Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КИБРИК Євген Адольфович

Український і російський графік, живописець, педагог

Народився 21 лютого 1906 р. в м. Вознесенськ (нині Миколаївської області). Першу професійну підготовку отримав в Одеському художньому інституті (1922—1925). В 1925—1927 рр. продовжив навчання у Вищому художньо-технічному інституті в Ленінграді. Після закінчення інституту багато працював над ілюструванням книжок.

Особливо захоплювався історичною тематикою. В 1934—1936 рр. створює свою першу велику роботу — цикл чорних (а пізніше кольорових) літографій до повісті Р. Роллана »Кола Брюньйон». Наступна серія ілюстрацій — до »Легенди про Уленгшпігеля» Ш. де Костера (1937—1938, кольорова літографія).

У роки Великої Вітчизняної війни художник звертається до повісті М. Гоголя »Тарас Бульба». Створені ним 1943 р. ілюстрації прозвучали як уславлення мужності та душевної стійкості воїнів, їх глибокої любові до Батьківщини. Цикл було виконано в техніці літографії (в іншому варіанті — акварель з білилом). У 1948 р. став лауреатом Державної премії СРСР. У 1959—1964 рр. виконав ілюстрації до »Бориса Годунова» О. Пушкіна, відобразивши у них драму характерів, народжених епохою лихоліття.

Певне місце в графіці художника посідала революційна тема.

Народний художник СРСР (з 1967), дійсний член АМ СРСР (з 1962). З 1954 р. — професор Московського художнього інституту. Свою майстерність та багатий досвід художника-ілюстратора Є. Кибрик передавав численним учням.

Помер 16 липня 1978 р. у Москві.

КОВНІР Степан (Стефан) Дем’янович
КОЗИЦЬКИЙ Пилип Омелянович
КОЗЛОВСЬКИЙ Іван Семенович
КОЛЕССА Микола Філаретович
КОЛЕССА Філарет Михайлович
КОНЦЕВИЧ Григорій Митрофанович
КОНЦЕВИЧ Олександр
КОС-АНАТОЛЬСЬКИЙ Анатолій Йосипович (справжнє прізвище — Кос)
КОСЕНКО Віктор Степанович
КОССАК Василь Андрійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru