Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КУЧЕРОВСЬКИЙ Володимир Володимирович

Український хормейстер, диригент, композитор, педагог

Народився 1 листопада 1928р. в с. Ново Костянтинівка Миколаївської області. Музичну освіту здобув у Київському музичному училищі з музично-теоретичних та хорових дисциплін (у І. Ситко). 1970 р. закінчив Одеську консерваторію ім. А. Нежданової по класу диригування Н. Астаф’євої. З 1950 р.

працював художнім керівником ряду хорових колективів на Миколаївщині. 1959—1966 рр. —директор Вознесенської дитячої музичної школи, керівник місцевої хорової капели. 1966— 1991 рр. — директор Миколаївського музичного училища.

З 1972 р. — керівник хорової капели »Сонячний струм» Миколаївського обласного відділення Музичного товариства України. Разом з цим колективом брав участь у І та II Всеукраїнських фестивалях художньої творчості і був нагороджений дипломом та золотою медаллю. В 1973 р. хор отримав почесне звання »Народний».

Концертна діяльність В. Кучеровського проходила в багатьох містах України та за "й межами (Херсон, Одеса, Київ, Рига, Дебрецен та ін.), виконання ним творів української та світової класики (М. Леонтовича, М. Лисенка, Б. Лятошинського, В. А. Моцарта, Дж. Верді, Г. Свиридова та ін.) слугували широкій пропаганді музичного мистецтва та мали виховний вплив на широкі народні маси.

В. Кучеровський зробив вагомий внесок у розвиток музичної освіти на півдні України та системи підготовки кадрів для музичної культури країни. Він активно виступав як громадський діяч. Був відзначений почесними державними нагородами та званням »Заслужений працівник культури України» (1986).

В. Кучеровський — автор понад 20 рецензій та статей, низки методичних праць, серед яких »Питання інтонування, комплексного навчання та виховання хорового диригента», »Вокально-хорові вправи для дитячого хору», »Форми та методи роботи з хором», »Педагогічний такт диригента», »Мова та етикет» та ін. Музичні твори: хорова поема »Прометей» (на слова Дж. Байрона), мініатюра »Плавай, плавай, лебедонько» (на слова Т. Шевченка), близько 20 обробок українських народних пісень (зокрема, »Ой у полі три тополі», »Реве та стогне Дніпр широкий» та ін.), оригінальні пісні, аранжування творів інших композиторів (»Синє золото» І. Шамо, »Баллада о солдате» В. Соловйова-Сєдого).

Помер 23 вересня 1991 р. у Миколаєві.

ЛАВРІВСЬКИЙ Іван Андрійович
ЛЕВИЦЬКА (Крушельницька) Галина Львівна
ЛЕВИЦЬКА Ольга Максиміліанівна
ЛЕВИЦЬКИЙ (Левицький-Ніс) Григорій Кирилович
ЛЕВИЦЬКИЙ Дмитро Григорович
ЛЕВИЦЬКИЙ Іван
ЛЕВИЦЬКИЙ Модест Олександрович
ЛЕВИЦЬКИЙ Федір Петрович
ЛЕВИЦЬКИЙ Федір Семенович
ЛЕОНТОВИЧ Микола Дмитрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru