Реклама - Джефкінс Ф. - 5. Повітряна реклама

її можна було б віднести до зовнішньої реклами, але, як правило, вона не вважається основним рекламним засобом. Ця форма реклами використовує елемент подиву та нервової напруги, викликає цікавість. Застосовування повітряної реклами в багатьох країнах залежить від законодавства, насамперед у разі польотів над міськими кварталами, від винахідливості рекламодавців та, інколи, від того, що можна і не можна робити в тій або іншій країні. Наприклад, у країнах, де є пляжі, повітряну рекламу можна тягнути низько над водою, щоб її могли бачити відпочиваючі. Наводимо приклади застосування цього засобу.

1. Написи в небі. Літак, випускаючи струминку диму, пише в небі слово або слова. Ця форма, зрозуміло, потребує чистого неба і залежить від погоди.

2. "Голос з неба". Після визвольної війни в Зімбабве, коли армія використовувала гелікоптери та гучномовці для пропагандистської діяльності серед селян, "голос з неба" став у цій країні рекламним засобом.

3. Транспаранти в небі. Однією з найстаріших форм повітряної реклами є використання літачка, який повільно рухається і тягне за собою рекламний транспарант. У Голландії можна побачити приголомшливий трюк, коли три зв'язаних між собою літаки тягнуть три транспаранти.

4. Освітлені літаки, дирижаблі, повітряні кулі. Вночі літак може нести світлові рекламні знаки на нижній поверхні крил. Дирижаблі компанії "Гуд'єар" (Goodyear) часто можна побачити в небі над Європою та США. Як правило, над Британією дирижаблі "Гуд'єар" не літають, але напередодні королівського весілля 1981 р. мешканці Лондона могли читати фразу "Ваші вірнопіддані вітають Вас", викладену з ліхтариків на корпусі дирижабля "Європа", що належить цій компанії.

Останнім часом популярними стали дирижаблі дещо менших розмірів, які використовуються почасти у сфері реклами, почасти у сфері зв'язків з громадськістю. Побудований у Німеччині дирижабль компанії "Фуджі" (Fuji) часто відвідує Британію, перевозить пасажирів та з'являється в телевізійних програмах. Дирижаблі відзначаються великими розмірами та барвистістю і привертають увагу, наприклад дирижабль "Фуджі", розмальований у традиційні червоний та зелений кольори, або дирижабль "Кока-Кола", що носить добре знані кольори цієї компанії.

Ці яскраві дирижаблі легко впадають в око і з Землі на них дивляться тисячі людей. Однак маршрут дирижабля слід вибирати дуже ретельно. Безглуздо ширяти на дирижаблі "Кока-Кола" над водіями та пасажирами автомобілів, які позастрявали у величезній "пробці", спричиненій будуванням нових смуг руху на автостраді 25 біля Хітроу.

Дирижабль компанії "Фуджі"

Рис. 6.1. Дирижабль компанії "Фуджі" під час його перебування в Британії. Він розмальований у ті ж самі характерні червоний та зелений кольори, що й упакування плівки "Фуджі".

Повітряні кулі, що їх наповнюють гарячим повітрям, не тільки розмальовують у кольори спонсорів, але й часто виробляють у формі того продукту, який вони рекламують. Ці кулі можуть бути елементом якого-небудь заходу на відкритому повітрі або можуть брати участь у перегонах, які влаштовує Британський Клуб повітряних куль.

Закріплені надувні конструкції, які часто мають форму упакування або продукту, а також маленькі дирижаблі можна прив'язувати в якому-небудь місці як дуже помітну рекламу або з метою привернення уваги до того, що знаходиться унизу, наприклад супермаркету чи автомобільного салону. Сферичні повітряні кулі можна прив'язувати до буїв, що позначають місця купання біля пляжів, на яких відпочиває багато людей.

б. Проекції в небі. Досить часто робляться спроби проектувати рекламу на нічне небо за допомогою лазерних променів або на низькі хмари за допомогою прожекторів. Ефект може бути досить дивним і шокуючим, проте він справляє сильне враження, яке людина нешвидко забуде.

6. Календарі
7. Компакт-диски, CD-ROM, аудіо- та відеокасети
8. Рекламні торбинки та пластикові пакети
9. Рекламний одяг
10. Прапори
11. Гральні карти
12. Коробочки сірників
13. Сувеніри
14. Скріпки для паперів
15. Відеозасоби
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru