії української літератури» в 2 томах (1954— 1957), »Історії української літератури» у 8 томах (1967—1971), С. Крижанівський не полишав і поетичної творчості. Наукові і творчі інтереси врівноважилися, за своє творче життя С. Крижанівський видав 20 збірок поезії і 20 науково-теоретичних книг.

Перші твори вийшли в одеському журналі »Блиски». Основні збірки поезій С. Крижанівського »Енергія» (1930), »Моїм ровесникам» (1932), »Повноліття» (1935) присвячені соціальним перемінам у суспільстві, відгукам на громадянську війну в Іспанії та враженням від мандрівок країною. Були цікаві експерименти у формі сонета, балади. Написав кілька пісень, найвідоміша з них »Берізка» (»Чекання»).

У післявоєнні роки працював у галузі українського літературознавства: нариси про творчість В. Стефаника, А. Малишка, М. Бажана, М. Рильського, статті-розвідки про В. Чумака, В. Кобилянського, І. Кулика та праці з теорії літератури — »Основні риси радянської літератури».

У збірці віршів »Літопис» (1991) зробив істотну переоцінку своїх ранніх поглядів.

Помер у 2002 р.

КРОПИВНИЦЬКИЙ Марко Лукич
КУЛІШ Микола Гурович
КУЛІШ Пантелеймон Олександрович (літературні псевдоніми: Панько Казюка, Данило Юс, Хуторянин та ін.)
ЛЕ Іван Леонтійович (справжнє прізвище — Мойся)
ЛЕВИЦЬКИЙ Володимир Лукич (псевдоніми: Данило Демонтар, В. Лавров, В. Левченко та ін.)
ЛЕПКИЙ Богдан Сильвестрович
ЛЮБИЧ-РОМАНОВИЧ Василь Гнатович
МАКІВЧУК Федір Юрійович
МАЛАНЮК Євген Филимонович
МАЛИШКО Андрій Самійлович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru