Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БУДИЛОВИЧ Антон Семенович

Український філолог

Народився 5 червня 1846 р. в с. Комарове Гродненської губернії в родині священика. Навчався в Кобринському духовному училищі, Литовській духовній семінарії у Вільно. У 1863 р. екстерном склав випускні іспити у Віденській гімназії і вступив на історико-філологічний факультет Петербурзького університету. На студента А. Будиловича великий вплив мали академіки І. Срезневський та В. Ламанський. У 1867 р. брав участь у роботі Всесвітнього з’їзду славістів, написав цикл статей про його роботу, познайомився із зарубіжними вченими. Цього ж року закінчив університет.

1868 р. подорожував по Франції та Німеччині. Упродовж 1869—1872 рр. працював на кафедрі слов’янських наріч Петербурзької духовної академії, в 1871—1872 рр. — у Петербурзькому історико-філологічному інституті. Захистив магістерську дисертацію »Исследование языка древнеславянского перевода XIII слов Григория Богослова по рукописи Императорской публичной библиотеки XI века» (1871). У 1875 р. здійснив палеографічне видання тексту XIII слів Григорія Богослова.

Заслугою А. Будиловича є вивчення наукової і літературної спадщини М. Ломоносова.

До раннього періоду його наукової діяльності належать праці »М. В. Ломоносов как натуралист и филолог» (1869), »Ломоносов как писатель» (1871). Молодий дослідник захопився також вивченням слов’янських літератур. Відрядження у слов’янські країни, Німеччину, Австрію, Туреччину сприяли ознайомленню вченого з мовою, літературою, історією та культурою цих країн. Він закликав слов’янські народи до єдності в боротьбі за свободу і національну незалежність.

У 1875 р. М. Лавровський запросив А. Будиловича на роботу до Ніжинського історико-філологічного інституту, де вчений обійняв посаду виконуючого обов’язки ординарного професора російської словесності.

У Ніжинському інституті відбувається становлення А. Будиловича як визначного вченого-славіста. Тут написані його найкращі праці з історії слов’янських мов, слов’янських народів, з проблем взаємозв’язків їхніх мов. Багато наукових розвідок було надруковано в »Известиях Историко-филологического института кн. Безбородко в Нежине», які почали виходити друком з 1875 p.

У1877 p. А. Будилович опублікував працю »Анализ составных частей славянского слова с морфологической точки зрения», в якій простежив процес творення слів із коренів на різних етапах.

1878 р. у цьому самому збірнику було опубліковано найзначнішу працю А. Будиловича »Первобытные славяне в их языке, быте и понятиях по данным лексикальным. Исследование в области лингвистической палеонтологии славян. Ч. 1». Окремими виданнями праця вийшла у Києві (ч. 1, вип. 1, 1878; вип. 2, 1879; ч. 2, вип. 1, 1882). На жаль, оригінальне, ґрунтовне історико-палеонтологічне дослідження загальнослов’янської лексики залишилося не завершеним. За багатством фактичного матеріалу праця не втратила свого значення і донині, на її основі А. Будилович захистив докторську дисертацію (1879).

У період роботи в Ніжині опублікував наукові праці не тільки з лінгвістики, а й з літератури, історії слов’янських народів (»Несколько замечаний об изучении славянского мира», 1877; »Очерки из сербской истории», 1877; »Заговор графов Петра Зринского и Франца Франкопана. Эпизод из хорватской истории XVIII века», 1879; »Об отношениях Пушкина к инославянским литературам», 1880, та ін.). Вчений, дотримуючись слов’янофільських поглядів, виступав проти західницьких позицій стосовно проблеми слов’ян і їхнього місця в культурному світі Європи. Проте не всі його твердження були слушними, оскільки він обстоював тенденції великодержавности

У 1881 р. А. Будилович очолив кафедру російської та церковнослов’янської мов у Варшавському університеті. З 1887 по 1892 р. працював деканом історико-філологічного факультету. 1882 р. його обрали членом-кореспондентом Петербурзької академії наук. Вийшли друком праці: »Учебник церковно-славянской грамматики для средних учебных заведений» (Варшава, 1883), »Обзор областей западного и южного славянства, со включением червонорусских, в орографическом и гидрографическом отношениях» (1886) та ін.

У1892 р. побачила світ двотомна праця »Общеславянский язык в ряду других общих языков древней и новой Европы» (т. 1 — »Очерки образования общих языков южной и западной Европы»; т. 2 — »Зарождение общего языка в славянском Востоке»). А. Будилович обстоював тезу про російську мову як загальнослов’янську, а українську і білоруську мови вважав наріччями єдиної російської мови.

Він є автором біографічної літератури (»Об издании И. В. Помяловского: Житие Св. Саввы священного в древнем русском переводе», 1890; »Историческая заметка о русском Юрьеве старого времени в связи с житием Св. Исидора и 72 юрьевских мучеников», 1901).

3 1892 р. А. Будилович — ректор Юр’євського (Дерптського) університету, а з 1897 р. — голова »Вчено-літературного товариства Юр’євського університету». Продовжує наукову роботу, написав дослідження »Образование литературных языков и их значение в истории» (1893), »О задачах славянорусской археологии по отношению к областям и народностям нынешней Венгрии» (1896), »Тысячелетие мадьяр» (1896) та ін.

Навесні 1901 р. А. Будиловича призначили членом Ради міністрів народної освіти. Восени він переїхав до Петербурга. У 1904 р. очолив комісію Міністерства народної освіти, якій було доручено вивчення стану національної освіти.

На початку XX ст. А. Будилович очолив »Російсько-Галицьке товариство», яке виникло у Петербурзі.

Помер 13 грудня 1908 р. у Санкт-Петербурзі.

БУЛАХОВСЬКИЙ Леонід Арсенійович
ВАСИЛЕНКО Григорій Кирилович
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Григорій Петрович
ІВАЩЕНКО Григорій Григорович
ВЕРЗИЛОВ Аркадій Васильович
ВЕРНАДСЬКИЙ Володимир Іванович
ВОВК (Волков) Федір Кіндратович
ВОЗНЯК Михайло Степанович
ВОЛИНСЬКИЙ Петро Костьович
ВОЛОБУЄВ Михайло Сидорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru