Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ХОМЕНКО Варвара Григорівна

Український фольклорист і літературознавець

Народилася 12 грудня 1916 р. в с. Вертіївка (нині Ніжинського району Чернігівської області). Після закінчення Ніжинської педагогічної школи працювала вчителькою літератури (1933—1936) в селах Ніжинського району та Конотопа. У1938 р. закінчила мовно-літературний факультет Ніжинського педагогічного інституту. Викладала українську літературу в Конотопському учительському інституті.

У1947 р. В. Хоменко закінчила аспірантуру Київського педагогічного інституту і почала працювати в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР. У 1952 р. захистила кандидатську дисертацію »Частушки та коломийки на Україні в роки іноземної воєнної інтервенції і громадянської війни».

З 1971 р. — доцент кафедри літератури Київського інституту культури.

Опублікувала понад 50 наукових досліджень, нарисів, оглядових статей, рецензій із фольклористики. Питанням сучасного фольклорного процесу присвятила низку наукових праць і фольклорних збірників (деякі з них у співавторстві).

Особливе місце в колі наукових інтересів В. Хоменко посідали питання історії й теорії жанрів українського фольклору. Цій проблемі присвячено праці: »Коломийки і частушки» (1958, у співавторстві), »Історичні пісні», упорядкувала збірник »Думи» (1974). Автор розділів »Історичні пісні» та »Народна драма» в підручнику з українського фольклору (1965).

У різні роки вийшли друком дослідження з фольклористики та літературознавства: »Пушкін і наша сучасність» (1949), »Визвольна війна 1648—1654 рр. в народній творчості» (1957), »Героїко-патріотичні ідеї народного епосу в історичній драмі М. Старицького та І. Карпенка-Карого» (1958), »О. М. Горький та фольклор» (1961), »Богдан Хмельницький в українській народній творчості» (1970).

В. Хоменко цікавилася історією науки про фольклор. Вона підкреслювала велику роль народної творчості у формуванні й збагаченні української драматургії другої половини XIX ст.

Померла 20 жовтня 1974 р.

ЦЕЛЕВИЧ Юліан Андрійович
ЧАВДАРОВ Сава Христофорович
ЧАЛИЙ Михайло Корнійович
ЧАПЛЯ Іван Кирилович
ЧЕЛПАНОВ Георгій Іванович
ЧЕПІГА-ЗЕЛЕНКЕВИЧ Яків Феофанович
ЧИЖЕВСЬКИЙ Дмитро Іванович
ЧИКАЛЕНКО Євген Харлампійович
ЧУБИНСЬКИЙ Павло Платонович
ШЕСТОВ Лев Ісакович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru