Цивільне право України - Дзера О.В. - 2. Загальні положення про промисловий зразок та його правова охорона

Промисловий зразок є одним із об'єктів промислової власності, відносини у сфері використання якого регулюються законодавством у галузі інтелектуальної власності, а зокрема Законом України "Про охорону прав на промислові зразки" (введений в дію постановою Верховної Ради України від 15 грудня 1993 р. № 3770-ХІІ) року (з наступними змінами та доповненнями). Цей закон регулює відносини, що виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на промислові зразки в Україні. Захист та правову охорону інтелектуальної власності в Україні покладено на Державний департамент інтелектуальної власності при Міністерстві освіти і науки (далі - Установа).

Промисловий зразок - це результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання. Норма, яка зазначена в ст. 1 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки", регулює можливий об'єкт охорони, використовуючи поняття "результат творчої діяльності у галузі художнього конструювання", що є деякою мірою синонімом поняття "дизайн". Промислові зразки можуть бути об'ємними (моделі), площинними (малюнки) або комбінованими. Вищеназваний Закон поширюється на всі види промислових зразків. Об'ємні зразки (моделі) являють собою композицію, в основі якої лежить чітка об'ємно-просторова структура (форма), наприклад, зовнішній вигляд шафи, стільця, чайника, телевізора та ін.

Площинні (малюнки) промислові зразки характеризуються тим, що включають в себе декілька елементів (композицію елементів) (орнамент, конфігурація, поєднання різних фігур) і фактично не може сприйматися візуально, як об'ємний елемент, наприклад, рішення, що визначають зовнішній вигляд картини, килима, дивану, вази та ін.

Комбіновані промислові зразки включають в себе ознаки, які мають форму, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу. Наприклад, зовнішній вигляд взуття, на якому вишитий будь-який малюнок, або малюнок, який зроблений на будь-якій будівельно-оздоблювальній плитці, та ін.

Згідно зі ст. 5 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" правова охорона надається промисловому зразку, що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі, та якщо він відповідає умовам патентоспроможності. Крім цього, згідно зі ст. 461 ЦК України промисловий зразок вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він є новим та промислово придатним. Зазначені умови загальновизнані у світовій практиці. Критерій "новизна" стосовно промислового зразка означає, що сукупність його істотних ознак, що знайшли своє застосування або відображення на зображеннях виробу і зазначених у переліку істотних ознак промислового зразка, невідома з відомостей, що стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Крім того, в процесі встановлення новизни промислового зразка береться до уваги подання та зміст усіх раніше одержаних Установою заявок, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, уже відкликані або за ними Установою прийняті рішення про відмову у видачі патентів і вичерпані можливості оскарження таких рішень. На визнання промислового зразка патентоспроможнім не впливає розкриття інформації про нього самим автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію протягом шести місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету.

Якщо в джерелах інформації (глибина пошуку не менше 15 років) не виявлений зразок, тотожний заявленому, експертиза визнає новизну промислового зразка. Зразок не вважається новим, якщо на момент надходження заявки до Установи такі самі (ідентичні) або досить схожі з ним (тотожні) промислові зразки відкрито застосовувалися на території України або були досить чітко описані протягом 15 попередніх років.

Умови правової охорони
Суб'єкти права інтелектуальної власності на промисловий зразок та права, які пов'язані з патентом
Глава 41. Правова охорона засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
1. Загальні положення про засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Поняття та ознаки засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Особливості прав інтелектуальної власності на засоби індивідуалізації
Тенденції правової охорони засобів індивідуалізації
2. Право на комерційне найменування
3. Право на торговельну марку
Поняття та види торговельних марок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru