Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛОКТЮШЕВ Сергій Олександрович

Український історик, етнограф, освітній діяч

Народився 1 жовтня 1878 р. на Рязанщині в купецькій родині. Освіту здобув у Строганівському училищі та у Московському інституті археології.

Його творча діяльність нерозривно пов’язана з Україною. Переїхавши до Луганська, С. Локтюшев упродовж 30 років вивчав доісторичне минуле, природу, економіку, звичаї, побут і питання народонаселення Донбасу. Тут він став одним із фундаторів вищої педагогічної освіти, краєзнавчого музею (був його директором). Чимало зусиль доклав до збереження пам’яток матеріальної культури й природи, науково-просвітницької роботи.

За його редакцією і за безпосередньої участі в Луганську почали виходити »Праці наукового товариства Донеччини», »Збірники матеріалів вивчення басейну Дінця». Створені ним науково-краєзнавчий гурток, археологічна секція з вивчення середньої течії Дінця та археологічний музей Донецького інституту народної освіти підтримували тісні зв’язки з науковими установами не лише України та Росії, а й Західної Європи, США. Широко відомими у наукових колах стали відкриті й досліджені аматорами-науковцями унікальні палеолітичні стоянки Рогалик, Ольхова, Весела Гора, а також антропологічне відтворення підлітка з деформованим черепом, виконане М. Герасимовим.

Творчий доробок С. Локтюшева становить близько 100 наукових і популярних праць, присвячених проблемам кам’яного і бронзового віків та історичного краєзнавства. У 1925 р. він делегат Всеукраїнської конференції краєзнавців, 1926 р. виступає з доповіддю в Інституті антропології у Франції, отримує звання Почесного члена Паризької АН. Його дослідження »Середньодонецькі курганні поховання бронзового віку з оригінальною побутовою індустрією північнокавказького і середземноморського впливу» високо оцінили вітчизняні й зарубіжні фахівці, »Доісторичний нарис середньої Донеччини» не втратив наукової цінності й нині.

З перших днів заснування Донецького інституту народної освіти (1923) С. Локтюшев читав у ньому курс лекцій з археології, давньої історії та краєзнавства, а з 1938 р. цілковито зосередився на викладацькій роботі. Очолював кафедру в Луганському педінституті, залишаючись заступником директора Краєзнавчого музею. Під час Великої Вітчизняної війни врятував найцінніші музейні колекції, які й досі є окрасою Луганського художнього музею.

Після визволення міста від фашистів С. Локтюшева заарештували за стандартним обвинуваченням — »німецький ставленик, особа, що залишилась на окупованій території».

Помер 17 березня 1943 р. у в’язниці обласного управління НКВС. Лише у лютому 1990 р. вченого було реабілітовано.

ЛОСЬ Федір Євдокимович
ЛУБЕНЕЦЬ Тимофій Григорович
ЛУКАШЕВИЧ Платон Якимович
ЛЯСКОРОНСЬКИЙ Василь Григорович
ЛЯЩЕНКО Петро Іванович
МАЙБОРОДА Анатолій Васильович
МАКАРЕНКО Антон Семенович
МАКСИМОВИЧ Михайло Олександрович
МЕЧНИКОВ Ілля Ілліч
МИЛОРАДОВИЧ Василь Петрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru