Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГОГОЦЬКИЙ Сильвестр Сильвестрович

Український філософ, богослов, педагог

Народився 17січня 1813р. в м. Кам’янці-Подільському. Закінчив Подільську семінарію та Київську духовну академію (1837), в якій згодом (у 1841—1850 рр.) викладав філософію. У 1850 р. захистив докторську дисертацію »Обозрение системы философии Гегеля».

У 1851—1886 рр. був професором Київського університету. За часів, коли філософію було виведено з навчальних планів, включав широкий нарис з історії філософії до лекцій з педагогіки.

Філософські погляди С. Гогоцького формувалися під впливом філософії Гегеля, яку вчений цінував насамперед за історико-філософську концепцію, в якій »нарешті зводяться до однієї загальної системи знання минулого», застерігаючи, однак, проти кількох притаманних їй хиб, передусім спроб вивести індивідуального суб’єкта з »абстрактних категорій», які можуть означати єство суб’єкта, проте ніколи не утворять суб’єкта самого, його »живої індивідуальної енергії». Це була спроба сполучення гегельянства з теїзмом, які робилися й на Заході.

Позитивним у гегелівській філософії, на думку С. Гогоцького, є визнання того, що весь світ сповнений одним розумом і виявляє в усіх частинах один верховний план, а також того, що всі окремі предмети пов’язані між собою, як щаблі одного розвитку. Ці твердження пов’язані з визнанням Божественної сили, яка творить і впорядковує світ.

Значну увагу вчений приділяв філософії Канта, вбачаючи позитивний момент у тих його поглядах, які ведуть до подальшого розвитку філософської проблематики. Апріорність форм мислення, розрізнення свідомості й розуму (перша має справу з явищами, другий — з безумовним (абсолютним), С. Гогоцький ставить у заслугу Кантові. Він стверджує, що кантівське вчення про »антиномії» привело до »блискучої системи Гегеля та її діалектичного методу», а проголошення першості духа щодо природи — до філософії Фіхте. Отже, філософія Канта визначила головні напрями подальшого розвитку філософії.

Головні праці С. Гогоцького: »Критичний погляд на філософію Канта» (1847); »Про характер філософії середніх віків» (1849); »Огляд системи філософії Гегеля» (1860); статті »Два слова про прогрес», »Сучасність» ( 1860), »Вступ до історії філософії» (1871). С. Гогоцький — автор першої вітчизняної філософської енциклопедії, чотиритомного »Философского лексикона» (1857—1873), »Философского словаря, или Краткого объяснения философских и других научных выражений, встречающихся в истории философии» (1876), а також багатьох психологічних та історико-педагогічних праць (»Об историческом развитии воспитания у примечательных народов мира», 1853; »О различии между воспитанием и образованием в древние и новые времена», 1879; »О высшем образовании в применении к женщине», 1878).

Помер 11 липня 1889 р.

ГОЛОБУЦЬКИЙ Володимир Олексійович
ГОЛОВАЦЬКИИ Яків Федорович
ГОРБАНЬ Микола Васильович
ГОРБАЧЕВСЬКИЙ Іван Якович
ГРИЦАЙ Михайло Семенович
ГРУШЕВСЬКА Ольга Олександрівна (псевдонім — О. Олександренко)
ГУДЗІЙ Микола Каленикович
ГУЛАК Микола Іванович
ГУРЖІЙ Іван Олександрович
ДАЛЬ Володимир Іванович (псевдонім — Козак Луганський)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru