Цивільне право України - Дзера О.В. - 3. Створення непідприємницьких товариств

Засновниками непідприємницьких товариств визнаються юридичні або дієздатні фізичні особи, які досягли 18 років, що ухвалили установчі документи відповідно до порядку та вимог спеціального закону, який передбачає особливості їх правового статусу. Засновниками окремих категорій товариств - молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути фізичні особи віком від 15 років. Політичні партії створюються за ініціативою громадян України, які не обмежені судом у дієздатності і не тримаються в місцях позбавлення волі.

В окремих випадках спеціальним законом може бути передбачено умову щодо кількості засновників. Так, чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше ніж 50 осіб, які відповідно можуть бути членами кредитної спілки та об'єднані хоча б за однією з таких ознак: мають спільне місце роботи чи навчання або належать до однієї професійної спілки, об'єднання професійних спілок, іншої громадської чи релігійної організації або проживають в одному селі, селищі, місті, районі, області.

Рішення про заснування об'єднань громадян приймаються установчим з'їздом (конференцією) або загальними зборами. Засновниками спілок об'єднань громадян є об'єднання громадян. Громадські організації можуть не мати фіксованого індивідуального членства. У діяльності громадських організацій можуть брати участь колективні члени.

Офіційне визнання (легалізація) непідприємницьких товариств є обов'язковим і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. Діяльність об'єднань громадян, які нелегалізовані або примусово розпущені за рішенням суду, є протизаконною. Легалізація громадської організації здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад.

Якщо діяльність місцевої громадської організації поширюється на територію двох і більше адміністративно-територіальних одиниць, її легалізація здійснюється відповідним вищестоящим органом.

Місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради реєструються в обов'язковому порядку місцеві осередки зареєстрованих всеукраїнських та міжнародних об'єднань громадян, якщо така реєстрація передбачена статутними документами цих об'єднань.

Про легалізацію (офіційне визнання) об'єднання громадян легалізуючий орган повідомляє у засобах масової інформації. Для реєстрації об'єднання громадян його засновники подають заяву. Заява про реєстрацію політичної партії повинна бути підтримана підписами не менш як однієї тисячі громадян України, які мають виборче право.

До заяви додаються статут (положення), протокол установчого з'їзду (конференції) або загальних зборів, відомості про склад керівництва центральних статутних органів, дані про місцеві осередки, документи про сплату реєстраційного збору, крім випадків, коли громадська організація звільняється від сплати реєстраційного збору відповідно до законів України. Політичні партії подають також свої програмні документи.

Відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" релігійні громади набувають правоздатності юридичної особи з моменту реєстрації їх статуту (положення) в обласній, Київській і Севастопольській міських державних адміністраціях, а в АРК - в Уряді цієї республіки. Релігійні центри, управління, монастирі, релігійні братства, місії та духовні навчальні заклади визнаються юридичними особами з моменту реєстрації їх статутів (положень) у державному органі України у справах релігій.

Стаття 8 Закону "Про професійні спілки та гарантії їх діяльності" надає профспілкам право утворювати на добровільних засадах об'єднання (ради, федерації, конфедерації тощо) з метою виконання своїх статутних завдань. Профспілки - засновники об'єднань повинні укласти відповідну угоду і затвердити статут (положення) об'єднання, в якому, зокрема, повинні бути встановлені його права. Статус об'єднань профспілок визначається за статусом членів, яких вони об'єднують. Легалізацію (офіційне визнання) профспілок та їх об'єднань, яка є обов'язковою, здійснюють залежно від статусу профспілки або об'єднання Міністерство юстиції України та його відповідні управління шляхом реєстрації. Профспілки та їх об'єднання набувають права юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення). Статус юридичної особи набувають також організації профспілки, тобто її організаційні ланки, які діють на підставі її статуту.

Громадські організації, їх спілки можуть легалізувати своє заснування шляхом письмового повідомлення відповідно Міністерству юстиції України, місцевим органам державної виконавчої влади, органам місцевого самоврядування.

4. Учасники непідприємницького товариства
5. Установчі документи та органи управління непідприємницьких товариств
Загальні збори (з'їзд, конференція)
Наглядова рада
Виконавчі органи непідприємницької організації
Контрольно-ревізійний орган
Виконавчий апарат
6. Власність непідприємницьких товариств
Джерела формування майна споживчого кооперативу
Підприємницька діяльність непідприємницьких товариств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru