Реклама - Джефкінс Ф. - 16. Книжкова реклама

Рекламу в романах можна було часто побачити вже багато років тому, а починаючи з 30-х років, коли Алан Лейн (Alan Lane) почав видавати свої "Пінгвінгз" (Penguins), книжки в м'яких обкладинках теж стали рекламним засобом. Сьогодні видавництво "Берке Пірейж" (Burke's Peerage) знову почало вміщувати рекламу до популярних книжок і завдяки цьому має можливість утримувати ціни на них на досить низькому рівні. Іншою формою книжкової реклами, якою користуються деякі страхові компанії, є вкладений до книжки аркушик з рекламною інформацією. Читачі часто зберігають його як закладку. Промоційні закладки часто використовуються в довідниках та щорічних виданнях у сфері реклами, зв'язків з громадськістю та маркетингу, а також в інших галузях.

17. Значки (badges)

Значок з логотипом є дуже практичним з погляду реклами: посвідчує особу працівника, ідентифікує компанію та її продукцію. Значок-перепустка, що її прикріплюють на вітрове скло автомобіля, майже завжди використовується з метою реклами, стимулювання збуту або в сфері зв'язків з громадськістю. Мабуть найвідомішим з виробників значків будь-якого типу є компанія "Фатторіні" (Fattorini) з Бірмінгему.

18. Наклейки

Цей засіб також має майже необмежений простір для застосування: вікна автомобілів, вітрини, канцелярське приладдя. Варіантом наклейки є "стікер".

19. Огляд майбутніх тенденцій

Рекламні засоби постійно змінюються, часто віддзеркалюючи економічні, соціальні, етнічні та політичні зміни в суспільстві. Преса, попри зменшення тиражів бульварних газет та нудних політичних "солідняків", продовжує домінувати, передусім завдяки таким своїм властивостям, як "довге життя", "портативність" і здатність забезпечити вихід на будь-яку цільову аудиторію. Радіо, як місцеве, так і загальнонаціональне, привернуло до себе увагу рекламодавців у Сполученому Королівстві і влаштовує компанії з невеликим рекламним бюджетом. Плакати, завдяки раціоналізації місць розташування та розмірів, а також можливості стратегічно спланованих кампаній повернули собі колишню популярність. Продовжується швидкий розквіт реклами поштою, попри деякі недоліки в діяльності поштового відомства. Цей факт пояснюється розвитком контактного маркетингу. Значно збільшилася кіноаудиторія. Здається, що реклама на транспорті не користується популярністю серед рекламодавців, оскільки багато автобусів їздять собі без рекламного "вбрання".

Виставки використовуються зі змінним успіхом, залежно від місцевості та розмірів державної допомоги, якщо вона взагалі є. Ярмарки мають популярність, але більшість їхніх учасників орієнтується на експорт, отже бажає виставляти свої товари в Азії, Європі та державах Перської затоки, а не в Британії. Нові виставкові центри було побудовано в Гонконгу, Джакарті, Куала-Лумпурі та Сінгапурі, що є доказом зростання добробуту азіатських "країн-драконів" з їхньою взаємною торгівлею (почасти бартерною) та економічної експансії Індонезії, яка почалася після того, як ця країна, крім нафтової, почала розвивати інші галузі промисловості. Попри певний економічний спад у деяких країнах Азії та Далекого Сходу, немає жодних підстав вважати, що тенденція до організації більших і кращих виставок почне вщухати. їхня популярність доводить, що вони, як і завжди, потрібні всім, хто бажає успішно торгувати.

А ось такий рекламний засіб, як телебачення дійсно втрачає позиції. Однією з причин є низька купівельна спроможність певної частини телевізійної аудиторії, а другою — велика кількість каналів, що спокушає глядачів скакати з каналу на канал протягом рекламної паузи. Більше того, деякі рекламні ролики є настільки безглуздими, що важко навіть зрозуміти, що саме вони рекламують. Протягом 90-х років аудиторію, якій вже й так остогидли нескінченні повтори, примушували дивитися найнудніші за всю історію телебачення рекламні ролики мийних засобів. В умовах існування насичених рекламою численних каналів телевізійна аудиторія перестала бути монолітною.

Рекламним засобом, що активно розвивається, є Інтернет. Він здатний бути надзвичайно інтерактивним, однак рекламодавці сприймають його як допоміжний рекламний засіб або взагалі не звертають на нього уваги. "Павутина" є могутнім рекламним "тягни-штовхаєм", проте її потенціал залишається недооціненим. Коли рекламодавці почнуть витрачати на Інтернет стільки грошей, скільки на інші форми стимулювання збуту, тоді можна буде сказати, що сталося "пришестя" нового рекламного засобу. Але цей день може і забаритися.

Контрольні запитання

1. Назвіть основні класи допоміжних засобів реклами. (З—18)

2. Що таке: а) рухомі рекламні конструкції; б) "смітники"; в) контейнери; г) "нашийники"; д) наклейки на краях полиць? (4)

3. Назвіть різні форми повітряної реклами. (5)

4. Яку рекламну цінність має календар? (6)

5. Яким чином можна використовувати аудіокасети як рекламний засіб? Наведіть приклад. (7)

6. Що таке рекламний одяг? (9)

7. Яким чином можна використовувати прапори з метою рекламування? (10)

8. Назвіть форми використання відеокасет як рекламного засобу. (15)

9. Які зміни сталися в рекламних засобах протягом останніх років? (19)

17. Значки (badges)
18. Наклейки
19. Огляд майбутніх тенденцій
7 СТИМУЛЮВАННЯ ЗБУТУ
ЗРОСТАННЯ ЗНАЧЕННЯ СТИМУЛЮВАННЯ ЗБУТУ
1. Визначення
2. Причини розвитку
3. Клієнти агентств, що спеціалізуються в галузі стимулювання збуту
ТИПИ СХЕМ СТИМУЛЮВАННЯ ЗБУТУ
4. Розмаїття вибору
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru