Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГРАБЕНКО Андрій Михайлович (псевдонім — Конощенко)

Український фольклорне г-музикознавець, художник-аматор

Народився 13 жовтня 1857 р. в с. Обознівка Кіровоградської області. Записав понад 400 (за деякими відомостями — близько тисячі) українських народних пісень, з яких 300 надруковані.

У 1885 р. за участь в українофільському гуртку, який очолював О. Русов — відомий український фольклорист, етнограф і громадський діяч, — був висланий з Єлизаветграда до Херсона.

Усе своє подальше життя він перебував у центрі громадської і культурно-просвітницької діяльності цього міста. З 1889 р. — земський діловод, секретар і член губернської земської управи. Очолював українську громаду міста, до якої належали відомі діячі національної художньої культури — поет М. Чернявський, письменниця Дніпрова Чайка (Л. Василевська), статистик В. Резніченко та ін. Разом з ними брав участь у виданні белетристичного збірника »Степь» (Херсон — С.-Петербург, 1836).

З відкриттям у 1908 р. Херсонського відділення Російського музичного товариства активізував музичну діяльність: виступав на концертах як виконавець на віолончелі, скрипці, роялі. Виставляв образотворчі роботи — малюнки, різьблення, випалювання по дереву, вишивки тощо.

Під час службових відряджень записував фольклорно-пісенні скарби українського народу (переважно на Єлизаветградщині, Херсонщині, Одещині, Полтавщині, Київщині). Згодом це дало змогу укласти й видати три збірки українських народних пісень: перші два томи — в Одесі в друкарні Е. Фесенка (1900, 1902), а третій — у Києві у видавництві »Вік» (1906). До кожного увійшло майже 100 пісень. Було укладено й четвертий том, проте не видано. Збірки містять різні за жанром фольклорно-пісенні твори — історичні, календарно та сімейно-побутові, заробітчанські тощо.

Значну роль у формуванні А. Грабенка-фольклориста відіграли творчі стосунки з класиком української музики М. Лисенком, його цінні поради й настанови щодо відбору народних пісень для запису, методики фіксації їх тощо.

Збірки, видані А. Грабенком, і понині є цінним надбанням української музичної фольклористики. Помер ЗО червня 1932 р. у Херсоні.

ГРИБОВИЧ Степан Григорович
ГРІНЧЕНКО Микола Олексійович
ГУЛАК-АРТЕМОВСЬКИЙ Семен Степанович
ДАНЬКЕВИЧ Костянтин Федорович
ДЕМУЦЬКИЙ Порфир Данилович
ДЕРЕГУС Михайло Гордійович
ДЗБАНІВСЬКИЙ Олександр Тихонович
ДИЛЕЦЬКИЙ (Ділецький) Микола Павлович
ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ Анатолій Володимирович
ЖДАХА Амвросій Андрійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru