Реклама - Джефкінс Ф. - 18. Спільний комітет з досліджень у галузі радіореклами (Radio Joint Advertising Research — RAJAR)

RAJAR здійснює дослідження аудиторії радіореклами. Завдання йому дають і оплачують виконану роботу конкретні радіостанції, що входять в Асоціацію комерційних радіокомпаній. До RAJAR входять п'ять організацій: Інститут спеціалістів з практичної реклами, Об'єднане товариство британських рекламодавців, Асоціація незалежних агентств, CRCA та BBC. Він підраховує відсоток дорослого населення (15+) Сполученого Королівства, що слухає радіо принаймні 5 хв протягом середнього тижня. Середні години є загальними годинами слухання за тиждень, поділеними на загальну кількість слухачів. Часткою станції є відсоток від загального часу слухання в Сполученому Королівстві. Зведені дані публікуються щоквартально.

З 1992 р. ці дослідження включають також і аудиторію "Бі-Бі-Сі". Дані збирають на постійній основі за допомогою опитувань серед фокусних груп в обраних навмання місцевостях. Ці дослідження оплачують всі зацікавлені радіокомпанії. Метод залишився незмінним: кожен учасник опитування отримує особистий тижневий щоденник, в якому вія занотовує всі випадки, коли він слухав "Бі-Бі-Сі" (мінімальний час — 15 хв), а також будь-яку іншу станцію. Отже, тепер дослідження в галузі радіореклами вперше стали всеосяжними.

19. Комітет з вивчення телевізійної аудиторії (Broadcasters' Audience Research Board — BARB)

Цей комітет, що в 1981 p. замінив JINCTAR, краще відомий під абревіатурою BARB. Ця назва є не дуже вдалою, оскільки її нелегко запам'ятати і розшифрувати. Метою створення BARB стало об'єднання досліджень аудиторій некомерційного "Бі-Бі-Сі" та комерційного "Ай-Ті-Ві" (Незалежного телебачення). Перед тим аудиторія цих телевізійних організацій вивчалася окремо, дуже різні щотижневі дослідження давали суперечливі результати, що було приводом для запеклих дискусій.

Вивчення аудиторії здійснюється таким чином: до телевізорів фокусної групи підключають електронні лічильники, а члени сім'ї заповнюють щоденники, в яких зазначають, які саме програми вони дивилися. Тепер, у нових умовах, цей старий метод JINCTAR було модернізовано і доповнено. Сьогодні застосовуються електронні методи реєстрації персональних телевізійних смаків, враховується наявність другого телевізора в домі, було запроваджено нові технічні способи стеження за "відносинами" глядачів з різними каналами (див. також 5.18).

У лютому 1990 p. BARB доручила вивчення телевізійної аудиторії двом компаніям — "Ей-Джі-Бі Рісерч" (AGB Research) та "Ар-Ес-Ем-Бі Телевіжн Рісерч" (RSMB Television Research). Вони почали свою діяльність у серпні 1991 р. Протягом трьох місяців, що передували серпню 1991 p., одночасно з дослідженнями серед старих фокусних груп, випробовувався новий метод вивчення аудиторії. Умови нового контракту передбачають працю з більшою фокусною групою, моніторинг більшої кількості телевізорів і телевізійних каналів, відокремлення "зрушення часу" перегляду програм від загальної ефірної статистики, реєстрацію (замість припущень) віку та статі глядачів-гостей. "Зрушення часу" включає також перегляд програм, записаних на відео. В разі потреби результати досліджень можна отримувати щодня, оскільки тепер результати отримуються електронним способом, а не на папері, як це було в минулому.

BARB публікує рейтинг десяти найпопулярніших телестанцій, а також вивчає аудиторію супутникового телебачення.

20. MEAL/Register

MEAL/Register є об'єднанням двох колишніх організацій — MEAL та Media Register, що спеціалізувалися на вивченні засобів масової інформації. Остання була з самого початку створена з метою вивчення впливу телебачення і витрат з розрахунку на тисячу глядачів. Нова організація вивчає рекламні витрати як на пресу, так і на телебачення. її цифри є, як правило, дещо вищими за реальні, оскільки вона не може враховувати особливі домовленості. Загалом організація вважається надійним джерелом інформації щодо обсягів витрат рекламодавців на рекламу.

21. Кишенькові книжки NTC

Видавництво NTC видає серію маленьких кишенькових книжок, присвячених таким темам, як маркетинг, регіональний маркетинг, засоби масової інформації, стиль життя та європейський маркетинг. Ці книжки містять величезну кількість статистичних даних, у тому числі поточні цифри витрат конкретних рекламодавців на більшість засобів масової інформації.

22. Індекс цільової групи (Target Group Index)

Цю послугу надає Британське бюро маркетингових досліджень. Це — інший спосіб вивчення телевізійної аудиторії. Щорічна цільова група складається з 24 000 осіб, що перевищує кількість домівок у фокусній групі BARB. Реєструються демографічні характеристики групи та кількість часу, що його вона витрачає на засоби масової інформації, а також збираються дані стосовно 400 видів продукції. Часовою одиницею опитувань щодо перегляду телевізійних програм є година, в той час, як часовою одиницею в дослідженнях BARB є чверть години. Респонденти передають свої дані до Бюро маркетингових досліджень в режимі "он-лайн".

23. Щорічник рекламної статистики (Advertising Statistics Yearbook)

Це щорічне видання, що виходить за сприяння Асоціації рекламістів, є всеосяжною збіркою рекламної статистики.

Щорічник містить дані стосовно реклами та її економіки: кіно, контактна реклама, плакати, загальнонаціональні газети, регіональні газети, бізнесові та фахові часописи, довідники, реклама на телебаченні та радіо, рекламні витрати відповідних секторів бізнесу, статистичні дані про основних рекламодавців та провідні рекламні агентства тощо.

19. Комітет з вивчення телевізійної аудиторії (Broadcasters' Audience Research Board — BARB)
20. MEAL/Register
21. Кишенькові книжки NTC
22. Індекс цільової групи (Target Group Index)
23. Щорічник рекламної статистики (Advertising Statistics Yearbook)
СТЕЖЕННЯ — ДОСЛІДЖЕННЯ ГЛИБИННОГО ВПЛИВУ РЕКЛАМИ (TRACKING STUDIES)
24. Вивчення дії реклами
25. Принципова різниця
26. Метод TABS
27. Звіти TABS
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru