Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЧАПЛЯ Іван Кирилович

Український мовознавець, літературознавець і педагог

Народився 15листопада 1903 р. у с. Миколаївка Ново-московського району Дніпропетровської області в селянській родині.

У 1935 р. закінчив Дніпропетровський університет. З 1935 по 1939 р. очолював кафедру української мови і був деканом філологічного факультету Ніжинського педагогічного інституту. Водночас писав оповідання й нариси, які публікував у журналах »Зоря» (Дніпропетровськ), »Червоний шлях», »Нова громада», »Життя й революція».

З 1939 р. викладав українську мову і літературу в Дніпропетровському університеті.

Брав участь у Великій Вітчизняній війні. У 1945 р. повернувся у Дніпропетровський університет, де завідував кафедрою української літератури. Досліджував граматичну природу словосполучень і фразеологізмів, написав монографію »Прислівники в українській мові» . (1960).

З вересня 1962 р. І. Чапля — доцент, згодом професор кафедри української мови Ніжинського педагогічного інституту. У 1966 р. захистив докторську дисертацію на тему »Українська літературно-демократична і літературна критика», в 1968 р. йому було присвоєно звання професора.

Наукові праці І. Чаплі з літературознавства присвячені літературній критиці, творчості Т. Шевченка, українсько-російським літературним зв’язкам, літературному процесу ЗО—50-х років XX ст.

Найголовнішими літературознавчими доробками І. Чаплі є його праці: »Публіцистика та літературна критика Лесі Українки» (1958), »Становлення нової української літератури і основоположна роль Т. Шевченка в цьому процесі» (1960), »Павло Грабовський — критик і публіцист» (1965), »Украинская революционно-демократическая литературная критика (последняя четверть XIX — начало XX века)» (1966).

Помер 21 січня 1972 р. в Ніжині.

ЧЕЛПАНОВ Георгій Іванович
ЧЕПІГА-ЗЕЛЕНКЕВИЧ Яків Феофанович
ЧИЖЕВСЬКИЙ Дмитро Іванович
ЧИКАЛЕНКО Євген Харлампійович
ЧУБИНСЬКИЙ Павло Платонович
ШЕСТОВ Лев Ісакович
ШИПОВИЧ Іван Омелянович
ШЛИКЕВИЧ Олександр Полікарпович
ШУГАЄВСЬКИЙ Валентин Андрійович
ШУЛЬГІН Яків Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru